Hovi­oikeus hylkäsi kansan­edustajan syytteen kiihotta­misesta kansan­ryhmää vastaan

Hovioikeuden mukaan kansanedustaja Mauri Peltokankaan kirjoitukset olivat jossain määrin solvaavia tai loukkaavia. Kyse ei kuitenkaan ollut kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Kansan­edustaja Mauri Peltokangas puhui perus­suomalaisten tilaisuudessa marraskuussa.

20.12.2022 13:30

Vaasan hovioikeus on käräjäoikeuden tavoin hylännyt perussuomalaisten kansanedustaja Mauri Peltokankaan saaman syytteen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Kyse on Peltokankaan Facebookissa toukokuussa 2020 kirjoittamista teksteistä, joissa hän kutsui turvapaikanhakijoita ”loisiviksi elintasosurffareiksi”. Kirjoituksissa puhuttiin myös vuohipaimenista.

Hovioikeuden ratkaisun mukaan kirjoitukset olivat jossain määrin solvaavia tai loukkaavia. Ne olivat kuitenkin oikeuden mukaan poliittista puhetta, joka ei ylittänyt sitä, mikä on sallittua.

Hovioikeuden mukaan kommentti ”elintasosurffareista” oli Peltokankaan vastaus silloiselle sisäministerille Maria Ohisalolle (vihr) ja Peltokangas toi siinä esiin oman vaihtoehtoisen poliittisen kantansa turvapaikkapolitiikkaan. Poliittista sananvapautta saa oikeuden mukaan rajoittaa ainoastaan pakottavasta syystä.

”Syytteessä tarkoitettujen kirjoitusten on katsottava pysyneen sallitun liioittelun ja provokaation rajoissa”, hovioikeus arvioi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat