Vainajien säilytys­tornit ovat täynnä, ja nyt kuolleita pidetään konteissa

Kuolleita säilytetään Taysissa hissin tapaan toimivissa vainajatorneissa. Torneja on käytössä kaksi, mutta kolmas tarvitaan. Valmistelutyö sen hankkimiseksi on alkanut keväällä 2022.

Tältä näyttää Taysin O-rakennuksessa sijaitsevassa vainaja­tornissa. Kuva on otettu toukokuussa 2013 ennen tornien käyttöön­ottoa. Kuvassa näkyvä automaatio­valvoja Keijo Ahonen seisoo toisen kerroksen kohdalla.

5.1. 12:32 | Päivitetty 5.1. 13:08

Tampereen yliopistollisen sairaalan (Tays) vainajien säilytyksen kapasiteetin rajat ovat tulossa vastaan. Tilanne on aiheuttanut ajoittain ruuhkautumista vainajien säilytyksessä, ja vainajia on joskus säilytettävä konteissa.

”Kontteihin on valitettavasti jouduttu välillä turvautumaan”, Taysin vs. toimialue­johtaja Ville Jalkanen sanoo.

”Tälläkin hetkellä yksi kontti on käytössä Taysin kampus­alueella.”

Vainajia säilytetään Taysissa vuonna 2013 käyttöön otetussa O-rakennuksessa. Tiloissa on kaksi hissi­periaatteella toimivaa vainaja­tornia. Kummassakin tornissa on paikka 55 vainajalle. Lisäksi tiloissa on 24 perinteistä lokeropaikkaa. Yhteensä säilytys­paikkoja on 134.

”Torneissa on ajoittain kohtuullisen täyttä.”

Viikonloppuihin ja niihin liittyviin arki­pyhiin varaudutaan vapaita paikkoja lisäämällä. Jalkasen mukaan tavoite on, että torneissa olisi aina vapaana kymmen­kunta paikkaa.

”Pääsääntöisesti näin on pystytty toimimaan, mutta ajoittain torneissa on kohtuullisen täyttä. Pyrimme säilyttämään kaikki vainajat arvokkaasti ja kunnioittavasti. Siitä pidetään ilman muuta kiinni.”

Jalkanen korostaa, että ongelman taustalla ei ole vainajien poikkeuksellisen suuri määrä.

”Missään tapauksessa kysymys ei ole koronaan tai muihin hengitystie­infektioihin liittyvästä yli­kuolleisuudesta. Ihmiset kuolevat samoihin asioihin kuin ennenkin.”

Jalkasen mukaan tämän­hetkisen tilanpuutteen taustalla on monta tekijää. Yksi on pitkät pyhät, mikä on vaikuttanut säilytyksessä olevien vainajien poistumaan. Myös se on vaikuttanut, että Vatialan hautaus­maan krematorio on ollut huollossa. Myös sillä on merkitystä, miten omaiset edistävät asioita ja miten seura­kunnat järjestävät siunaus­tilaisuuksia.

Vainajat sijoitetaan torniin syöttö­luukun kautta. Kuvassa tehdään viimeistely­töitä toukokuussa 2013 ennen tornien käyttöönottoa.

Keskeisin tekijä säilytyksen ruuhkautumiseen on, että säilytysajat ovat pidentyneet. Aikaisemmin keski­määräinen säilytysaika oli 12–13 vuorokautta. Nyt se on 2–3 päivää pitempi.

”Vuoden aikana säilytyksessä on noin 2 500 vainajaa. Säilytys­aikojen pidentymisen myötä tornien käyttöaste on ollut korkeampi. Jo pari päivää pitemmät säilytysajat tekevät muutoksen.”

Pitempi säilytysaika on johtanut muun muassa siihen, että torneja ei ole pystytty desinfioimaan vuosittain.

”Aikaisemmin kesäaikaan oli sen verran hiljaisempaa, että kaikki säilytyksessä olevat vainajat on voitu siirtää yhteen torniin, ja toinen torni on desinfioitu. Nyt tätä ei ole pystytty tekemään pariin vuoteen.”

Taysiin säilytettäväksi tulevat vainajat ovat pääosin Pirkanmaalta. Taysin keskus­sairaalan lisäksi vainajia säilytetään muun muassa Taysin Hatanpään ja Valkeakosken sairaaloissa.

Säilytykseen tulee jonkin verran vainajia myös oman alueen ulko­puolelta, sillä Taysissa tehdään myös oikeus­lääketieteellisiä ruumiinavauksia.

Jalkasen mukaan vainajien säilytyksen kapasiteetin rajojen vastaan tulemiseen on reagoitu. Suunnitelmissa on rakentaa O-taloon kolmas vaina­jatorni. Valmistelutyö on aloitettu jo keväällä 2022. Varaus torniin on tehty ja investointi­esitys on tekeillä.

”Säilytyskapasiteetin lisääminen vie aikansa. Toivon asian ratkeavan vuoden 2024 aikana. Jos säilytys­ajat saadaan pari päivää lyhyemmäksi, ongelmaa ei olisi.”

Mikä?

Vainajan noutaminen

Vainajia säilytetään Taysin keskussairaalassa kahdessa tornimaisessa säilytystilassa. Kumpaankin torniin mahtuu 55 vainajaa.

Taysin keskusairaalassa kuolleet vainajat siirretään säilytystiloihin pian kuoleman jälkeen. Myös muualla kuin sairaalassa kuolleet henkilöt, joille tehdään kuolemansyyn selvitys ruumiinavauksen avulla, kuljetetaan Tays Keskussairaalan säilytystiloihin.

Vainajan noudon järjestäminen vainajasäilytyksestä on läheisten tehtävä. Läheisten tulee kuoleman tapahduttua olla mahdollisimman nopeasti yhteydessä hautaustoimistoon, joka auttaa vainajannoutoon liittyvissä käytännön järjestelyissä.

Lisätietoa ja ohjeita noutoon liittyvistä asioista saa soittamalla vainajasäilytykseen arkipäivisin klo 10-15. Numero on 03 311 75752.

Lähde: Tays

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat