”Täysin asiatonta” – Ohjaaja lyö videolla ponia, kun nuori ratsastaja ei saa sitä esteen yli

Ratsastustunnin tapahtumat sastamalalaisessa ratsastuskoulussa ovat nyt ratsastajainliiton selvityksessä. Tallin omistaja ei osaa vielä sanoa, koituuko tapahtuneesta jonkinlaisia seuraamuksia.

Ratsastajainliitto selvittää parhaillaan ratsastustunnin tapahtumia sastamalalaisella ratsastuskoululla. Kuvituskuva.

30.12.2022 10:36 | Päivitetty 30.12.2022 10:40

Ratsastustunnin tapahtumat sastamalalaisessa ratsastuskoulu KT-tallissa viime tiistaina ovat sekä Suomen ratsastajainliiton että tallin omassa selvityksessä.

Sosiaaliseen mediaan jaettu video kyseiseltä ratsastustunnilta osoittaa, että ratsastuksenohjaaja kohtelee ponia ja nuorta ratsastajaa epäasiallisesti.

Videolla näkyy, kun ohjaaja lyö ponia, kun tämä ohittaa esteen, eikä hyppää sen yli. Video on kerännyt useita kymmeniä kommentteja sosiaalisen median kanavissa. Toimitus on nähnyt videon.

Asia on myös Suomen ratsastajainliiton tiedossa ja sitä selvitetään.

Ratsastajainliiton viestintäpäällikkö Kati Hurme vahvistaa, että kyse on sastamalalaisesta KT-tallista. KT-talli on SRL:n hyväksymä ratsastuskoulu.

Ratsastajainliiton tiedotteessa todetaan, että ratsastuskoulussa pitkään työskennellyt ratsastuksenohjaaja toimi epäammattimaisesti ohjatessaan tunnilla esteitä hypännyttä poniratsukkoa.

”Olemme olleet yhteydessä ratsastustalliin ja ratsastuksenohjaajaan. Ylilyönti on tapahtunut ja nyt katsotaan, miten asiassa mennään eteenpäin”, Hurme sanoo.

KT-tallin omistaja Teija Tuominen on tapahtuneesta järkyttynyt. Hänen mukaansa videolla nähtyä hevosen ja ratsastajan huonoa kohtelua ei ole koskaan ennen tapahtunut. ”Eikä toivottavasti enää koskaan tapahdu”, hän sanoo.

Kyseinen ratsastuksenohjaaja on työskennellyt Tuomisen mukaan KT-tallissa seitsemän vuotta. ”Mitään tällaista ei ole ennen tapahtunut, vaan opettajaa on kehuttu.”

Tuominen sanoo, että tapahtumia selvitetään nyt yhdessä ratsastajainliiton kanssa. Hän ei osaa vielä sanoa, koituuko tapahtuneesta jonkinlaisia seuraamuksia.

Toimitus tavoitti myöhemmin torstaina tallin toisen omistajan Kauko Tuomisen. Hän ilmoitti, ettei talli tiedota asian käsittelystä enää enempää vaan tiedottaminen hoituu jatkossa ratsastajainliiton kautta.

Toimitus ei tavoittanut ylilyönnistä epäiltyä ratsastuksenohjaajaa kommentoimaan tapausta.

Ratsastajainliitto muistuttaa, että hevosen hyvinvointi on lähtökohta kaikessa hevosurheilussa ja -harrastuksessa. ”Kaikkien hevosta käsittelevien ihmisten pitää ymmärtää vaikutuksensa hevosen hyvinvointiin, ja hevostaidot ovatkin tärkeä osa ratsastusharrastusta”, tiedotteessa sanotaan.

Kati Hurmeen mukaan liitossa epäasiallista käytöstä ei hyväksytä missään tilanteessa. ”Asia on otettu liitossa vakavasti ja olemme erittäin pahoillamme, että tällaista tapahtuu”, hän sanoo.

Liiton tiedotteen mukaan ratsastuksenohjaajan toimintatavat ja käytös eivät olleet SRL:n arvojen mukaiset.

Ratsastajainliiton toiminnanjohtaja Jukka Koivisto kuvaa videolla nähtyä käytöstä ”täysin asiattomaksi”.

”Asiaan liittyvä selvitys on vielä kesken, joten en voi ottaa yksityiskohtiin tarkemmin kantaa. Pääsääntönä on, että jäsentalleilla havaitut ongelmat käsitellään SRL:n tallineuvojien toimesta. Epäasiallinen toiminta voi johtaa jäsenyyden päättämiseen, ja SRL:n toimenpiteiden lisäksi tarvittaessa myös viranomaistoimiin”, Koivisto toteaa tiedotteessa.

SRL:n jäsentallit ovat palveluyrityksiä, jotka ovat sitoutuneet toimimaan SRL:n arvojen mukaisesti. Jos yritys ei noudata kriteereitä, sen jäsenyys voidaan purkaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat