Kirsi Salmen sähkö­laskut ovat "toista tonnia" kuussa – Hän aikoo pestä lakanoita seuraavan kerran vasta keväällä

Kireä pakkanen koettelee viikonloppuna Suomea. Lämmityksestään nipistäviä sähkön­säästäjiä kylmyys ei pelota, ja he aikovat varautua koviin pakkasiin lisäämällä lämmintä päälle.

Monika Forssell on lämmittänyt kotiaan koko talven varaavan takan avulla. Kuvassa sähkönhinnan vaihteluista kertova Fingridin Tuntihinta-mobiilisovellus ja tuli pönttöuunissa helsinkiläiskodissa 14. joulukuuta 2022.

6.1. 18:26

Moni suomalainen on nipistänyt kotiensa lämmityksestä säästääkseen sähköä ja välttyäkseen mahdottoman korkeilta sähkö­laskuilta. Loppuviikosta pakkanen kiristyy Suomessa, mikä voi kylmentää koteja entisestään.

Lohjalla asuva Monika Forssell kertoo pitäneensä 80-neliöisen omakoti­talonsa sähkölämmityksen kokonaan poissa päältä suurten sähkö­laskujen takia.

Taloaan hän on lämmittänyt varaavan takan avulla.

”Juuri viime viikolla sain lisää puita. Puilla lämmittäminen tulee halvemmaksi, vaikka nekin ovat kallistuneet. Olen aina käyttänyt puu­lämmitystä sähkölämmityksen yhteydessä, mutta nyt tänä talvena en ole laittanut pattereita kertaakaan päälle”, Forssell kertoo.

Muutaman asteen pakkasilla sisä­lämpötila pysyy noin 18–20 asteessa, mutta kovimmilla pakkasilla lämpötila on laskenut 13:een.

”Silloin ei muuta kuin lisää vaatetta päälle”, Forssell sanoo.

Kun pakkanen kiristyy, myös sähkön­kulutus kasvaa Suomessa tuntuvasti. Kantaverkko­yhtiö Fingrid arvioi aiemmin tällä viikolla, että sähkön pitäisi riittää, eikä kiertäville sähkö­katkoille näyttäisi tulevan tarvetta.

Yksi syy sähkön riittävyyteen on suomalaisten ahkera sähkön­säästö.

Lue lisää: Sähkön­kulutus kasvaa lähi­päivinä tuntuvasti pakkasen takia – Fingrid: Sähkökatkoille ei silti tarvetta

Forssell sanoo pyrkivänsä siihen, että takka­lämmitys riittää kovien pakkastenkin aikaan. Mutta mikäli elohopea laskee todella alas, patterit saa aina päälle.

”Jos kauhean kylmä tulee, niin sitten lämmitän takkaa kaksi kertaa päivässä. Ainahan patteritkin saa päälle, mutta mielelläni en niin tekisi, kun sähkö­laskut ovat kuusinkertaistuneet”, hän sanoo.

Forssell sanoo pärjänneensä kohonneiden sähkö­laskujen kanssa toistaiseksi ”siedettävästi”. Hän kertoo pudottaneensa sähkön­kulutustaan puoleen viime vuodesta sähkö­lämmityksestä kiristämällä.

”Aiempina talvina olen ollut t-paidassa kotona. Nyt ei auta muu kuin laittaa lisää vaatetta. Villasukat jalkaan ja villatakki niskaan.”

Vantaalainen Kirsti Salmi puolisoineen on säästänyt sähkön­kulutuksessa pitämällä omakoti­talon sisälämpötilaa 12–16 asteessa.

”Pärjäämme ihan hyvin. Villasukat ovat jalassa ja villapaidat päällä. Välillä tuntuu vähän viileältä. Jos on kylmä, niin menemme ulos lenkille. Siinä lämpenee”, Salmi kertoo.

Myös muita säästö­keinoja on otettu käyttöön. Saunassa käydään vain hyvin nopeasti, jos laisinkaan. Pyykki- ja tiskikone pyörivät vain öisin.

”Lakanat pestään sitten, kun ne saadaan ulos kuivumaan. Meillä on niin paljon lakanoita, että voidaan ottaa varastosta uusia, kun on tarvetta.”

Salmi ja hänen miehensä ovat eläkkeellä. Vaikka sähkö­laskut ovatkin kohonneet säästö­toimista huolimatta korkeuksiin, hyvä­osaisina he ovat toistaiseksi pärjänneet, Salmi sanoo.

”Käytämme solidaarisuudesta mahdollisimman vähän sähköä ja katsomme, kuinka alas saamme kulutuksen. Näillä toimilla se on tippunut puoleen edellis­vuodesta. Silti laskut ovat toista tonnia kuussa. Ei se ole normaali­tuloisellekaan ihmiselle kohtuullista saati sitten sellaiselle, joka elää yksin.”

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat