Metsä­hallitus aloitti hakkuut tunturissa, jota on ehdotettu kansallis­puistoksi

Luonnonsuojelijoiden mukaan jopa 400 hehtaarin hakkuut murentavat Aalistunturille esitetyn kansallis­puisto­hankkeen pohjaa. Metsä­hallituksen mukaan arvokkaat luonto­kohteet jäävät hakkuiden ulkopuolelle.

Länsi-Lapin maisemaa Aalistunturin huipulta etelään.

9.1. 19:32 | Päivitetty 9.1. 19:55

Joukko kansalaisia ja luonnonsuojelijoita haluaa keskeyttää Metsähallituksen alkamassa olevat hakkuut Länsi-Lapissa Aalistunturin alueella, jonne on esitetty kansallispuistoa luontoarvojen turvaamiseksi.

Metsähallituksen mukaan hakkuut painottuvat harvennuksiin ja arvokkaat luontokohteet jätetään niiden ulkopuolelle. Hakkuualue on kuitenkin laaja, noin 400 hehtaaria.

Kansallispuistohankkeen tukijat järkyttyivät Metsähallituksen ilmoituksesta aloittaa hakkuut Aalistunturilla. He ovat käynnistäneet viestikampanjan, jossa he ilmoittavat vastustavansa hakkuita.

Aalistunturin alue on pääosin valtion omistama metsäalue Kolarin ja Pellon välissä. Alueelle on tehty huhtikuussa 2021 esitys Aalistunturin kansallispuistosta.

Luonnonsuojelijoiden mukaan toteutuessaan hakkuut pirstovat aluetta ja murentavat kansallispuisto­esityksen pohjaa, vaikka ne eivät kohdistukaan luonnontilaisen kaltaisiin metsiin eivätkä jo suojeltuihin alueisiin.

Aalistunturin eteläpuolella on pääosin 1970-luvulla hakattua metsää, joka on saanut sittemmin kasvaa rauhassa.

”Juuri kun puusto alkaa järeytyä, tulee harvennus”, harmittelee kansallispuisto­aloitteen tekijä Markus Asikainen, joka on Suomen luonnonsuojeluliiton Muonion ja Kolarin yhdistyksen hallituksen jäsen.

”Hakkuiden alle on joutumassa myös alue, jossa on paljon vanhojen metsien lajeja sekä hakkaamattomia korpikohteita”, Asikainen kertoo.

Asikainen olisi toivonut aikalisää hakkuille, kunnes kansallispuisto­hankkeen kohtalo selviäisi.

”Tässä ei vastusteta metsätaloutta, ei paperitehtaita, eikä Metsähallitusta organisaationa, eikä tässä syyllistetä mitään instanssia erityisesti”, Asikainen painottaa.

”Tässä puolustetaan viimeisiä luonnonmetsiä, joiden metsätalous­käyttö ei mielestäni ole taloudellisesti kovinkaan kannattavaa, mutta sen sijaan käytön haitat luonnolle ovat mittavat. Tässä kaivataan tuumaustaukoa.”

Leimikoita Aalistunturin eteläosassa.

Metsähallituksen metsätalousyhtiö aloittaa hakkuut Aalistunturin eteläpuolella alkutalven aikana, kun puunkorjuun olosuhteet ovat hyvät.

Arvokkaat luontokohteet jätetään hakkuiden ulkopuolelle, kertoo aluejohtaja Samuli Myllymäki Metsähallitus Metsätalous Oy:stä.

”Hakkuut ovat harvennus­painotteiset. Harvennamme nuoria kasvatusmetsiä ja lisäksi poistamme ylispuita taimikoiden päältä”, Myllymäki sanoo.

Hakkuut perustuvat vuonna 2021 tehtyyn hakkuu­suunnitelmaan, jonka yhteydessä on tehty luontokohteiden tarkennus. Harvennettavien kohteiden ikä on 55–90 vuotta, ja kaadettavat siemenpuut ovat 90–110-vuotiaita.

Mahdollinen kansallispuisto ei Myllymäen mukaan vaikuta hakkuisiin: ”Metsähallitus ei ota kantaa kansallispuisto­esityksiin. Jos ympäristöministeriö vie asiaa eteenpäin, toimimme ohjeistuksen mukaisesti. Siihen saakka alue on normaalia metsätalous­aluetta.”

”Pystymme kyllä korjaamaan puita harvennus­metsistä niin, että luonnon moni­muotoisuus otetaan huomioon. Alueelle jätetään säästöpuita ja suojatiheikköjä ja kaikki kuollut puu säästetään”, Myllymäki sanoo.

Ympäristöministeriölle on tehty kuluvalla hallituskaudella kymmenen kansallis­puisto­aloitetta sekä viisi aloitetta olemassa olevien puistojen laajentamiseksi.

”Esitystä Aalistunturin kansallispuistosta ei ole vielä ehditty arvioida, joten se siirtyy seuraavalle hallitukselle”, kertoo erityisasiantuntija Ilona Latsa ympäristöministeriöstä.

Sallan kansallispuisto perustettiin viime vuoden alussa. Sen sijaan toinen vireillä ollut puistohanke, Evon tiedekansallispuisto, on erimielisyyksien vuoksi siirtynyt.

Tiilikkajärvi Pohjois-Savossa ja Kainuussa on puolestaan laajenemassa. Valtioneuvosto antoi marraskuussa eduskunnalle lakiesityksen Tiilikkajärven kansallispuiston laajentamisesta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat