Sotaveteraani Martti Mäkinen on kuollut 104-vuotiaana

Tiistaina kuollut Martti Mäkinen taisteli talvisodassa rintamalla ja valmisti jatkosodan aikana Suomi-konepistooleja.

Martti Mäkinen työskenteli Tikkakosken tehtaalla 44 vuotta.

23.12.2022 13:05

Sotaveteraani ja Suomi-konepistoolien valmistaja Martti Mäkinen on kuollut. Hän kuoli Jyväskylässä 104 vuoden ikäisenä. Asiasta kertoo Äänekosken kaupunkisanomat.

Mäkinen soti talvisodassa rintamalla ja meni sodan jälkeen töihin Tikkakosken tehtaalle. Jatkosodan aikana häntä ei enää lähetetty rintamalle vaan hänen työpanoksensa katsottiin tärkeämmäksi Tikkakosken tehtaalla.

Tikkakosken tehtaalla oli Mäkisen kertoman mukaan töissä yli tuhat ihmistä kesällä 1944. Mäkinen työskenteli jyrsijänä. Hänen käsiensä kautta kulki tuhansia Suomi-konepistoolien osia.

Suomi-konepistooleja valmistettiin noin 80 000 kappaletta. Se oli yksi Suomen armeijan jalkaväen tehokkaimpia käsiaseita. Konepistooli on myös yksi tunnetuimpia suomalaiskeksintöjä.

Sodan jälkeen Mäkinen jatkoi työskentelyä Tikkakosken tehtaalla, jossa valmistettiin silloin ompelukoneita. Siellä hän nousi 44 vuotta kestäneellä urallaan lopulta henkilöstöpäälliköksi.

Mäkinen sai vuonna 2015 kutsun itsenäisyyspäivän Linnan juhliin. Suomi 100-juhlavuotena hän oli mukana juhlallisuuksissa. Mieleen oli jäänyt koululaisten kiinnostus ja pieni hämmennys:

”Minä kun oon tällainen tavallinen taariainen”, hän muisteli tapahtumia.

Lue lisää: Martti Mäkisen käsien kautta kulki kymmeniätuhansia Suomi-konepistoolin osia – nyt Mäkinen on 99-vuotias ja ajaa autolla kymmenentuhatta kilometriä vuodessa

Lue lisää: Sotaveteraani Väinö Aronen vietti ikimuistoisia syntymä­päiväjuhlia Linnassa

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat