Nuorten kuljettajien ”snow-drifting” voi johtaa vaara­tilanteisiin – Videoita auton luisuttelusta jaetaan somessa

Erityisesti nuoret kuljettajat jakavat auton luistattelusta videoita ja livelähetyksiä sosiaaliseen mediaan, kertoo Itä-Suomen poliisilaitos tiedotteessaan.

Poliisi varoittaa luistattelun aiheuttamista vaaratilanteista. Kuvassa auto sivuluisussa jääradalla renkaiden testiajossa.

9.1. 11:21

Itä-Suomen poliisilaitos varoittaa tiedotteessaan driftauksen eli auton luistattamisen aiheuttamista vaaratilanteista

Snow-driftingillä, eli luistattelulla, tarkoitetaan auton kuljettamista siten, että se kulkee mahdollisimman kovalla nopeudella, suuressa luistokulmassa, välillä suuntaa muuttaen.

Itä-Suomen poliisi on antanut pelkästään joulukuun aikana sakkoja luistattelusta yli sadalle kuljettajalle. Heistä joka kolmas määrättiin väliaikaiseen ajokieltoon vakavan piittaamattomuuden perusteella. Ajokieltoon määrätyistä kolmasosa oli saanut ajokortin poikkeusluvalla, poliisi kertoo tiedotteessaan.

Lisäksi poliisille on tullut huolestuneilta ihmisiltä lukuisia valvontapyyntöjä ympäri Itä-Suomea.

Monella nuorella kuljettajalla on tehokas taka- tai nelivetoinen auto, joka mahdollistaa luistattelun, poliisin tiedotteessa kerrotaan.

Poliisin mukaan luistattelua harrastetaan varsinkin kauppakeskusten pysäköintialueilla ja viikonloppuöisin kyläteillä muun liikenteen hiljennyttyä.

”Luistattelu vaarantaa kuljettajan lisäksi niin matkustajien kuin reitille osuvien sivullisten turvallisuuden. Aggressiivinen ajotapa ei kuulu tieliikenteeseen”, sanoo komisario Seppo Porokka tiedotteessa.

Poliisin tiedossa on, että erityisesti nuoret kuljettajat kuvaavat luistattelua ja jakavat videoita sosiaaliseen mediaan, myös reaaliajassa.

Poliisi on huolissaan ilmiöstä, koska tällaisessa tilanteessa nuorelle kuljettajalle luodaan paineita esitellä omia autonkäsittelytaitojaan. Luistattelijaa saatetaan esimerkiksi seurata takaa toisella autolla ja tapahtumaa jaetaan suorana sosiaaliseen mediaan.

Tiedotteessa muistutetaan myös, että onnettomuuden riski on suuri, kun ajetaan oman ajoneuvon hallinnan äärirajoilla ja vastaan tuleekin toinen auto tai esimerkiksi lumitöissä oleva traktori tai jalankulkija.

”Luistattelu kertoo piittaamattomasta ja liikenneturvallisuutta vaarantavasta ajotavasta varsinkin, kun puhutaan taajamassa tapahtuvasta ajosta. Seuraamuksena on vähintään sakko ja hyvin monesti lisäksi ajokielto”, Porokka sanoo tiedotteessa.

Ajokiellon kestoon vaikuttavat luistattelusta annetun sakon suuruus ja kuljettajan aiemmat ajokiellot.

Ammattiautoilijoille ajokielto voi merkitä työpaikan menetystä tai esimerkiksi lomautusta. Nuoret kuljettajat joutuvat suorittamaan ajokiellon aikana riskikäyttäytymistä ja sen vaikutuksia liikenneturvallisuuteen käsittelevän maksullisen lisäkoulutuksen.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat