Turvapaikanhakijan oikeuden­käynti sai omituisen käänteen: Avustajan puhe puuroutui ja hän käveli salista ulos

Oikeus huolestui, kun oikeusavustaja nukkui istunnossa eikä vaikuttanut olevan tilanteen tasalla. Asianajajaliiton mukaan avustaja toimi velvollisuuksiensa vastaisesti.

Asianajajaliitto antoi varoituksen oikeusavustajalle, joka nukkui istunnossa.

9.1. 15:17 | Päivitetty 11.1. 12:15

Asianajajaliiton valvontalautakunta on antanut varoituksen oikeusavustajalle, joka hallinto-oikeuden kokoonpanon mukaan nukkui suullisen käsittelyn aikana.

Oikeus huolestui avustajan jaksamisesta ja työkyvystä. Epävarmuutta lisäsi se, että avustajan puhe oli kuulostanut puuroiselta, eikä tämä vaikuttanut olevan tilanteen tasalla.

Kun oikeuden kokoonpano alkoi kysellä asiasta, avustaja ilmoitti luopuvansa tehtävän hoitamisesta. Hän poistui suullisesta käsittelystä oma-aloitteisesti.

Käsiteltävänä oli ulkomaalaisen kansainvälistä suojelua koskeva asia.

Avustaja ei ole asianajaja vaan luvan saanut oikeudenkäyntiavustaja. Asianajajaliiton valvontalautakunta valvoo kuitenkin myös lupalakimiehiä.

Avustaja kertoi valvontalautakunnalle terveydentilastaan käsittelypäivänä. Ratkaisusta ei ilmene, mitkä seikat hänen vireystilaansa vaikuttivat.

Valvontalautakunta painotti, että avustaja on kieltäydyttävä ottamasta vastaan tehtävää, jos hän ei pysty hoitamaan sitä asianmukaisesti. Tässä tapauksessa avustaja luopui tehtävästä vasta, kun oikeuden kokoonpanossa oli herännyt epäilyksiä.

Tämän jälkeen avustaja jätti tehtävän kesken huomatessaan, ettei hän pysty sitä asianmukaisesti hoitamaan loppuun.

Valvontalautakunnan mielestä avustaja oli toiminut huolimattomasti ja siten velvollisuuksiensa vastaisesti. Hänen olisi pitänyt terveydentilansa ja siitä johtuvan väsymyksen takia luopua tehtävästä jo ennen hallinto-oikeuden suullista käsittelyä.

Oikaisu 11.1. kello 12.15: Jutussa luki aiemmin, että Asianajajaliitto valvoo myös lupalakimiehiä. Valvova elin on kuitenkin Asianajajaliiton valvontalautakunta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat