Yle: Perheenäiti sairastui legioonalais­tautiin ja oli vähällä kuolla – uimahallin vedestä löytyi legionellaa

Ylen mukaan perheenäidin sairastumisen jälkeen Pieksämäen uimahallin vedestä löydettiin raja-arvot ylittäneitä pitoisuuksia legionella­bakteeria.

Legionellabakteeri voi lisääntyä vesijärjestelmissä sille suotuisissa lämpötiloissa.

3.1. 3:28 | Päivitetty 3.1. 8:44

Ylen mukaan syyslomaa Keski-Savon uimahalleissa ja kylpylöissä viettänyt perheenäiti Anne Markkanen sairastui legioonalaistautiin ja oli vähällä kuolla.

Ylen mukaan pieksämäkeläinen Markkanen vietti lokakuun ensimmäistä viikonloppua uimahalleissa. Muutamaa päivää myöhemmin hänelle nousi kuume, ja viiden päivän kuluttua hänen tyttärensä soitti hänelle ambulanssin.

Pieksämäen terveyskeskuksesta Markkanen lähetettiin Mikkelin keskussairaalaan, jossa hänen tilansa huononi. Hänet päätettiin siirtää Kuopion yliopistolliseen keskussairaalaan.

"Tyttärelle soitettiin, että tilanne on kriittinen ja potilas viedään KYSiin, jos hän säilyy hengissä”, Markkanen kertoo Ylelle.

Kuopiossa Markkanen joutui Ylen mukaan teho-hoitoon ja hänet kytkettiin hengityskoneeseen ja Ecmo-laitteeseen. Lähes kahden viikon kuluttua sairastumisesta selvisi, että Markkanen oli sairastunut legionellabakteerin aiheuttamaan legioonalaistautiin. Hänelle aloitettiin vahva antibioottilääkitys. Kotiin Markkanen pääsi marraskuun alussa.

Ylen mukaan Markkasen sairastumisen jälkeen Pieksämäen uimahallista ja Leppävirran Vesileppis-kylpylästä otettiin vesinäytteet, joiden tulokset varmistuivat joulukuussa. Ylen mukaan tuloksista selvisi, että legionella­bakteeri­määrät ylittivät uimahalleissa raja-arvot. Leppävirralla arvot ylittyivät vain hieman, mutta Pieksämäen uimahallissa arvot olivat yli kolminkertaisia sallittuun verrattuna.

Legionella­bakteerit voivat lisääntyä vesijärjestelmissä ja kulkeutua aerosolien mukana hengitysilmaan. THL:n mukaan legionellapitoisuus voi kasvaa vedessä, jos veden lämpötila on 20–45 astetta.

Bakteerin kasvua voidaan torjua kotitalouksissa huolehtimalla siitä, että talousvesi on riittävän kylmää ja lämmin vesi tarpeeksi kuumaa. THL:n suosittelemat lämpötilat ovat kylmälle vedelle alle 20 astetta ja kuumalle yli 55 astetta. Legionellaa voidaan torjua myös kloorauksella.

THL:n mukaan tartunnan itämisaika on yleensä noin 2–10 vuorokautta. Legioonalaistaudin eli legionnelloosin oireisiin kuuluvat kuiva yskä, kuume, päänsärky, lihaskipu ja hengenahdistus.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat