Totaalikieltäytyjien vankeus­rangaistuksista pitäisi luopua, sanoo siviili­palvelus­johtaja

Siviilipalvelusjohtaja Mikko Reijonen kannattaa totaali­kieltäytyjien rangaistusten lieventämistä. Hänen mielestään nykyinen käytäntö on kohtuuton.

Mikko Reijonen johtaa siviilipalveluskeskusta Lapinjärvellä ja yleisesti siviilipalvelustoimintaa Suomessa. Hänen tehtäviinsä kuuluu rikosilmoitusten tekeminen totaalikieltäytyjistä.

7.1. 12:02 | Päivitetty 7.1. 12:28

Siviilipalvelusjohtaja Mikko Reijonen kannattaa ase- ja siviili­palveluksesta kieltäytyvien eli totaali­kieltäytyjien rangaistusten lieventämistä. Hänen mielestään totaali­kieltäytyjille sopiva rangaistus olisi nykyisten vankeus­tuomioiden sijasta sakot.

”Tekoon suhteutettuna nykyisin määrättävät vapaus­rangaistukset ovat aika kovia. Osalla totaali­kieltäytyjistä kieltäytymisen syynä on vakaumus, joka liittyy aika monella uskontoon. He eivät halua olla yhteydessä tappamiseen liittyvien asioiden kanssa ja katsovat siviili­palveluksen olevan osa militaristista järjestelmää”, Reijonen sanoo.

Reijonen on aiemminkin todennut julkisuudessa, ettei pidä kohtuullisena uskonnollisen, pasifistisen tai mun vastaavan syvän vakaumuksen perusteella palveluksesta kieltäytyvien tuomitsemista vankeuteen. Heidät pitäisi Reijosen mielestä vapauttaa palveluksesta.

Nyt hän kertoo pitävänsä toteuttamiskelpoisena vaihtoehtona nykyiselle rangaistuskäytännölle sitä, että palveluksesta vapautettaville määrättäisiin sakkorangaistus.

Siviilipalvelus­johtaja toivoo, että Suomessa syntyisi julkista keskustelua siitä, onko totaali­kieltäytyjien tuomitseminen vankeuteen kohtuullista ja yhteis­kunnan resurssien käytön kannalta järkevää.

Hän kertoo tiedostavansa, että aihe on yhteis­kunnallisesti herkkä ja herättää vahvoja tunteita erityisesti nyt Venäjän sotatoimien vuoksi.

Nykyisin kaikille totaali­kieltäytyjille määrätään oikeudessa vankeus­rangaistus. Se on pituudeltaan puolet jäljellä olevasta ase- tai siviilipalvelus­ajasta.

Rangaistus kestää 173 päivää, jos henkilö ei ole suorittanut yhtään päivää ase- tai siviili­palvelusta.

Selvä valtaosa totaali­kieltäytyjistä voi suorittaa vankeus­rangaistuksensa vankilan sijasta valvonta­rangaistuksena eli eräänlaisena sähköisesti valvottuna kotiarestina.

Reijonen huomauttaa, että järjestelmä kuormittaa monia viranomaisia.

”Valvonta­rangaistukseen kuuluu jatkuva sähköinen valvonta ja valvojien tarkastus­käyntejä kotona, työpaikalla tai muualla. Ennen sitä siviilipalvelus­keskus käsittelee asian osaltaan ja tekee rikos­ilmoituksen, poliisi suorittaa esitutkinnan, syyttäjä nostaa syytteen ja tuomioistuin käsittelee syytteen. Rikosseuraamus­laitos puolestaan selvittää, onko kullakin henkilöllä edellytykset suorittaa vankeus­rangaistus vankilan sijasta valvonta­rangaistuksena”, Reijonen luettelee.

Reijosen mukaan on vaikea arvioida, lisääntyisikö totaali­kieltäytyjien määrä, jos vankeus­tuomiot korvattaisiin sakoilla.

”Se olisi tietyllä tavalla eriarvoistavaa, että osa pääsisi palvelus­velvollisuudesta eroon maksamalla sakon. En kuitenkaan usko, että se lisäisi kauhean paljon totaali­kieltäytyjien määrää. Jos joku haluaa välttää palveluksen kokonaan, yleisesti tunnettua on, että vapautuksen saa varsin helposti.”

Venäjän hyökkäys Ukrainaan ei näytä lisänneen totaali­kieltäytyjien määrää. Vuonna 2022 siviilipalvelus­keskus teki rikos­ilmoituksen 33 totaali­kieltäytyjästä. Se on tavanomainen määrä.

Sen sijaan Venäjän sotatoimet ovat lisänneet merkittävästi Puolustus­voimien reservistä eronneiden määrää.

Reservistä eroamisella tarkoitetaan sitä, että varusmies­palveluksen käynyt henkilö siirtyy Puolustus­voimien reservistä siviili­palvelukseen.

Siirtyminen tapahtuu hakemuksella, jossa pyydetään siirtoa siviilipalvelus­velvolliseksi, koska vakaumukseen perustuvat syyt estävät aseellisen palveluksen. Hyväksytyn hakemuksen jälkeen hänet poistetaan Puolustus­voimien reservistä.

Hakijan on suoritettava viisi päivää kestävä täydennys­palvelus. Se sisältää varautumiseen ja yhteiskunnan kokonais­turvallisuuteen liittyvää koulutusta.

”Täydennys­palvelukseen hakevien määrät kasvoivat heti Venäjän hyökkäyksen jälkeen todella paljon. Määrät ovat edelleen korkeammalla tasolla kuin ennen Venäjän hyökkäystä”, Reijonen sanoo.

Lue lisää: Hallitus esittää: Vapauttavan tuomion saaneita totaalikieltäytyjiä ei määrätä enää uudelleen palvelukseen

Lue lisää: Ällistyttävän moni ase­velvollinen eroaa nyt reservistä

Lue lisää: Jehovan todistajien erivapaus päättyi, vapautuslain kumoaminen vaikuttaa kaikkien totaalikieltäytyjien asemaan

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat