Synnytykset jatkuvat poikkeus­luvalla Rova­niemellä, Kajaanissa ja Kemissä

Sosiaali- ja terveysministeriö myönsi tiistaina hyvinvointialueille poikkeuslupia synnytystoimintaan ja perusterveydenhuollon ympärivuorokautisen päivystyksen järjestämiseen.

Kajaanilainen vauva syntyi Kainuun keskussairaalassa 2019. Synnytykset Kajaanissa voivat jatkua vuoden 2027 loppuun.

20.12.2022 17:09

Synnytykset saavat jatkua poikkeusluvalla Kainuun keskussairaalassa Kajaanissa ja Lapin keskussairaalassa Rovaniemellä ainakin vuoden 2027 loppuun saakka.

Länsi-Pohjan keskussairaalassa Kemissä synnytykset voivat jatkua poikkeusluvalla vuoden 2025 loppuun saakka.

Länsi-Pohjan ja Kainuun keskussairaaloissa synnytykset ovat olleet vaakalaudalla jo pitkään, sillä niissä hoidetaan vuosittain vähemmän synnytyksiä kuin toiminnan jatkaminen periaatteessa edellyttäisi.

Synnytyksiin tarvitaan poikkeuslupa, jos niiden määrä vähenee alle tuhanteen vuodessa.

Lapin keskussairaala haki poikkeuslupaa ensimmäisen kerran vuonna 2019.

Poikkeuslupa voidaan myöntää, jos sairaalassa on tarvittava henkilöstö, tilat ja välineet synnytysten turvalliseen hoitamiseen.

Myös pitkät välimatkat muihin sairaaloihin puoltavat poikkeusluvan myöntämistä.

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) myönsi tiistaina hyvinvointialueille myös poikkeuslupia ympärivuorokautisen perus­terveydenhuollon päivystyksen järjestämiseen.

Perusterveydenhuollon ympärivuorokautista päivystystä voidaan järjestää poikkeusluvalla Raahessa vuoden 2023 saakka ja Pietarsaaressa vuoden 2025 loppuun saakka.

Ministeriö voi myöntää hyvinvointialueelle luvan ympärivuorokautiseen perusterveyden­huollon päivystys­toimintaan, jos palvelujen saavutettavuus ja päivystyspisteiden väliset etäisyydet sitä edellyttävät eikä palveluja voida riittävästi turvata ensihoidon avulla.

Päivystävissä yksiköissä on oltava kuitenkin riittävät voimavarat ja osaaminen, jotta hoidon laatu ja potilas­turvallisuus toteutuvat.

Sosiaali- ja terveys­ministeriön käsittelyssä on tällä hetkellä vielä kolme poikkeus­lupahakemusta, joihin odotetaan lisäselvityksiä ennen päätösten tekemistä.

Lue lisää: Länsi-Pohjan keskussairaala saa poikkeusluvan synnytysten jatkamiseen – Johtajaylilääkäri: ”Olemme kauhean iloisia”

Lue lisää: Kainuussa tarvittaisiin pieni ihme

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat