Vankisairaalan psykologin lausunnot olivat "erikoisia" ja "hyödyttömiä" – Oikeus piti potkut voimassa

Vankisairaalassa työskennellyt psykologi sai potkut, koska työnantaja ei tiennyt, mihin hän työaikaansa kulutti. Hän oli jutellut vankipotilaiden kanssa vankilan salaisista turvajärjestelyistä ja kertonut heille kollegoistaan. Hallinto-oikeus piti potkut voimassa.

Psykiatrisella vankisairaalalla on yksiköt Turussa ja Vantaalla. Kuva on Vantaan yksiköstä.

4.1. 15:33

Helsingin hallinto-oikeus on pitänyt voimassa psykiatrisessa vankisairaalassa työskennelleen psykologin potkut.

Potkujen taustalla oli työtehtävien laiminlyönti, jonka takia työnantaja ei tiennyt, mihin psykologi työpäivänsä kulutti. Sitä yritettiin saada selville pyytämällä psykologilta raportointia, mutta hän ei siihen suostunut.

Myös työn jäljessä oli parantamisen varaa. Työnantaja kuvasi psykologin lausuntoja hyvin erikoisiksi ja hyödyttömiksi. Esimerkiksi elinkautisvangin lausunto sisälsi selviä asiavirheitä, eikä sitä sen takia voinut hyödyntää.

Kun psykologi oli ollut virkavapaalla, sijaisella oli vertailukelpoisena ajanjaksona noin nelinkertainen määrä työsuoritteita.

Selvityksissä kävi ilmi, että psykologi oli käynyt vankien kanssa aktiivista keskustelua vankilan turvallisuusjärjestelyistä. Työnantajan mielestä psykologille on täytynyt olla selvää, että nämä tiedot ovat salassa pidettäviä.

Psykologi oli myös kertonut vankipotilailleen tietoja kollegoistaan. Ruokalassa hän oli taas kailottanut vankipotilaiden salassa pidettäviä asioita valvontahenkilökunnan kuullen.

Miehen liikkumista vankilassa rajoitettiin syksyllä 2019 sen jälkeen, kun hän oli käynyt ilman mitään syytä tutkimassa vankilan henkilökunnalle tullutta postia.

Työajan käytöstä saatiin sen verran selvyyttä, että hän oli ainakin yhtenä päivänä kesäkuussa 2021 katsellut työajalla jalkapallon EM-kisoja yhdessä vankipotilaiden kanssa.

Psykologin mielestä oli kummallista nostaa esille jalkapallon katsominen. Potilaiden observointi muissakin kuin tutkimus- ja haastattelutilanteissa on osastohoidon yksi tarkoitus, hän perusteli.

Psykologin työskentelyssä oli ollut ongelmia jo pitkään, ja ennen irtisanomista hän oli saanut laiminlyönneistään kaksi varoitusta. Työnantaja yritti myös ohjauksella saada miehen ymmärtämään, mitä häneltä odotettiin.

Hallinto-oikeuden mukaan psykologi oli kiistatta laiminlyönyt työnantajan määräyksen työtehtäviensä raportoinnista. Työtehtävien laiminlyönnit taas olivat samanlaisia kuin mistä häntä oli jo kahdesti varoitettu. Hänelle oli siten annettu mahdollisuus korjata menettelyään.

Psykologin käytös osoitti sellaista piittaamattomuutta virkasuhteen velvollisuuksista ja työnantajan määräyksistä, että hänen irtisanomiselleen oli laissa tarkoitettu painava syy, hallinto-oikeus päätti.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat