Itärajan aita voi tuoda tuhansien eurojen potin maanomistajille

Itärajalle suunnitellun ”pilottiaidan” on määrä olla valmiina jo kesäkuussa.

Itärajan pilottiaita nousee tänä keväänä Imatralle. Metsässä kulkee nyt matala vanha aita, uusi aita on yli kolme metriä korkea.

12.1. 9:09 | Päivitetty 12.1. 9:25

Sadat maanomistajat saavat korvauksia, kun itärajalle nousee ensin uuden Rajavartiolaitoksen esteaidan pilottihanke ja myöhemmin varsinainen esteaita.

Rajavartiolaitoksen mukaan tällaisia maanomistajia on noin 450, joille on varattu 1,6 miljoonaa euroa korvauksia aidan aiheuttamasta esteestä ja haitasta.

”Tämä 1,6 miljoonan euron korvaussumma on tarkoitettu koko esteaitahankkeelle, jonka pituus on noin 200 kilometriä”, sanoo hankepäällikkö Ismo Kurki Rajavartiolaitoksesta.

Aiheesta kertoi aiemmin Uutissuomalainen.

Yksittäisen maanomistajan saama korvaus voi vaihdella paljon maan ja sen laadun mukaan.

”Omistajina voi olla isoja metsäyhtiöitä ja myös yksityisiä ihmisiä, joilla voi olla kapeita suikeroita. Korvauksessa korostuu varsinkin se, onko sillä puustoa vai ei”, Kurki luonnehtii.

Korvaussumma hehtaarista vaihtelee viidenkymmenen ja tuhannen euron välillä riippuen maapohjasta.

”Jos siinä on puustoa, korvaussumma on kiinni siitä, onko se esimerkiksi juuri hakattu, taimikko tai kasvatusmetsä, jonka voi jo myydä”, hän sanoo.

”Maapohjasta maksetaan sen puunkasvatuskyvyn mukaan eli kitumaa on vähemmän arvokasta kuin lehtomainen kangas.”

Maanomistaja myös saa hänen mukaansa puunmyyntitulon sellaisesta puusta, joka poistetaan ja myydään metsäteollisuudelle. Lisäksi maksetaan korvauksia poistetusta taimistosta sekä ennen päätehakkuuvaihetta olleesta poistetusta puustosta.

Itse aitahanke etenee nyt niin, että jo kesäkuun loppuun mennessä pitäisi ensimmäisen osan, eli kolme kilometriä pitkän pilottiaidan olla valmis.

Lue lisää: Itärajan aidan rakentaminen alkaa keväällä, maksaa 380 miljoonaa euroa

Varsinainen aita olisi kaikkiaan 200 kilometriä pitkä, josta pääosa sijoittuisi kaakkoisrajalle. Aidan tarkoitus olisi antaa rajavalvojille lisää reagointiaikaa häiriötilanteisiin paljastamalla, estämällä, hidastamalla ja ohjaamalla ihmisten liikkumista rajalla.

Suunnitellun esteaidan rakentaminen kestää kolmesta neljään vuotta. Sen rahoitus ei ole vielä selvillä.

Lue lisää: Rajavartiolaitoksen päällikkö: Raja-aita Suomen ja Venäjän rajalle on välttämätön

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat