Mies puukotti toisen miehen kuoliaaksi tappelun päätteeksi – Sai yli 8 vuoden tuomion

25-vuotias mies puukotti toisen miehen kuoliaaksi Oulussa viime vuoden kesällä. Hovioikeus piti voimassa käräjäoikeuden tuomion taposta, mutta alensi vankeusrangaistusta kolmella kuukaudella.

23.12.2022 13:32

Rovaniemen hovioikeus on alentanut muutamalla kuukaudella taposta yli kahdeksan vuoden vankeuteen tuomitun 25-vuotiaan miehen tuomiota.

25-vuotias mies puukotti toisen miehen kuoliaaksi Oulun Mannerheiminpuistossa viime vuoden heinäkuussa.

Tuomittu ja uhri eivät tunteneet toisiaan ennalta. Molemmat olivat puistossa omissa seurueissaan yöaikaan, kun heille tuli riitaa. Seuranneen tappelun aikana tuomittu mies iski uhria veitsellä useita kertoja ylävartaloon.

Käräjäoikeuden mukaan miehen täytyi ymmärtää, että veitseniskut ylävartaloon voivat todennäköisesti aiheuttaa uhrin kuoleman. Oikeuden mukaan kyseessä ei myöskään ollut hätävarjelutilanne. Vammojen vakavuus ja haavojen syvyys viittasivat iskujen voimakkuuteen ja kertoivat pikemminkin aggressiivisuudesta kuin hätäännyksestä.

Mies valitti tuomiosta hovioikeuteen vedoten siihen, että hän katsoi toimineensa hätävarjelutilanteessa puolustaakseen itseään häneen kohdistuneelta hyökkäykseltä. Mies vaati, että tapposyyte ja siihen perustuvat korvausvaatimukset hylätään ja hänelle tuomittua rangaistusta joka tapauksessa alennetaan.

Hovioikeus päätti, ettei tuomiota ollut aihetta muuttaa näytön arvioinnin tai hätävarjelua ja tahallisuutta koskevien perustelujen osalta.

Hovioikeus katsoi, ettei miehen toiminnassa ollut kyse sellaisesta tarpeellisesta puolustautumisesta, joka olisi hätävarjeluna sallittu. Miehellä olisi ollut mahdollisuus toimia toisin usealla eri tavalla, esimerkiksi perääntymällä ja poistumalla tilanteesta. Uhrilla puolestaan ei ollut tilanteessa asetta tai mitään kättä pidempää.

Hovioikeuden mukaan kyseessä ei siis ollut hätävarjelun liioittelu, vaan mies syyllistyi käräjäoikeuden hänen syykseen lukemaan tappoon.

Asianomistajana olleen uhrin läheisen mukaan tekoon olisi liittynyt rasistinen motiivi, mikä olisi tullut ottaa huomioon rangaistusta mitattaessa. Käräjäoikeus katsoi jääneen näyttämättä, että teon vaikuttimena olisi ollut rasistinen motiivi. Hovioikeuden mukaan myöskään hovissa ei tullut esiin sellaista seikkaa, jonka perusteella käräjäoikeuden arviota asiasta olisi ollut tarpeen muuttaa.

Hovioikeus piti käräjäoikeuden tuomion voimassa muilta osin, mutta alensi miehen vankeustuomiota kolmella kuukaudella käräjäoikeuden langettamasta rangaistuksesta. Hovioikeus perusteli alentamisratkaisua aiemmin miehelle tuomitun toisen rangaistuksen alentavalla vaikutuksella.

Hovioikeus tuomitsi Akseli Pekanpoika Koskisaaren kahdeksan vuoden ja yhden kuukauden vankeuteen. Käräjäoikeus oli tuominnut hänet kahdeksan vuoden ja neljän kuukauden vankeusrangaistukseen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat