Poliisi: Ovet saatettiin sulkea lippu­tangon narulla – Kirkon­kelloja ei löytynyt palo­paikalta

Joulupäivänä tulipalossa tuhoutuneen kirkon ovet saatettiin sulkea kirkkomaalla sijaitsevan lipputangon narulla, kertoo rikoskomisario Timo Valle.

Rautjärven entisen kirkkoherran Kari Luumi otti kuvan kirkosta heti sen jälkeen, kun hän tuli vaimonsa kanssa ulos kuvan etualalla olevasta sivuovesta.

2.1. 13:45 | Päivitetty 2.1. 17:08

Etelä-Karjalan Rautjärvellä joulupäivänä tulipalossa tuhoutuneen kirkon ovet saatettiin sulkea lipputangon narulla, kertoo tutkinnanjohtajaa sijaistava rikoskomisario Timo Valle.

Asiasta uutisoi aiemmin Ilta-Sanomat.

Tulipalon hetkellä kirkossa oli käynnissä jumalanpalvelus. Kirkossa oli tornin juuressa olleen pääsisäänkäynnin lisäksi kaksi sivuovea sekä sakastin ovi. Näistä toisen sivuoven ja sakastin oven eteen oli vedetty narut. Poliisi epäilee, että narujen tarkoituksena oli estää ihmisiä pääsemästä pois kirkosta.

Vallen mukaan on mahdollista, että tarkoitukseen käytetty naru on viety kirkkomaalla sijaitsevasta lipputangosta. Epäily perustuu tulipaloa kirkosta paenneiden tekemiin havaintoihin.

Koska palo tuhosi kirkon maan tasalle, on yksityiskohtaa tässä kohtaa mahdotonta sanoa varmaksi, Valle sanoo.

Saattaa olla, että palo tuhosi myös täysin kirkon kellot, arvioi paikallinen seurakunta verkkosivuillaan. Kirkonkelloja ei ole seurakunnan mukaan löytynyt palopaikalta. Poliisilla ei ole tietoa kellojen kohtalosta.

”Jos seurakunta on näin tiedottanut, se varmaan pitää paikkansa”, Valle sanoo.

Rautjärven entinen kirkkoherra Kari Luumi kertoo, että kelloja oli kaksi. Niistä isompi hankittiin vuonna 1881 valmistunutta hirsikirkkoa varten.

”Kello oli erittäin kauniisti muotoiltu ja koristeltu. Siinä oli teksti: Rautjärven kirkon kello. Kirkkoherra O.G.Blomgrenin aikana valettu Tukholmassa K.G.Bergholdsin valimossa. Toisella puolella oli psalmi 95:6”, Luumi kertoo.

Toinen kelloista oli myös väliaikaiseen lautakirkkoon sopiva. Lautakirkko rakennettiin, koska myös sitä edeltävä kirkko tuhoutui tulipalossa vuonna 1872.

”Pienemmän kellon hankki kanttori Waren Pietarista. Ohjeeksi hän sai, ettei kello saa painaa yli 16 kiloa.”

Luumi ei osaa arvioida kellojen rahallista arvoa.

”Mutta kelloja pidettiin kaunissointisina.”

Kirkon historiikkiin ei ole myöskään merkitty tietoa kellojen materiaalista.

Joulupäivän palossa tuhoutui myös paljon muuta kirkon irtaimistoa kuten Eero Lehikoisen vuonna 1936 maalaama alttarimaalaus ja kahdet urut.

”Pääurut olivat vuonna 1925 hankitut urut. Ne olivat hieman allergiset pakkaselle, joten sen vuoksi kirkkoon hankittiin myös sähköurut.”

Luumille itselleen merkittävä palossa tuhoutunut esine oli hänen Betlehemistä noin 30–40-vuotta sitten alttarille tuomansa krusifiksi.

”Sen sijaan kaksi Israelista tuotua papin stolaa säilyivät Pitäjäntuvalla, koska olin hetkeä aikaisemmin lainannut ne.”

Suuri osa esineistä kuitenkin tuhoutui. Kirkossa oli paljon paikallisten seurakuntalaisten tekemää. Esimerkiksi Luumi kertoo marttojen tekemät ja lahjoittamat alttarivaatteet, messukasukat ja saarnatuolin liina.

Seurakunnan mukaan raunioista löydettiin joitakin esineitä huonokuntoisina kuten ehtoollisviinikannu, -malja ja -pikareita. Näiden kunnostamismahdollisuudesta Luumi ei osaa antaa arviota.

Poliisi epäilee kirkkopalon mahdolliseksi sytyttäjäksi iäkästä miestä. Hän löytyi palon syttymisen jälkeen kuolleena palaneen omakotitalon kiinteistöltä kolmenkymmenen kilometrin päästä kirkolta.

Poliisi pyrkii selvittämään teon motiivia.

Lue lisää: Tämä tiedetään Rautjärven kirkkopalosta – Epäilty on vuonna 1945 syntynyt erakoksi kuvailtu metsänomistaja

Lue lisää: Silminnäkijät: Tuntomerkkejä vastaava mies liikuskeli kirkolla jo jouluaattona

Lue lisää: Suru valtasi Rautjärven tuhoisien palojen jälkeen – ”En olisi uskonut”, sanoo erakoituneen tuttavansa kuolemasta järkyttynyt Vilho Joro

Oikaisu 2.1.2023 kello 17.08: Korjattu Rautjärven entisen kirkkoherran Kari Luumin sukunimi. Tekstissä luki aluksi virheellisesti, että hänen sukunimensä olisi Lummi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat