Valvonta paljasti ajo-opetuksessa määräysten vastaisia ajoneuvoja ja luvattomia opettajia

Kuljettajatutkintoon tulevien opetusajoneuvojen valvonnat paljastivat tänä vuonna lukuisia puutteita.

Traficomin mukaan kuljettajantutkinnossa ja -opetuksessa käytettävän ajoneuvon on täytettävä ajokorttidirektiivissä, ajokorttilaissa ja valtionneuvoston asetuksessa ajokorteista annetut vaatimukset.

23.12.2022 11:09

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin ja poliisin kuljettajatutkintoon tulevien opetusajoneuvojen valvonnat ovat kuluvan vuoden aikana paljastaneet runsaasti puutteita, Traficom kertoo.

”Valvonnoissa kiinnitimme huomiota opetusajoneuvojen vaatimuksiin, joita ovat opettajan lisäjarrupoljin, valkoinen opetuskolmio sekä korin ulkopuolinen peili. Lisäksi tarkastimme opetuksen liittyvät luvat, eli autokoululuvalla toimivilta liikenneopettajalupa ja opetusluvalla opettavilta opetusluvan asianmukaisuus”, kertoo Traficomin asiantuntija Joni Palonen tiedotteessa.

Valvonnat paljastivat muun muassa kaksi luvatonta liikenneopettajaa, kaksi ajo-oikeudetonta henkilöä sekä useamman tapauksen, jossa opettajalla ei ollut esittää valvontatilanteessa liikenneopettajalupaa.

Lisäksi valvonnassa tuli ilmi määräysten vastaisia opetusajoneuvoja, kuten katsastamaton ja vakuuttamaton ajoneuvo. Kahdessa opetusajoneuvossa lisäjarrupoljin oli joko virheellisesti kiinnitetty tai käyttöteholtaan liian heikko.

”Havaitut puutteet osoittavat, että valvonnalle on tarvetta. Olemme saaneet paljon palautetta, että erityisesti lisäjarrupolkimen asennuksessa on puutteita. Nyt tehdyt valvonnat osoittavat, että myös muissa asioissa on parantamisen varaa”, sanoo Traficomin päällikkö Max Fogdell.

Traficomin mukaan kuljettajantutkinnossa ja -opetuksessa käytettävän ajoneuvon on täytettävä ajokorttidirektiivissä, ajokorttilaissa ja valtionneuvoston asetuksessa ajokorteista annetut vaatimukset.

Neljän eri valvontapäivän aikana tarkastettiin noin 200 kuljettajatutkintoon tulevaa ajoneuvoa yhdeksällä paikkakunnalla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat