Ilotulitteita ammuttiin holtittomasti, raketit aiheuttivat ainakin viisi vammaa Helsingissä

Helsingissä uudenvuoden juhlinta keräsi Kansalaistorille noin 40 000 ihmistä, mikä on ennakoitua vähemmin. Ilotulitukset peruttiin tuulisen sään vuoksi.

Ilotulitus Helsingissä uudenvuodenaattona lauantaina.

1.1. 5:01 | Päivitetty 1.1. 8:55

Helsingissä uudenvuoden juhlinta näytti pelastustehtävien näkökulmasta hieman tavanomaista rauhallisempana, kertoo Helsingin kaupungin pelastuslaitos Twitterissä.

Pelastuslaitoksen mukaan Kansalaistorin perinteiseen uudenvuoden juhlaan osallistui noin 40 000 ihmistä, mikä on ennakoitua vähemmän.

Tapahtuman järjestänyt Helsingin tapahtumasäätiö arvioi aiemmin tiedotteessaan, että tapahtumaan olisi osallistunut noin 50 000 juhlijaa.

Alkuillasta Helsingin keskustassa sijaitsevalla Kansalaistorilla järjestettiin lapsiperheiden tapahtuma ja loppuillasta konsertti. Kummankin tapahtuman loppuhuipentumiksi suunnitellut ilotulitukset jouduttiin perumaan kovan ja puuskittaisen tuulen johdosta.

Helsingin kaupungin järjestämää uudenvuodenjuhlaa on järjestetty jo 1930-luvulta lähtien.

Uudenvuoden juhlinnan yhteydessä on ollut ainakin Helsingissä ja Oulussa tavallista viikonloppua enemmän poliisitehtäviä. Sekä Helsingin että Oulun poliisi kertoo STT:lle kiirettä pitäneen vielä aamuyöstä neljän jälkeenkin.

”Kiirettä on pitänyt, ja kiirettä pitää edelleenkin. Viimeiset ravintolat ovat tässä purkaneet, ja erilaista tappelua on edelleen”, Helsingin poliisilaitoksen yleisjohtaja komisario Janne Laukkanen kertoi aamuyöstä puoli viiden paikkeilla.

Helsingin kaupungin pelastuslaitoksen vuodenvaihteen tehtävissä korostuivat päihteiden käyttöön, myrkytyksiin, kaatumisiin sekä väkivaltaan liittyvät tehtävät, kertoo pelastuslaitos Twitterissä. Ilotulitteet aiheuttivat viisi vammaa.

Poliisin mukaan rakettien ampuminen vähentyi Helsingissä merkittävästi sen jälkeen, kun kello tuli kaksi yöllä, mutta päihtymisestä aiheutuvia järjestyshäiriöitä on ollut sen sijaan Laukkasen mukaan runsaasti.

Poikkeuksellisia väkivallantekoja Helsingissä ei ole ollut, mutta pahoinpitelyn tunnusmerkistön täyttäviä tekoja on Laukkasen mukaan ollut hyvinkin paljon.

”Yleisellä tasolla voi sanoa, että poliisitehtävien määrän kannalta on normaalia viikonloppua vilkkaampi yö ollut. Hulinaa riittää koko ajan”, Laukkanen kertoo.

Oulun poliisin johtokeskuksesta kerrottiin, että poliisitehtävissä on ollut kyse normaaleista viikonlopputehtävistä, mutta niitä on vain ollut määrällisesti enemmän.

Alkuillan aikana suuri määrä tehtävistä oli häiriökäyttäytymisiä, joissa ilotulitteet näyttelivät merkittävää osaa, kertoo Oulun poliisi tiedotteessaan.

Poliisi hämmästeli alle 18-vuotiailta löytyneiden ilotulitteiden määrää. Ilotulitteita ammuttiin ihmisiä ja rakennuksia päin. Ainakin yksi ihminen on loukkaantunut ilotulitteiden vuoksi, mutta vakavilta vammoilta on poliisin tietojen mukaan vältytty.

Oulun poliisilaitoksen alueella pahoinpitelyitä tapahtui erityisesti aamuyön tunteina. Iissä tapahtui illalla henkirikoksen yritys, jossa tekijän epäillään lyöneen asianomistajaa teräaseella ylävartalon alueelle. Asianomistaja vietiin sairaalaan, ja epäilty otettiin kiinni.

Itä-Suomen poliisi kertoi alkuyöstä, että alkuilta oli poliisin näkökulmasta vielä rauhallinen, mutta noin iltakahdeksan aikoihin tehtävien määrä alkoi kasvaa.

Poliisilla oli vuodenvaihteen juhlinnan keskellä tehtäviä liittyen häiriökäyttäytymiseen julkisilla paikoilla, minkä lisäksi poliisi kertoo tulleen kotihälytystehtäviä. Useampaan näistä hälytyksistä liittyivät myös alkoholi ja ilotulitteet.

Puolenyön jälkeen partiot puolestaan kohtasivat ihmisten välisiä riitoja, jotka olivat joissain tapauksissa yltyneet myös tappeluiksi.

Edellä mainittujen lisäksi Itä-Suomen poliisi kohtasi myös vahingontekoja sekä vastasi erinäisiin liikenteeseen liittyviin hälytyksiin.

”Pääasiassa näitä olivat tieltä ulossuistumiset tai päihtyneenä ajamiset”, poliisi tarkentaa tiedotteessa.

Aamuyötä kohti mentäessä hälytystehtävien määrä rauhoittui Itä-Suomen alueella.

Ilotulitteista tuli Itä-Suomen poliisille ilmoituksia etenkin Etelä- ja Pohjois-Savossa, missä raketteja kerrottiin ammutun muun muassa kohti ihmisiä ja rakennuksia.

Lounais-Suomessa poliisi puolestaan listasi ammutun kohti autoja, ihmisiä, taloja ja sähkölinjoja. Poliisi kertoi ammutun väkijoukossa ja parvekkeelta, minkä lisäksi sanottiin alaikäisten ampuneen.

”Kun ei vaan mitään sattuisi”, Lounais-Suomen poliisi toivoi alkuyöstä puoli yhden aikoihin julkaisemassa twiitissään.

”Kyse siis tietenkin ilotulitteista”, tarkennettiin seuraavassa twiitissä vain hetkeä myöhemmin.

Aamuviideltä Lounais-Suomen poliisi kertoi tiedotteessa, että kymmeniä henkilöitä oli sakotettu ilotulitteiden luvattomasta hallussapidosta tai niiden varomattomasta käsittelystä.

”Valitettavan useissa tapauksissa puuttumisen kohteena oli päihtynyt alaikäinen”, tiedotteessa lisättiin.

Kaikkiaan yön aikana oli ollut poliisilaitoksen mukaan useita satoja hälytystehtäviä.

”Hälytysilmoituksista ylivoimaisesti suurin osuus koostui väkivallasta, häiriökäyttäytymisistä, ilotulitteiden aiheuttamista häiriöistä ja niiden varomattomasta ampumisesta”, tiedotteessa kerrottiin.

Uudenvuodenyönä kerrottiin myös rakennuspaloista, joissa onnistuttiin kuitenkin välttymään henkilövahingoilta. Vuodenvaihteeseen sattui myös kaksi hälytystä suuresta rakennuspalosta.

Lapinjärven Heikin kylässä oli syttynyt myöhään lauantai-iltana tulipalo suuressa varastorakennuksessa. Alkuyöstä yhden aikoihin Itä-Uudenmaan pelastuslaitos kertoi, että palo oli saatu rajattua kattorakenteisiin. Pelastuslaitos joutui purkamaan rakenteita palon sammuttamiseksi, mutta omaisuusvahingot jäivät kohtuullisen pieniksi.

Helsingin Kannelmäessä pelastuslaitos oli puolestaan lähtenyt aamuyöstä sammuttamaan tulipaloa kaksikerroksisessa koulurakennuksessa, kertoi Helsingin pelastuslaitos Twitterissä. Paikalle kerrottiin alkuunsa lähetetyn 16 yksikköä.

Kymmenisen minuuttia myöhemmin pelastuslaitos kuitenkin kertoi, että rakennuspalo oli saatu nopeasti hallintaan ennen kuin se oli päässyt leviämään syvemmälle rakenteisiin. Pelastuslaitos tarkensi myöhemmin jatkotiedotteessa, että palo oli syttynyt luokkahuoneessa.

Pelastuslaitoksen mukaan tulipalo oli ilmeisesti ilkivaltaisesti aiheutettu, ja poliisi tutkii syttymissyytä.

Pohjois-Pohjanmaalla Lumijoella paloi asumaton parakkirakennus, jonka syttymissyy ei ole vielä selvillä. Asiasta kertoi Oulun poliisi tiedotteessaan.

Ylivieskassa paloi varastorakennus ja sen sisällä ollut traktori. Tämänkin tulipalon syttymissyytä selvitetään.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat