Puolustusvoimat haluaa nyt palvelukseen erityisesti naisia

Varusmiesikäluokkien pienentyessä Puolustusvoimat haluaa lisää vapaaehtoisia naisia.

Naisia on hakenut vapaaehtoiseen asepalvelukseen viime vuosina ennätysmäärä.

28.12.2022 10:09

Naisten hakeminen vapaaehtoiseen varusmiespalvelukseen aikaistuu ensi vuonna. Hakuaika päättyy jo tammikuun puolivälissä kun aikaisemmin se päättyi vasta maaliskuun alussa.

Muutoksella mahdollistetaan se, että naisten valintatilaisuus voidaan tulevaisuudessa järjestää syksyllä miesten kutsuntojen kanssa samaan aikaan. Puolustusvoimien mukaan myös terveystarkastukset saadaan näin samaan rytmiin miesten kanssa.

Puolustusvoimien onkin tarkoitus kokeilla miesten ja naisten yhteisiä kutsuntatilaisuuksia vuonna 2024.

Tänä vuonna 1 588 naista haki vapaaehtoiseen asepalvelukseen. Hakijamäärä oli historian toiseksi suurin.

Ennätysmäärä naisia haki varusmiespalvelukseen vuonna 2021, jolloin hakijoita oli 1 675. Puolustusvoimat on kouluttanut yli 11 000 naista vuodesta 1995 alkaen.

Puolustusvoimat pyrkii lisäämään naisten kiinnostusta varusmiespalvelukseen. Taustalla on miesikäluokkien pieneneminen, jota yritetään kompensoida vapaaehtoisilla naisilla.

Viime syksynä järjestettiin 540 kutsuntatilaisuutta. Kutsuntaikäisiä eli vuonna 2004 syntyneitä miehiä oli 31 413, joista varusmiespalvelukseen määrättiin 23 283. Se on runsaat 74 prosenttia ikäluokan miehistä. Määrä nousi viime vuodesta noin prosentilla.

Ensi vuoden alusta kasvatetaan myös naisille maksettavaa varusrahaa. Varusrahan suuruus kasvaa 0,50 eurosta 1,50 euroon päivässä.

Puolustusvoimien tiedotteen mukaan ”korotuksella vastataan paremmin kustannuksiin, joita vapaaehtoista asepalvelusta suorittaville naisille aiheutuu välttämättömän henkilökohtaisen varustuksen hankinnasta”.

Ensi vuonna lyhenee myös naisten oikeus keskeyttää vapaaehtoinen palvelus 45 vuorokaudesta 30 vuorokauteen. Sillä estetään keskeyttämiset koulutushaaravalintojen jälkeen ja siitä aiheutuvat siirrot perusyksiköiden välillä.

Lue lisää: ”Suututti, inhotti ja ällötti” – Kouluttaja kommentoi Merin rintoja toistuvasti muiden varus­miesten edessä, ja nyt Meri kertoo, miksei pystynyt puuttumaan asiaan mitenkään

Lue lisää: Ratkaisu suomalaisten huonoon kuntoon – sekä miehet että naiset armeijaan, sanoo arvostettu professori

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat