Mies toi ala­ikäisen laittomasti Suomeen ja raiskasi – Tuomio ihmis­kaupasta ja raiskauksesta

Mies tuomittiin käräjillä yli viiden vuoden vankeuteen muun muassa törkeästä ihmiskaupasta. Hän järjesti uhrin Suomeen saattaakseen hänet seksuaalisesti hyväksikäytettäväksi, käräjäoikeus katsoi.

Lapin käräjäoikeus antoi tuomionsa tapauksessa tänään torstaina.

23.12.2022 13:00

Lapin käräjäoikeus on tuominnut 28-vuotiaan miehen ehdottomaan vankeuteen alaikäisen uhrin törkeästä raiskauksesta ja törkeästä ihmiskaupasta. Lisäksi mies tuomittiin laittoman maahantulon järjestämisestä samalle henkilölle.

Mies oli järjestänyt tytölle kuljetuksen Suomeen ilman maahantuloon vaadittavaa matkustusasiakirjaa, viisumia tai oleskelulupaa.

Tästä syytettiin 28-vuotiaan miehen ohella myös kahta muuta henkilöä.

Maahan laittomasti tuotu alaikäinen tyttö oli matkustanut Suomeen Euroopan maiden kautta toisen henkilön nimellä ja henkilökortilla. Viimeisen osan matkasta Suomeen tyttö matkusti yhdessä tuomitun miehen kanssa.

Laittoman maahantulon järjestämisestä tuomittiin miehen ohella myös toinen henkilö, joka oli ostanut tuomitun pyynnöstä tytölle lentolipun Saksaan toisen henkilön tiedoilla. Hän sai rangaistukseksi 30 päiväsakkoa.

Käräjäoikeuden mukaan lipun ostajan oli tullut pitää todennäköisenä, ettei tytöllä ollut maahantuloon vaadittavia asiakirjoja, vaan myös Suomeen saapuessaan hän käyttäisi väärän henkilön asiakirjaa.

Toisen matkalipun ostaneen henkilön osalta syyte hylättiin.

Suomessa 28-vuotias tuomittu mies oli sukupuoli­yhteydessä alle 18-vuotiaan teini-ikäisen uhrin kanssa. Käräjäoikeus katsoi näytetyksi, että mies käytti hyväkseen uhrin pelkotilaa tai muuta avuttomuutta tilanteessa. Pelko- tai avuttomuustilan takia uhri ei kyennyt puolustamaan itseään tai ilmaisemaan tahtoaan.

Koska raiskauksen uhri oli alaikäinen ja tekoa on pidettävä kokonaisuutena arvostellen törkeänä, mies tuomittiin törkeästä raiskauksesta.

Törkeässä ihmiskaupassa on kyse siitä, että käräjäoikeuden mukaan mies järjesti tytön Suomeen saattaakseen tämän seksuaalisen hyväksikäytön kohteeksi. Myös tämän teon käräjäoikeus katsoi olevan kokonaisuutena arvostellen törkeä.

Abdalla Razak Zbali tuomittiin laittoman maahantulon järjestämisestä, törkeästä raiskauksesta ja törkeästä ihmiskaupasta viiden vuoden ja kuuden kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen.

Mies velvoitettiin myös maksamaan uhrille vahingonkorvauksia kärsimyksestä sekä kivusta, särystä ja tilapäisestä haitasta yhteensä 25 800 euroa.

Käräjäoikeuden tuomio määrättiin salaiseksi, mutta käräjäoikeus julkaisi ratkaisustaan tällä viikolla julkisen selosteen.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat