”Kaikki oli laitettu valmiiksi” – Tarja Juntunen menetti kotinsa juuri ennen joulua

Tarja Juntunen pelastautui parvekkeelta, kun hänen kotitalossaan riehui tulipalo jouluaaton aattona. Joulun hän vietti hätämajoituksessa hotellissa, eikä kotiinpaluusta ole tietoakaan.

Kerrostalon ullakkokerroksessa syttyi tulipalo Joensuun keskustassa 23. joulukuuta.

28.12.2022 8:45 | Päivitetty 28.12.2022 8:55

Joensuulainen Tarja Juntunen menetti kotinsa juuri ennen joulua, kun kaupungin keskustassa sijaitsevassa kerrostalossa riehui valtava tulipalo viime perjantaina.

Palossa säästyttiin henkilövahingoilta, mutta sen seurauksena useita asuntoja tuhoutui.

Pelastuslaitos sai aamuyöllä 23. joulukuuta hälytyksen Suvantokadulla olevasta rakennuspalosta kerrostalon ullakkokerroksessa.

Juntunen kertoo olleensa tuolloin kaikessa rauhassa omassa kodissaan.

”Nukuin ja odotin joulua”, hän sanoo.

Hän kertoo heränneensä hieman ennen kello kolmea aamulla naksahduksen ääneen. Se kuulosti siltä, kuin palohälytin olisi varoittanut patterien olevan lopussa.

”Kiersin kolmioni ympäri ja katsoin, että täällä ei mikään naksuta. Eteisessä tuntui hieman savun hajua. Kun avasin sisäoven, ovesta tupsahti savua. Ovisilmästä näin, että rappukäytävä oli harmaana savusta”, Juntunen sanoo.

Juntunen kertoo tehneensä kiireesti varmuuden vuoksi palohälytyksen, vetäneensä paidan päälleen ja menneensä neljännessä kerroksessa sijaitsevan asuntonsa parvekkeelle.

Hetken päästä paikalle tuli pelastuslaitoksen nostolava-auto. Pelastajat joutuivat rikkomaan Juntusen lasitetun parvekkeen ikkunat saadakseen hänet avustettua lavalle.

”Ajattelin, että vietän rauhallisen joulun, mutta ei se ihan niin mennyt.”

Pelastuslaitoksen mukaan kerrostalosta evakuoitiin yhteensä 22 ihmistä, joista pääosa pelastautui porraskäytävän kautta. Kaksi henkilöä pelastettiin nostolava-auton avulla. Toinen heistä oli Juntunen, toinen hänen naapurinsa.

”Minulla oli hirveä huoli naapuristani. Menimme hänen parvekkeensa kohdalle, ikkuna rikottiin ja hänet vedettiin ilman takkia lavalle. Oli niin kiireellinen lähtö.”

Tulipalon alta pelastautuneet odottelivat lisätietoja paikalle tuodussa linja-autossa.

”Me olimme hirveän peloissamme”, Juntunen sanoo.

Sosiaalipäivystys järjesti 19:lle kodeistaan evakuoiduille tilapäismajoituksen Joensuun hotelli Kimmelistä. Sinne myös Tarja Juntunen lähti.

Koska kotiin ei ollut paluuta, Juntunen vietti joulun hotellissa. Joulutunnelma oli kuitenkin tipotiessään.

”En edes muistanut, että on joulu”, Juntunen sanoo.

”Kotona oli kaikki laitettu valmiiksi. Ajattelin, että vietän rauhallisen joulun, mutta ei se ihan niin mennyt.”

Pelastuslaitos sai tulipalon jälkisammutustyöt päätökseen vasta perjantaina iltapäivällä. Poliisi tutkii palon syttymissyytä yhdessä pelastuslaitoksen kanssa.

Itä-Suomen poliisilaitos kertoi 23. joulukuuta tiedotteessaan, ettei se sulje pois sitä vaihtoehtoa, että palo oli tahallaan sytytetty. Poliisi myös pyysi tiedotteessaan havaintoja mahdollisista ylimääräisistä liikkeistä Suvantokatu 10:n porraskäytävissä, ullakolla tai talon läheisyydessä aamuyöllä ennen kello kolmea.

Lue lisää: 22 ihmistä evakuoitiin tuli­palon takia kerros­talosta – Poliisi pyytää havaintoja palo­paikalta

Taloyhtiön isännöinnistä vastaavan isännöintitoimiston Jip Isännöinnin toimitusjohtajan Toivo Korhosen mukaan L-muotoisen rakennuksen toisen siiven ullakkokerros tuhoutui tulipalossa kauttaaltaan. Lisäksi siiven katto jouduttiin purkamaan lähes kokonaan.

Taloyhtiössä on yhteensä neljä rappua. Kauppakadun puolella olevien A- ja B-rappujen asukkaat pääsivät palaamaan koteihinsa jo perjantaina, mutta Suvantokadulla olevien C- ja D-rappujen asunnot ovat toistaiseksi asumiskiellossa. Juuri niiden yläpuolella ullakolla tulipalo syttyi.

Korhosen mukaan tulipalo itsessään ei levinnyt asuntoihin. Asunnoissa on kuitenkin nokea sekä savu- ja vesivahinkoja.

”Asuntoihin on syntynyt vaurioita sammutustöissä käytetyn veden myötä. Vettä on valunut kellarikerrokseen asti”, Korhonen sanoo.

Osa asunnoista on myös täysin ilman sähköä. Lisäksi ilmanvaihdossa on ongelmia.

"Tällä viikolla aloitetaan vahinkokartoitus, jotta vahinkojen todellinen laajuus selviää. Sen jälkeen vakuutusyhtiö yhdessä taloyhtiön kanssa pystyy paremmin arvioimaan jatkotoimenpiteitä”, Korhonen sanoo.

Korhonen ei uskalla arvioida, milloin asunnot saataisiin korjattua asumiskuntoisiksi.

”Vaaditaan mittavia korjaustoimia. Puhutaan kuukausista. Kesän lehdet ovat jo puissa ennen kuin kaikki korjaukset palokohteessa on tehty”, hän sanoo.

”Oma koti on niin rakas paikka, että tämä on valtava järkytys.”

Tarja Juntunen elää epätietoisuuden varassa. Toistaiseksi ei ole mitään tietoa siitä, milloin kotiin voisi palata.

Hotelli Kimmelin tilapäismajoituksesta hän lähti 27. joulukuuta. Sieltä hän meni kotitalossaan asuvan ystävän luokse. Hänen asuntonsa sijaitsee juuri sinä osassa taloyhtiötä, joka säästyi vaurioilta.

Omaa kotiaan Juntunen on päässyt vilkaisemaan pariin otteeseen. Asunnon ovi oli niin turvonnut valuneen veden takia, että hän tarvitsi apua sen avaamiseen.

”Eihän siellä mukavalta näyttänyt. Haju oli hirveä ja sotku on kauhea. Vaatteet ja kaikki ovat pilalla”, Juntunen sanoo.

Alkuun Juntunen ei tajunnut edes järkyttyä siitä, että oma koti on tuhoutunut. Se iski tajuntaan vasta myöhemmin.

”En ole nukkunut kuin pätkiä. Olen kova neulomaan, mutta yhtään en ole jaksanut neuloa. Nyt huolettaa kaikki, minne postitkin saa menemään. Oma koti on niin rakas paikka, että tämä on valtava järkytys”, hän sanoo.

Yhdestä asiasta Juntunen on kuitenkin erityisen kiitollinen. Nimittäin siitä naksahduksen äänestä, johon hän heräsi keskellä yötä. Se oli nimittäin rappukäytävään asetettu palohälytin, joka rupesi pian naksahduksen jälkeen pitämään meteliä.

”Omista palohälyttimistäni yksikään ei hälyttänyt. Meidän taloyhtiön hallituksemme on niin noheva, että olivat laittaneet minun oveni taakse hälyttimen”, Juntunen sanoo.

”En tiedä, missä olisin jos en olisi herännyt. Se hälytin on hyvin suuri syy sille, että minä istun nyt tässä puhumassa.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat