Poliisi julkaisi tarkemmat tunto­merkit miehestä, josta se pyytää havaintoja Raut­järven paloihin liittyen

Poliisi on pyytänyt havaintoja mahdollisesti paloihin liittyvästä vuoden 2020 viininpunaisesta, viistoperäisestä Opel Astrasta. Havaintoja on pyydetty joulun ajalta Rautjärven ja Imatran alueilta.

26.12.2022 10:55 | Päivitetty 26.12.2022 18:29

Poliisi piti maanantaina tiedotustilaisuuden Rautjärvellä sunnuntaina tapahtuneista kahdesta tuhoisasta tulipalosta.

Rautjärvellä Etelä-Karjalassa paloi joulupäivänä ensin vanha puukirkko ja myöhemmin asuinrakennus noin 30 kilometrin päässä Torsantiellä.

Palonsyyn selvittämisen yhteydessä kiinteistön alueelta löytyi ruumis.

Palo on lähtenyt liikkeelle kirkon ovelta, ja ovelta on kuulunut myös pamahduksen ääniä, kertoi Kaakkois-Suomen poliisin päivystävä tutkinnanjohtaja Mika Salminen.

Salminen myös vahvisti, että kirkon edustalla oli köysiä, joiden tarkoituksena oli estää ihmisten pääsy pois kirkosta.

Poliisi ei epäile, että Torsantieltä löytyneen vainajan kuolemaan liittyisi rikos. Kuoleman­tapausta tutkitaan jatkossa normaalina kuolemansyyn tutkintana, josta ei tiedoteta enempää. Poliisi kuitenkin vahvisti, että vainaja on talon asukas.

Poliisi kertoi olevansa edelleen kiinnostunut viininpunaisen Opel Astran liikkeistä. Poliisin mukaan selvityksen kohteena on tällä hetkellä yksi henkilö ja tämän käyttämä auto.

Poliisi on julkaissut kuvan, jossa näkyy etsittävän miehen vaatetyyli.

Poliisia kiinnostaa nyt 60–80-vuotiaan, harmaantuneen hoikan miehen liikkeet. Poliisin mukaan miehellä oli päällään mustat kumisaappaat, mustat housut, ruskea takki ja sinivalkoinen pipo. Poliisi julkaisi miehen tarkemmat tuntomerkit maanantaina iltapäivällä.

Poliisin mukaan ei ole viitteitä siitä, että tekijöitä olisi ollut enemmän kuin yksi.

Poliisi ei ottanut kantaa siihen, onko kirkkopalosta mahdollisesti epäilty mies sama henkilö, joka löytyi kuolleena omakotitalon alueella.

Poliisi pitää kuitenkin ajallisesti mahdollisena, että kirkkopalo ja talopalo liittyisivät toisiinsa.

Poliisilla on tällä hetkellä myös käsitys siitä, miten Torsantien omakotitalon palo on saanut alkunsa, mutta ei kommentoinut sitä tarkemmin.

Poliisi kertoi tehneensä jo useita puhutuksia. Poliisi on myös selvitellyt sitä, onko kirkko uhattu aiemmin polttaa.

Rikoskomisario Mika Salminen (vas.) ja ylikomisario Ari Järveläinen poliisin järjestämässä tiedotustilaisuudessa Rautjärven tulipaloista Kouvolan pääpoliisiasemalla tapaninpäivänä.

Kaakkois-Suomen poliisin yleisjohtaja, rikoskomisario Harri Horttanainen kertoi HS:lle tapaninpäivän aamuna, että esitutkinta on alkuvaiheessa.

Poliisi tutkii paloa törkeänä tuhotyönä.

Horttanaisen mukaan tapaukselle ei ole vielä nimetty erillistä tutkinnanjohtajaa. Maanantain tiedotustilaisuudessa puhunut Mika Salminen on päivystävä tutkinnanjohtaja.

”Tutkinnanjohtajan nimeämiseen vaikuttaa sekin, mille ryhmälle tapaus kuuluu. Se selviää, kun rikosnimikkeet täsmentyvät”, Horttanainen kertoi maanantaiaamuna.

Lue lisää: Paloa tutkitaan törkeänä tuhotyönä – Kirkossa ollut mies kertoo repineensä oven edessä ollutta narua: ”Ei aiheuttanut vaara­tilannetta”

HS käy läpi, mitkä kysymykset ovat tapauksissa huomioon otettavia:

Rautjärven kirkko paloi sunnuntaina kivijalkaan asti.

Oliko kirkon polttaminen tuhopoltto?

Rautjärven kirkko tuhoutui täysin joulupäivän aamuna syttyneessä tulipalossa. Poliisin mukaan paikalta on löytynyt viitteitä mahdollisesta rikoksesta, ja paloa tutkitaan törkeänä tuhotyönä.

Hätäkeskus sai tulipalosta ilmoituksen noin puoli yhdeksän aikaan sunnuntaiaamuna. Palo syttyi kesken jumalanpalveluksen, mutta henkilövahingoilta vältyttiin. Kirkossa oli palon syttyessä noin 30–40 ihmistä.

Palon huomasi seurakunnan kappalainen Timo Kälviäinen kesken saarnan, kun kirkon pääsisäänkäynniltä tuli savua ja näkyi liekkejä.

Maanantaina poliisi kertoi, että palon voimakas liikkeelle lähtö ja naruilla suljetut ovet viittaavat siihen, ettei palon syttymissyy ole ollut luonnollinen. Poliisin tekninen tutkinta selvittää nyt, onko palossa käytetty esimerkiksi sytytysnestettä.

Rikosnimikkeet voivat kuitenkin vielä tarkentua tutkinnan edetessä. Tapaninpäivänä tiedotustilaisuudessa päivystävä tutkinnanjohtaja Mika Salminen kertoi, ettei omakotitalon tontilta löytyneen vainajan kuolemaan epäillä liittyvän rikosta. Sitä tutkitaan kuolemansyyn tutkintana.

Esitutkinta on vielä kuitenkin kesken.

Mistä kirkkopalo sai alkunsa?

Maanantain tiedotustilaisuudessa poliisi vahvisti, että palo on saanut alkunsa ovelta. Ovelta on poliisin mukaan kuulunut myös pamahduksen kaltaisia ääniä.

Etelä-Karjalan pelastuslaitoksella ei ollut vielä sunnuntaina tiedossa, mistä tulipalo oli tarkalleen ottaen saanut alkunsa.

”Kun ensimmäinen pelastuslaitoksen yksikkö tuli paikalle, kirkko oli täysin tulessa. Palo oli voimakkaimmillaan pääsisäänkäynnin ja kellotapulin kohdalla”, kertoi Etelä-Karjalan päivystävä palomestari Petri Pätilä HS:lle sunnuntaina.

Mikä oli ovien edessä havaittujen köysien tarkoitus?

Maanantain tiedotustilaisuudessa poliisi vahvisti löytäneensä kirkon edustalta köysiä. Poliisin mukaan niiden tarkoitus on ollut mitä ilmeisemmin estää ihmisten ulospääsy kirkosta.

Jumalanpalvelukseen osallistuneet ihmiset ja kirkon henkilökunta saatiin evakuoitua nopeasti. Poistuminen kirkosta sujui rauhallisesti ja ilman paniikkia, vaikka kirkosta pelastautuneet ovat kertoneet, että kirkon ovien eteen oli viritettynä naruja.

Narut havaitsi muun muassa jumalanpalvelukseen osallistunut, eläkkeellä oleva kirkkoherra Kari Luumi.

”On poliisiasia tutkia tämä, mutta kahden oven eteen oli viritetty narut sulkemaan poispääsy. Sekä sakariston oven eteen että sivulle, jossa on invaliuska, ovien eteen oli vedetty narut ettei pääse ulos”, Luumi kertoi HS:lle sunnuntaina.

”Narut olivat ulkopuolella. Tämä on nyt se, mikä tekee tästä kaksinverroin pahemman, että mielestäni se on murhapoltto tai murhapolton yritys”, Luumi kommentoi.

Rautjärven puurakenteinen kirkko oli sunnuntaina aamupäivällä ilmiliekeissä. Oikealla kirkko kesäkuussa.

Kuka halusi polttaa kirkon?

Rautjärven vuonna 1881 valmistunut puukirkko oli historiallisesti arvokas. Viipurilaisen arkkitehdin A.J. Janssonin suunnittelema päätytornillinen ristikirkko oli suojeltu.

Kirkossa oli myös vanhoja ja arvokkaita esineitä kuten Eero Lehikoisen maalaama alttaritaulu ja kristallikruunuja. Osa palossa tuhoutuneita arvoesineistä oli tuotu rajan taakse jääneestä Karjalasta.

Kirkolla oli myös tunnearvoa monille seurakuntalaisille.

Myös Rautjärven kaksi edellistä kirkkoa ovat tuhoutuneet tulipaloissa, ensimmäinen 1740-luvulla ja toinen vuonna 1872.

Liittyvätkö Torsantien tulipalo ja kirkon palo toisiinsa?

Pelastuslaitos sai hälytyksen Torsantiellä olevasta rakennuspalosta kello 10.20 sunnuntaina aamupäivällä eli pari tuntia Rautjärven kirkossa syttyneen tulipalon jälkeen.

Maanantaina poliisi kertoi pitävänsä ajallisesti mahdollisena, että palot liittyvät toisiinsa.

Kirkko sijaitsee noin 30 kilometrin päässä palaneesta omakotitalosta.

Etelä-Karjalan pelastuslaitoksen päivystävä päällikkö Kalle Lantta kertoi HS:lle sunnuntaina, että palossa tuhoutuivat päärakennus ja muutama pienempi rakennus. Tulipalosta ilmoitti useamman kilometrin päässä kohteesta ollut sivullinen henkilö, joka oli havainnut savuja ja liekkejä.

Kun pelastuslaitos pääsi paikalle, sen tehtävänä oli varmistaa, ettei palo leviä.

Päivystävä tutkinnanjohtaja Mika Salminen kertoi maanantaina, poliisilla on käsitys omakotitalon syttymissyystä, mutta poliisi ei halua kertoa asiasta tarkemmin julkisuuteen.

Yksi

Poliisi on korostanut, että kaikki tutkintalinjat ovat edelleen auki. Harri Horttanainen kommentoi jälleen tapaninpäivänä HS:lle, että ”akuuttia vaaraa ei ole”.

Miten viininpunainen Opel Astra liittyy tapaukseen?

Poliisi on pyytänyt havaintoja mahdollisesti paloihin liittyvästä vuoden 2020 viininpunaisesta, viistoperäisestä Opel Astrasta. Havaintoja on pyydetty joulun ajalta Rautjärven ja Imatran alueilta.

Poliisi kertoi maanantaina olevansa kiinnostunut yhden henkilön liikkeistä. Hän on 60–80 -vuotias, harmaantunut mies. Poliisi aikoo julkaista tarkemmat tuntomerkit vielä maanantain aikana.

Havainnot on pyydetty ilmoittamaan sähköpostitse osoitteeseen vihjeet.kaakkois-suomi@poliisi.fi.

Juttua muokattu 26.12. kello 18.28: Muokattu kirkon edustalla olleita köysiä koskeva kohta niin, että poliisin mukaan köysien oli tarkoitus estää ihmisten pääsy pois kirkosta. Aiempi muotoilu oli, että köydet estivät ihmisten pääsyn pois kirkosta.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat