Yle: Thai­poimijoiden riistosta kerrottiin Suomen viranomaisille jo pari vuotta sitten, mutta toimintaan ei puututtu

Thaimaan viranomaiset kertovat Ylen näkemällä tallenteella, että marjayhtiöt Polarica ja Kiantama ovat käyttäneet hyväkseen thaimaalaisia poimijoita.

Poliisin mukaan Suomessa epäillyn ihmiskaupan uhriksi joutuneiden thaipoimijoiden määrä on huomattavan suuri.

2.1. 8:03

Suomen viranomaiset saivat tietää thaimaalaisten marjanpoimijoiden riistosta jo syksyllä 2020, mutta toimintaan ei puututtu, kertoo Ylen MOT.

Asia selvisi MOT:n haltuunsa saamalta nauhoitetulta videolta, jolla suomalaiset marja-alan toimijat ja Thaimaan viranomaiset käyvät läpi poimintakautta 2020. Tallenne on otettu koronakesän jälkeen järjestetystä etätapaamisesta.

Videolla Thaimaan työministeriön ja ulkoministeriön edustajat kertovat saamiensa valitusten perusteella, että marjayhtiöt Polarica ja Kiantama ovat käyttäneet hyväkseen thaimaalaisia poimijoita.

Kyse on ollut muun muassa liian alhaisesta palkasta sekä ylihinnoitellun koulutuksen, tuotteiden ja palveluiden myymisestä. Lisäksi Polarican rekrytoija on viranomaisten mukaan onnistunut nostamaan Thaimaassa pankista poimijoiden vakuusrahoja.

Etätapaamiseen osallistui muun muassa Pohjois-Pohjanmaan TE-toimiston johtoa. Lisäksi mukana oli Polarican entinen toimitusjohtaja Jukka Kristo ja työ- ja elinkeino­ministeriön korkea-arvoinen virkamies Olli Sorainen.

Nimet ovat nousseet syksyllä esille poliisin laajassa ihmis­kauppa­tutkinnassa, jossa thaimaalaisten poimijoiden epäillään joutuneen Suomessa ihmiskaupan uhreiksi vuosina 2020–2022.

Kristoa ja hänen kumppaniaan epäillään ihmiskaupasta. Kumppani on thaimaalainen yrittäjä, joka on rekrytoinut Polaricalle thaimaalaisia poimijoita kausityöläisiksi.

Sorainen on epäiltynä törkeästä lahjuksen ottamisesta ja törkeästä virkarikoksesta. Hänet pidätettiin virasta marraskuussa.

Joulukuussa tapauksen tutkinnanjohtaja kertoi HS:lle, että tutkinta on laajentunut koskemaan myös toista suomalaista marja-alan toimijaa. Keskusrikospoliisi ei vahvistanut MOT:lle, koskevatko ihmiskauppaepäilyt thaimaalaisten esille nostamaa Kiantamaa.

Joulukuussa törkeästä ihmiskaupasta epäiltyjä oli tapauksessa jo kaiken kaikkiaan puolenkymmentä. Kaikki epäillyt ovat kiistäneet rikosepäilyn.

TE-toimisto, Kristo, Sorainen ja Polarican nykyinen toimitusjohtaja Mari Onkamo eivät kommentoineet uusia tietoja MOT:lle. Kiantaman toimitusjohtaja Vernu Vasunta vahvisti yrityksen käyttäneen samaa thaimaalaista rekrytoijaa.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat