Kuntayhtymä ei ole velvollinen kustantamaan vaikeavammaiselle tuolihissiä omakotitalon yläkertaan, päätti korkein hallinto-oikeus (KHO).
Vuosikirjapäätöksen mukaan tuolihissiä ei voitu pitää välttämättömänä asunnon muutostyönä, kun vaikeavammaiselle oli järjestettävissä hänen yksilölliset tarpeensa huomioon ottavat tilat pohjakerroksesta. KHO:n vuosikirjapäätökset ovat päätöksiä, joilla KHO katsoo olevan yleistä merkitystä tai merkitystä lain soveltamiselle muissa samanlaisissa tapauksissa.
Valittaja on nuori aikuinen, joka asuu vanhempiensa kanssa kaksikerroksisessa, uudehkossa omakotitalossa. Hänellä on keskivaikea älyllinen kehitysvamma, raajojen jäykkyyttä aiheuttava toispuoleinen CP-oireyhtymä sekä määrittämätön epilepsia. Hänellä on ongelmia tasapainon kanssa.
Vaasan hallinto-oikeudessa perhe voitti jutun. Hallinto-oikeuden mukaan nuoren huoneen ja harrastetilan siirtäminen alakertaan olisi muun perheen kannalta kohtuutonta.
Kuntayhtymä valitti päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Sen mielestä nuoren huone voidaan siirtää alakertaan vanhempien makuuhuoneen paikalle.
KHO:ssa keskeinen kysymys oli, voitiinko tuolihissiä pitää välttämättömänä tavanomaisista elämän toiminnoista suoriutumisen kannalta.
KHO totesi, että vaikka nuori voi tuettuna kävellä portaat, epilepsiakohtaukset tekevät siitä vaikeaa. Hän on saanut portaissa liikkuessaan useamman kerran kohtauksia, joten kiipeäminen ei ole turvallista.
Perheen mukaan alakerran vanhempien makuuhuone yksistään on liian pieni, jotta sinne saisi nuoren kaikki huonekalut mukaan lukien hissisängyn ja television pelikonsoleineen.
KHO totesi, että tavanomaisia elämän toimintoja ei voida arvioida pelkästään perustarpeiden kannalta. Arviointiin vaikuttavat myös vammaisen yksilölliset olosuhteet, kuten tässä tapauksessa nuoren peliharrastus.
Nuorelle voitiin kuitenkin järjestää tarpeita vastaavat tilat alakerrasta huonejärjestystä muuttamalla.
Muutos ei vastaa perheen alkuperäisiä suunnitelmia, ja se vaikuttaisi perheen muiden jäsenten huoneisiin ja oleskeluun. Tämä ei kuitenkaan tee tuolihissistä vammaispalvelulaissa tarkoitettua välttämätöntä muutostyötä.
Kuntayhtymä ei siis ole velvollinen korvaamaan tuolihissin kustannuksia.