Katiska-huumejutun syyttäjät hankkivat lainvastaisesti tietoja palkitun asianajajan tekemisistä

Oikeuskansleri antoi huomautuksen kahdelle erikoissyyttäjälle.

Oikeuskansleri antoi huomautuksen Katiska-huumejutun erikoissyyttäjille Erkki Huhtalalle ja Heli Vesaajalle.

1.1. 17:04

Jättimäisen Katiska-huumevyyhdin syyttäjät ovat saaneet oikeuskanslerilta huomautuksen lainvastaisesta menettelystä huumetapauksen käsittelyn yhteydessä.

Syyttäjien menettelystä teki kantelun yhden Katiska-vyyhdissä rikoksesta epäillyn henkilön asianajaja Markku Fredman.

Syyttäjien saama huomautus koskee tapahtumia vuonna 2019 ennen syytteiden nostamista ja huumevyyhdin oikeudenkäyntiä.

Katiska-vyyhdin erikoissyyttäjät Erkki Huhtala ja Heli Vesaaja olivat kuulleet eräältä tutkintaryhmän poliisilta, että asianajaja Fredman olisi pelotellut ja uhkaillut vankilatapaamisen yhteydessä omaa päämiestään ja ilmoittanut, ettei päämies saa kertoa asioita toisesta rikoksesta epäillystä henkilöstä.

Fredmanin päämies ei ollut keskeisimpiä toimijoita Katiska-huumevyyhdissä. Hänet tuomittiin käräjillä muun muassa törkeästä huumausainerikoksesta ja törkeästä dopingrikoksesta viideksi vuodeksi vankeuteen. Tuomio ei ole lainvoimainen, sillä Katiska-vyyhdin käsittely on kesken Helsingin hovioikeudessa.

Poliisi aloitti esiselvityksen siitä, onko Fredmanin väitetyn toiminnan perusteella syytä aloittaa esitutkinta.

Esiselvityksen aikana erikoissyyttäjä Huhtala tiedusteli sähköpostilla asianajaja Fredmanilta väitetystä uhkailusta. Huhtala sai asianajajalta vastineen ja välitti sen eteenpäin poliisille.

Fredmanin mukaan erikoissyyttäjä johti häntä harhaan, koska hänelle ei kerrottu käynnissä olleesta esiselvityksestä, jossa selvitettiin hänen toimintansa mahdollista lainvastaisuutta.

Fredman arvosteli kantelussaan Huhtalaa myös siitä, että tämä välitti asianajosalaisuuksia sisältäneen vastineen poliisille.

Fredman on Suomen tunnetuimpia rikosasianajajia. Hänet valittiin Vuoden asianajajaksi 2003, minkä lisäksi hän on saanut muitakin tunnustuksia.

Hän on myös vienyt kymmenittäin juttuja Euroopan ihmis­oikeustuomioistuimeen, joka valvoo Euroopan ihmisoikeussopimuksen noudattamista.

Markku Fredman

Oikeus­kansle­rin mukaan syyttäjät hankkivat virka­velvollisuuk­siensa vastaisesti tietoja asianajajalta poliisin esiselvitystä varten. Oikeuskansleri luonnehti syyttäjien menettelyä vakavaksi virheeksi.

Oikeuskanslerin mukaan vaikuttaa siltä, että syyttäjät yrittivät kiertää esitutkintalain säännöksiä ja rikoksesta epäillyn oikeutta olla myötä­vaikuttamatta mahdollisen rikoksensa selvittämiseen.

”Vastine hankittiin ja toimitettiin poliisille ilman, että kantelijalle kerrottiin, että tiedot hankitaan esiselvitykseen koskien hänen omaa menettelyään”, oikeuskansleri toteaa.

Menettelyn ongelmallisuutta lisäsi oikeuskanslerin mukaan vaikutelma siitä, että syyttäjät pyrkivät selvittämään asianajajan ja tämän päämiehen käymien luottamuksellisten keskustelujen sisältöjä samalla, kun he toimivat itse vastapuolena syyttäjinä.

Poliisi päätti esiselvityksen perusteella olla aloittamatta esitutkintaa asianajaja Fredmanin toiminnasta, koska asiassa ei ollut syytä epäillä häntä rikoksesta.

Fredmanin päämies totesi esiselvityksessä, ettei hän tiedä, mistä väitetyssä uhkailussa on kyse.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat