Tuhansien suomalaisten sähkölaskut päätyivät perintään

Kaikkiaan 5 600 ihmistä sai viime vuonna maksuhäiriömerkinnän, jonka perusteena oli maksamaton sähkölasku.

Sähkölaskut kallistuivat monella viime vuonna.

5.1. 8:54 | Päivitetty 5.1. 11:01

Maksamattomista sähkölaskuista aiheutuneiden maksuhäiriöiden määrä kasvoi Suomessa viime vuonna, luottotietoyritys Suomen Asiakastieto kertoi torstaina.

Sähkölaskuista aiheutuneiden maksuhäiriöiden määrä kasvoi edellisvuodesta noin kymmeneksellä. Kaikkiaan 5 600 ihmistä sai viime vuonna maksuhäiriömerkinnän, jonka perusteena oli maksamaton sähkölasku.

Asiakastiedon viestintäpäällikkö Ville Kauppi ei osaa tarkalleen sanoa, kuinka monta sähkölaskuista johtuvaa maksuhäiriömerkintää näillä ihmisillä kaikkiaan oli.

”Yksittäisiä merkintöjä oli jonkin verran enemmän kuin henkilöitä. Suurimmalla osalla oli kuitenkin vain yksi tällainen häiriömerkintä”, Kauppi sanoo STT:lle.

Viime vuonna 250 ihmisellä sähkölaskusta aiheutunut maksuhäiriö oli heidän ainoa maksuhäiriömerkintänsä.

Asiakastiedon mukaan on vielä liian aikaista arvioida, miten esimerkiksi hallituksen toimet korkeiden sähkölaskujen tasaamiseksi vaikuttavat kuluvan vuoden maksuhäiriöihin.

”Toimien tehoa tai sähkölaskuista aiheutuvien maksuhäiriömerkintöjen määrää on vielä mahdotonta ennakoida”, Kauppi sanoo tiedotteessa.

”Jos laskut alkavat tammi–helmikuun pakkasjaksolla kasautua, niistä todennäköisesti rekisteröidään maksuhäiriöitä vasta kuukausien kuluttua.”

Viime vuonna rekisteröitiin maksuhäiriömerkintä sähkölaskujen vuoksi myös noin 180 yritykselle. Näistä suurin osa oli Asiakastiedon mukaan ravintoloita ja kiinteistöalan yrityksiä.

”Pienissä ja suhteellisen paljon energiaa tarvitsevissa yrityksissä voi olla edessä myös toiminnan alasajo tai konkurssi jo ennen kuin sähkölasku ehtii maksuhäiriöksi asti”, Kauppi sanoo tiedotteessa.

Kaupilla ei ole tiedossaan kokonaismäärää myöskään yritysten saamista merkinnöistä, jotka perustuivat maksamattomiin sähkölaskuihin.

”Teimme linjauksen, että näiden henkilöiden ja yritysten määrä on olennaisempi tieto kuin merkintöjen määrä”, Kauppi kertoo STT:lle.

”Mielestämme nämä luvut kertovat, kuinka laajasta ongelmasta puhutaan.”

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat