Yhä useampi nuori kuolee huumeisiin – Otkes alkaa tutkia kuolemia

Onnettomuustutkinta­keskus alkaa tutkia alle 25-vuotiaiden nuorten huumekuolemia.

Suomi on nuorten huumekuolemien kärkimaita Euroopassa.

2.1. 11:12 | Päivitetty 2.1. 12:21

Onnettomuus­tutkintakeskus (Otkes) käynnistää teematutkinnan vuoden 2023 aikana tapahtuvista alle 25-vuotiaiden nuorten huumekuolemista.

Tutkimus käynnistetään, sillä nuorten huumekuolemien määrä on kasvanut voimakkaasti viime vuosina ja koska Suomi on nuorten huumekuolemien kärkimaita Euroopassa. Huumeisiin menehtyy vuosittain myös alaikäisiä lapsia.

Tutkinnassa selvitetään muun muassa kuolemaan johtaneita välillisiä ja välittömiä seikkoja kuolemien taustalla. Lisäksi selvitetään, miten nuorille huumeiden­käyttäjille tarjottavat palvelut vastaavat heidän tarpeisiinsa. Suurennuslasin alla on myös hoitoon ohjaus ja hoidon toteutuminen hyvinvointialueilla sekä nuoren saama muu tuki.

Otkes käy läpi myös eri viranomaisten roolit, tehtävät, yhteistyön ja käytännön toimet nuorten huumekuolemien ehkäisemisessä.

Tutkinnan tarkoituksena on yleisen turvallisuuden parantaminen.

”Tarkoituksena on löytää suosituksia, jotta nuorten huumekuolemia voitaisiin ehkäistä entistä tehokkaammin”, sanoo tutkinnanjohtaja Hanna Tiirinki tiedotteessa.

Tutkinnassa ei käsitellä syyllisyys, vastuu- eikä vahingonkorvaus­kysymyksiä.

Otkes tutkii suuronnettomuuksien lisäksi onnettomuuksia eri teemoittain. Nuorten huumekuolemat on siis tämän vuoden teema. Aiempia teematutkimuksia ovat olleet esimerkiksi tapaturmaiset hukkumiset ja lasten kuolemat.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat