Oikeus ratkaisi Pandemrix-asian narkolepsiaan sairastuneiden hyväksi

Käräjäoikeuden mukaan syy-yhteys oli olemassa, vaikka narkolepsia todettiin yli kaksi vuotta rokotteen ottamisen jälkeen.

Pandemrix on influenssarokote, jota käytettiin vuoden 2009 sikainfluenssapandemialta suojautumiseen.

22.12.2022 10:38 | Päivitetty 22.12.2022 11:17

Helsingin käräjäoikeus ratkaisi torstaina Pandemrix-sikainfluenssa­rokotteesta nostetut kanteet narkolepsiaan sairastuneiden hyväksi.

Kanteita oli nostanut seitsemän ihmistä, jotka eivät olleet saaneet narkolepsia­haitoistaan korvauksia Lääkevahinko­vakuutus­poolilta, koska heillä narkolepsia oli todettu yli kaksi vuotta rokotteen ottamisen jälkeen. Poolin mukaan rokotus lisäsi narkolepsiaan sairastumisen riskiä kahden vuoden ajan, minkä jälkeen erityistä riskiä ei enää ole ollut todettavissa.

Käräjäoikeus oli eri mieltä. Se katsoi, että syy-yhteys rokotteen ottamisen ja sairastumisen välillä oli olemassa, vaikka narkolepsia todettiin yli kaksi vuotta rokotuksen jälkeen. Oikeus velvoitti Lääkevahinko­vakuutus­poolin maksamaan kantajille korvausta tilapäisestä haitasta sekä vahvisti heille aiheutuneen pysyvän haitan haittaluokan.

Oikeuden ratkaistavana oli myös kahdeksas kanne, jossa rokotteen ja narkolepsian välinen syy-yhteys oli jo todettu ja kyse oli kantajalle maksettavista korvauksista. Käräjäoikeus korotti kantajalle aikaisemmin pysyvästä haitasta määriteltyä haittaluokkaa. Oikeus velvoitti Lääkevahinko­vakuutus­poolin maksamaan hänelle korvausta haittaluokkien erotuksen edellyttämän määrän sekä korvauksen ansionmenetyksestä.

Pandemrix-rokotteen sikainfluenssaa vastaan otti Suomessa vuosina 2009–2010 lähes 2,8 miljoonaa ihmistä. Rokotteen antaminen lopetettiin, kun selvisi, että se oli johtanut narkolepsia­tapausten lisääntymiseen. Narkolepsian keskeisiä piirteitä ovat väsymys ja nukahtelutaipumus.

Lääkevahinkovakuutus­pooli antoi narkolepsia­epäilyistä 236 myönteistä ja 131 hylkäävää korvaus­päätöstä. Hylätyistä vahinkoilmoituksista perusteena oli 93 tapauksessa, että korvauksen­hakijan oireet olivat alkaneet yli kahden vuoden kuluttua rokotuksesta.

Lääkevahinkovakuutus­pooli ei ota enää vastaan uusia Pandemrix-vahinkoilmoituksia, koska viime vuoden lopussa päättyi vakuutusehtojen mukainen kymmenen vuoden määräaika uusien vahinkojen ilmoittamiselle.

Nyt käräjillä käsitellyissä kanteissa osa kantajista oli rokotuksen saadessaan alaikäisiä, osa nuoria aikuisia. Kanteiden mukaan kaikkien oireilu alkoi kuukausien kuluessa rokotteen ottamisesta.

Kanteissa kerrotaan esimerkiksi voimakkaasta päiväaikaisesta väsymyksestä ja nukahtelusta, jotka sairastuneiden lähipiiri, kuten perhe ja ystävät, huomasivat kanteiden mukaan jo alkuunsa. Sairastuneet eivät kuitenkaan joko hakeutuneet vuosiin lääkäriin oireiden takia tai lääkärit eivät osanneet epäillä oireiden syyksi narkolepsiaa, kanteissa kerrotaan. Kantajat saivat narkolepsiadiagnoosin vasta useiden vuosien päästä rokotteen ottamisesta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat