Kaleva: Joku keksi ovelan susi­juonen kaataakseen tuuli­voimapuiston, epäilevät poliitikot

Enemmistö Utajärven kunnanvaltuutetuista vaatii selvitettäväksi, ovatko haaskat lisänneet niin paljon susikantaa, että se estää jo tuulivoiman lisärakentamisen.

Pedoille tarkoitettujen haaskojen epäillään lisänneen susikantoja. Kuvan peurahaaska on Vehmaalta.

28.12.2022 14:00 | Päivitetty 28.12.2022 14:05

Joukko utajärveläisiä kuntapoliitikkoja vaatii aloitteessaan selvityksen tekemistä petohaaskojen vaikutuksesta susien esiintymiseen ja tuulivoiman rakentamiseen, kertoo Kaleva.

Lehden mukaan vaatimuksen syynä on susien määrän kasvu ja hallinto-oikeuden ratkaisu, joka kumosi Maaselän tuulivoimapuiston rakentamisen.

Hallinto-oikeuden mukaan Luonnonvarakeskuksen susikantaa koskevasta raportista ilmenee, että alueelle on muodostunut susien reviiri, jonka sisälle tuulivoimapuisto sijoittui.

Susi on luontodirektiivin IV-liitteessä tarkoitettu laji, joka edellyttää tiukkaa suojelua. Susien lisääntymis- ja levähdyspaikkoja ei saa hävittää ja heikentää.

Utajärvi on Pohjois-Pohjanmaalla, jossa susien määrä on kasvanut voimakkaasti viime vuosina.

Kunnanvaltuutettujen tekemässä aloitteessa epäillään, että tuulivoimaloiden rakentaminen saattaa nyt estyä liian monien ja osin luvattomien haaskaruokintapaikkojen ja niistä johtuvan susikannan kasvamisen vuoksi.

”Epäilemme, että luvattomia haaskoja on rakennettu siksi, että olisi perustellut syyt kieltää tuulivoiman rakentaminen”, sanoo kunnanhallituksen puheenjohtaja Pentti Tuovinen (kesk) Kalevalle.

Aloitteen takana ovat keskustan, sosiaalidemokraattien ja vasemmistoliiton valtuustoryhmät eli valtaosa valtuustosta.

Valtuutetut haluavat, että Utajärven kunta selvittää Luonnonvarakeskukselta, onko haaskaruokinnan vaikutuksista maankäyttöön tehty tutkimusta ja onko lain mukaan mahdollista kieltää suurpetojen haaskaruokinta Utajärvellä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat