Nyt kylmenee myös etelässä – ”Virtausten vuoksi pakkanen tuntuu todella purevalta”

Keskiviikkona pakkanen alkaa kiristyä. Kylmää kyytiä on luvassa loppuviikon ajan.

Enimmät lumisateet väistyvät tiistaina. Näkymä tiistaiaamulta Sörnäisistä Kalasataman suuntaan.

3.1. 19:28 | Päivitetty 4.1. 8:48

Pakkanen kiristyy nyt hyvinkin nopeasti koko maassa.

Aamulla lämpimimpiä lukemia saattoi mitata lounaissaaristossa, jossa lämpötila­lukemat pyörivät nollan tuntumassa. Kylmimpiä lukemia oli puolestaan Lapissa, jopa 25 astetta pakkasta.

Ilmatieteen laitoksen mukaan päivän mittaan pakkanen kiristyy etelässä 5:een ja maan keskivaiheilla 10:een pakkasasteeseen. Päivä on suuressa osaa maata pilvinen, mutta Keski-Suomessa on kapeahko selkeä alue. Sen alla pakkanen voi kiristyä kylmemmäksikin.

Torstain vastaisena yönä pakkanen kiristyy lisää ja vallitsevat pohjoisen puolen virtaukset voimistuvat. Lounaissaaristoon on ennustettu pakkasta jopa 10 astetta ja etelärannikolle 20 astetta.

”Virtausten vuoksi pakkanen tuntuu todella purevalta ja vieläkin kylmemmältä”, sanoo päivystävä meteorologi Ville Siiskonen.

Ennustettavuutta hankaloittaa tuulten ennustamisen vaikeus.

Jos tuulee edes kohtalaisesti, ylempi lämpimämpi ilma sekoittuu alempaan kylmempään ilmaan. Näin kovin pakkaslukemat hellittävät ja sää on myös tuulituotannon kannalta suotuisampi. Toisaalta pakkanen yhdistettynä kohtalaiseen tuuleen voi tuntua ihmiselle yhtä kylmältä kuin heikkotuulinen pakkassää.

Varmaa siis on, että kylmää kyytiä on luvassa loppuviikon ajan.

Näillä näkymin viikon kylmin päivä on perjantai, jolloin etelässäkin voi olla noin 10–20 astetta pakkasta. Lapissa on ennusteiden mukaan 30–35 astetta pakkasta. Perjantai vaikuttaa päivistä energiasään kannalta huonoimmalta, sillä päivä on viikon heikkotuulisin.

Heikon energiasään päivänä sähkön hinta voi kallistua.

Voimakkaimmat Suomen yllä olleet lumisateet ovat väistyneet, mutta maan etelä- ja keskiosissa voi kuitenkin keskiviikkona sataa lunta vielä sentin tai pari.

”Pitäisi olla ihan pääpiirteittäin poutaista. Pientä hitustelua voi tulla, mutta ei mitään merkittäviä määriä”, sanoi päivystävä meteorologi Nina Karusto tiistaina.

Tiistaina lunta satoi päivän aikana noin 5–15 senttiä paikasta riippuen.

Eniten lunta tuprutti läntisessä Suomessa Satakunnan alueella. Esimerkiksi Kokemäellä maahan satoi 16 senttiä uutta lunta.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat