Moni sairastaa nyt toisen taudin heti edellisen perään – Flunssa­kierre sekoitti Olkkosten joulun

Mari Olkkosen perheessä on sairasteltu pitkin loppuvuotta, ja se pilasi myös perheen joulusuunnitelmat. Liikkeellä on nyt monentyyppisiä viruksia, ja monet sairastavat toisen taudin heti edellisen perään ennen kuin ensimmäisestä taudista on kunnolla ehditty parantua.

Enni (vas.), Mari, Eetu ja Maisa Olkkonen viettämässä joulupäivää.

25.12.2022 18:43

Pitkään jatkunut flunssakierre sekoitti Mari Olkkosen perheen joulun.

Tarkoituksena oli, että Olkkosen vanhemmat olisivat tulleet viettämään joulua kolmilapsisen espoolaisperheen kotiin.

Paitsi että Olkkosen vanhemmat sairastuivat, myös Olkkosen miehelle nousi kuume jouluaattona. Sairastelu kuitenkin vaivasi perhettä jo ennen aattoa.

”Keskimmäisellä lapsella kuumeilu vain jatkui ja vanhimmalla se alkoi nyt uudestaan. Nuorimmainen on ainoa, joka ei ole tällä erää sairastunut”, Olkkonen sanoo.

Joulupukkikaan ei päässyt tapaamaan sairastelevan perheen lapsia.

”Lapset olivat kyllä ihan ymmärtäväisiä, että kun olemme flunssassa, niin ehkä pukki ei halunnut tulla sisälle.”

Jouluaaton valmisteluistakaan ei tahtonut tulla mitään, kun Olkkonen itse kärsi korkeasta kuumeesta alkuviikosta.

”Normaalisti olen leiponut hirveästi kaikenlaista. Lasten kanssa olemme tehneet pipareita ja lahjaksi ystäville sekä sukulaisille saaristolaisleipiä, erilaisia joulukarkkeja ja muuta. Nyt ne jäivät kaikki tekemättä”, Olkkonen sanoo.

Olotilan hieman parannuttua Olkkonen sai torstaina tehtyä hieman joulusiivousta ja perjantaina jouluruokia omalle perheelle.

”Mutta menimme kyllä tänä vuonna kaiken suhteen sieltä, mistä aita on matalin.”

Monessa kodissa on sairastettu nyt aivan ennätyspitkää flunssaa. Tauti tuntuu kestävän useita viikkoja, ja se saattaa välillä lähteä pois ja tulla taas muutaman päivän päästä takaisin.

Tampereen kaupungin epidemiologi Sirpa Räsänen kertoi joulun alla, että nyt liikkeellä on monentyyppisiä viruksia, ja monet sairastavat toisen taudin heti edellisen perään ennen kuin ensimmäisestä taudista on kunnolla ehditty parantua.

”Koronaepidemian aikaiset käytännöt saattavat kyllä lisätä tautien kiertoa nyt, kun parin vähäflunssaisen vuoden jälkeen varsinkin pikkulapsissa on paljon sellaisia, jotka eivät ole sairastaneet flunssia parin ensimmäisen elinvuotensa aikana. Ei ole mahdotonta sekään, että isommilla lapsilla ja aikuisilla voi aiemmin hankittu vastustuskyky parin hiljaisen flunssavuoden aikana olla vähän notkahtanut, kun erilaisia viruksia on ollut vähemmän tyrkyllä”, Räsänen sanoi.

Lue lisää: Mikä superflunssa nyt riehuu? Asiantuntijan mukaan epidemia voi joululomalla jopa vain kiihtyä

Viikkoja kestänyt poikkeuksellisen sitkeä sairastelu on tuttua myös Olkkosten perheelle.

”Tämä on ihan ehdottomasti rajuin flunssasyksy, mitä meillä on koskaan ollut”, Mari Olkkonen kuvaa.

Koskaan aiemmin perheessä ei ole Olkkosen mukaan sairasteltu samalla tavalla. Koronaviruspandemian pahimpaan aikaankin he pysyivät terveinä, mutta syyslomaviikosta alkaen perheen lapset ovat olleet vähän väliä sairaana, Olkkonen kertoo. On ollut niin enterorokkoa, vatsatautia kuin epämääräistä flunssaakin, johon on liittynyt korkeaa kuumetta. Lisäksi sairastelujaksot ovat olleet poikkeuksellisen pitkiä

”Monesti tuntuu, että jos joku onkin ollut kipeänä, niin siitä on toivuttu parissa päivässä. Nyt on ollut monta sellaista jaksoa, että kuumeilu on kestänyt viikon ajan”, Olkkonen sanoo.

”Sitten on taas hetkiä, että ei ole mitään ja sen jälkeen sairastelu alkaa pian uudestaan.”

Olkkonen toivookin kovasti, että sairastelu olisi heidän osaltaan hiljalleen ohi.

”Töidenkin kanssa on vähän kikkailua, kun välillä lapset sairastaa ja välillä itse sairastaa.”

Vaikka sairastelu haittasikin alkuperäisiä joulusuunnitelmia, ei Olkkosten joulu sen takia pilalle mennyt.

”Päätimme, että emme ole ihan vaan yöpuvuissa. Laitoimme juhlavaatteet päälle, kynttilät palamaan ja ruokapöytään hienomman liinan ja hienommat astiat. Teimme omalle perheellemme juhlan”, Mari Olkkonen kertoo.

Rauhassa ydinperheen kesken vietetty jouluaatto oli toisaalta myös hyvä osoitus siitä, että joulua ei tarvitse mitenkään suorittaa siitä nauttiakseen.

”Se riittää, että menee sieltä, mistä aita on matalin. On ollut ihanaa olla vain oman perheen kanssa. Kaikki olivat kuitenkin eilenkin sen verran virkeitä, että jaksettiin istua yhdessä samassa pöydässä.”

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat