Kauhakuormaaja suisti kaupungin kaaokseen: Lähes koko kaupunginhallitus käveli kokouksesta ulos

Lohjan kaupungille hankittiin kesäkuussa kauhakuormaaja ilman asianmukaista kilpailutusta. Loppu onkin jo historiaa.

Kauhakuormaajahankinnasta kehittyi melkoinen saaga Lohjalla.

23.12.2022 9:26 | Päivitetty 23.12.2022 9:47

Kaupunginhallituksen kokous Lohjalla sai maanantaina 19.12. erikoisen käänteen, kun kaikki kaupunginhallituksen jäsenet yhtä henkilöä lukuun ottamatta poistuivat kokouksesta esteellisinä.

Joukkopoistuminen tapahtui, kun kokouksen esityslistalla oli vuorossa lausunnon antaminen Helsingin hallinto-oikeudelle.

Lohjalainen yksityishenkilö oli tehnyt kuntalaisvalituksen hallinto-oikeuteen Lohjan valtuuston lokakuisesta määrärahapäätöksestä, joka liittyy kaupungin kesäkuussa hankkimaan kauhakuormaajaan.

”Ei meidän olisi tarvinnut poistua kokouksesta, mutta halusimme niin tehdä välttääksemme kaikki jatkovalitukset asiassa. Ettei kukaan pääse seuraavaksi väittämään, että siellä on nyt menettelyn hyväksynyt porukka ollut paikalla laatimassa myös lausuntoa ”, sanoo Lohjan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pekka Luoma (kok.).

Hallinto-oikeuteen valittaneen lohjalaisen perusteena oli, että päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt valtuutensa ja että päätös on muutoinkin lainvastainen.

Sama kauhakuormaaja on aiheuttanut vääntöä Lohjalla jo pitkään.

Kesäkuussa Lohjalle hankittiin noin 200 000 euroa maksanut kauhakuormaaja. Vaihdossa kaupunki antoi vuosimallin 2010 kaivurikuormaajan, jonka arvo oli reilut 60 000 euroa.

Hankintaa ei kuitenkaan kilpailutettu asianmukaisesti, ja kaupan jälkeen kaupunki käynnisti siitä sisäisen tarkastuksen.

Tarkastusraportin mukaan hankintaa ei kilpailutettu lainkaan, sille ei ollut käytettävissä talousarviossa hyväksyttyä määrärahaa, eikä tilausvahvistuksen allekirjoittanut viranhaltija ollut toimivaltainen.

Kauhakuormaajan tilauksesta päätti kaupungin silloinen tekninen johtaja Pasi Perämäki, mutta hankinnan valmisteli eri viranhaltija. Perämäki sai varoituksen toimivallan ylityksestä silloiselta kaupunginjohtajalta Jarkko Härmälältä.

Tarkastusraportin valmistumisen jälkeen kaupunginhallitus päätti syksyllä kuitenkin hyväksyä kaupan.

Kaupunginhallitus perusteli päätöstään sillä, että kaupan peruminen olisi aiheuttanut kaupungille suuremman tappion kuin sen hyväksyminen. Hallituksen arvion mukaan kaupan hyväksyminen oli kokonaisedullisempi ratkaisu, vaikka hankinta tehtiinkin virheellisesti.

Kaupunginjohtaja Jarkko Härmälä jätti asiasta kuitenkin eriävän mielipiteen.

Samassa kokouksessa kaupunginhallitus ehdotti kaupunginvaltuustolle, että konekeskuksen määrärahoja korotetaan 70 000 eurolla, joka katetaan alentamalla kaavateiden määrärahoja. Kaupunginvaltuusto hyväksyi menettelyn.

Viime maanantaina Lohjan kaupunginhallituksen kokouksesta esteellisinä poistuneet olivat kaikki olleet joko hyväksymässä kauppaa tai esittämässä määrärahakorotusta valtuustolle.

Myös Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) on ollut kiinnostunut Lohjan kauhakuormaajakaupasta, ja siellä on asiasta selvitys vireillä.

Kiinnostavan juonteensa soppaan tuo se, että Jarkko Härmälä erosi lokakuussa Lohjan kaupunginjohtajan virasta kesken koeajan, ja tämän jälkeen valtuusto kutsui uudeksi kaupunginjohtajaksi Härmälän nuhteleman Pasi Perämäen.

Perämäki on Lohjan luottovirkamiehiä: hän toiminut kaupungissa 30 vuotta erilaisissa johtotehtävissä, teknisen johtajan pestin lisäksi hän on toiminut kahdesti jo vt. kaupunginjohtajana.

Häntä myös pyydettiin useamman kerran hakemaan kaupunginjohtajaksi valintakierroksella, jossa päädyttiin Härmälän nimittämiseen.

Länsi-Uusimaa kertoi syyskuussa, että useimpien paikallispoliitikkojen mielestä Härmälän Perämäelle antama varoitus oli liioittelua.

Lohjan paikallispoliitikot ovat olleet harvasanaisia Härmälän eroon johtaneista syistä.

Härmälä itse kommentoi Ylelle, että hänen eroonsa vaikutti olennaisesti ”kaupungin teknisen toimen tekemä julkisten varojen väärinkäyttö”.

Myös Pasi Perämäki jääväsi itsensä viime maanantaina pidetyssä kokouksessa.

Kaupunginhallituksen jäsenistä kokoukseen jäi lopulta vain Heli Saukkola (kok) sekä kaksi poissaolojen vuoksi paikalla ollutta varajäsentä. Kokoukseen kutsuttiin Teamsin välityksellä yhdeksän varajäsentä, ja varajäsen Leena Saari (sd) valittiin päätöksen ajaksi puheenjohtajaksi.

Varajäsenisen kaupunginhallituksen lausunnon mukaan hallinto-oikeuteen tehty valitus tulisi hylätä perusteettomana, sillä valtuuston lokakuisessa päätöksessä on ollut kyse määrärahan myöntämisestä, ei hankintapäätöksestä.

Kaupunginvaltuusto on toimivaltainen päättämään määrärahojen muutoksista, eikä määrärahan muuttaminen ole lainvastainen päätös.

Hankintapäätösten tutkiminen taas kuuluu hallinto-oikeuden sijaan Kilpailu- ja kuluttajavirastolle, jossa asiasta on erillinen selvitys vireillä. Lausunnossa myös todetaan, että mikäli asiassa epäiltäisiin rikosta, sen tutkiminen olisi poliisin vastuulla.

Kaupunginhallituksen puheenjohtajan Pekka Luoman mukaan kiistanalainen kauhakuormaaja on ollut jo kovassa käytössä Lohjan kaupungilla. Lunta kun on piisannut Lohjallakin.

Vieläkö saagaan on luvassa uusia käänteitä, sitä ei Luoma osaa arvioida.

Häntä itseään aihe tuskastuttaa jo.

”Toivon mukaan asia olisi nyt jo taputeltu. Lohjalla olisi mielestäni paljon isompiakin murheenaiheita ratkaistavana”, Luoma toteaa.

Lohjan kaupunginhallituksen lausunnosta Helsingin hallinto-oikeudelle kertoivat aiemmin Yle ja Länsi-Uusimaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat