Entinen sisä­ministeri Ilta­lehdelle: Matti Saarelainen sai käytännössä potkut Ulko­maalais­virastosta

Matti Saarelainen on kiistänyt potkut Iltalehdelle sähköpostilla. Viikonloppuna uutisoitiin, että Saarelainen joutui jättämään hybridikeskuksen johtajuuden seksuaalisen häirintänsä vuoksi.

Matti Saarelainen kuvattuna syyskuussa 2017 Helsingissä.

3.1. 22:09

Ulkomaalaisviraston johdossa 1998–2004 ollut Matti Saarelainen sai tehtävästään aikanaan käytännössä potkut, uutisoi Iltalehti. Asiasta kertoo lehdelle tuolloinen sisäministeri Kari Rajamäki (sd). Potkujen syynä oli Rajamäen mukaan Saarelaisen alaisen lahjusrikos.

Saarelainen oli syksyllä 1999 nimittänyt Ulkomaalaisviraston toimistosihteerinä työskennelleen virolaistaustaisen naisen osastosihteeriksi. Tässä asemassa nainen oli ottanut maahantulijoilta rahaa myötävaikuttaakseen oleskelulupien myöntämiseen.

Sisäministeri vaati Ulkomaalaisvirastolta selvitystä asiasta tapauksen tultua julki vuonna 2003. Selvityksen mukaan viraston johdossa ei osattu epäillä naisen toimintaa.

Rajamäki kertoo IL:lle hänelle selvinneen, että ylijohtaja Saarelainen oli ollut keskeisessä roolissa nostamassa naisen osastosihteeriksi. Tämän ylennyksen vuoksi Rajamäki kertoo ilmoittaneensa Saarelaiselle, että tämän tulisi erota. Rajamäen mukaan asia piti tehdä Saarelaiselle selväksi kahteen kertaan.

Saarelainen on kiistänyt potkut Iltalehdelle sähköpostilla. Hän myös arvelee lehdelle, että naista esitti tehtävään joku muu kuin hän.

STT uutisoi viikonloppuna, että Saarelainen joutui vuonna 2019 jättämään tehtävänsä Euroopan hybridiuhkien torjunnan osaamiskeskuksen johtajana henkilökuntaan kohdistuneen epäasiallisen käytöksensä takia. Osaamiskeskuksen johtokunnan puheenjohtaja Jori Arvonen vahvisti STT:lle, että lähdön syynä oli seksuaalinen häirintä.

Lue lisää: Matti Saarelainen joutui jättämään hybridi­keskuksen johtajuuden seksuaalisen häirintänsä vuoksi

Saarelaisen aiempaa toimintaa on käsitelty julkisuudessa myös sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 2022. Saarelaisen epäillään Ulkomaalaisviraston johtajana myötävaikuttaneen siihen, että Vladimir Putinin lähipiiriin kuulunut Gennadi Timtšenko sai Suomen kansalaisuuden 1990-luvun lopussa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat