Havainne­kuva: Tältä näyttää F-35-hävittäjä Suomen uudessa maalaus­kuviossa

Suomen hävittäjien tyyppitunnuksiksi tulee JF eli Joint Fighter, millä se rikkoi perinteensä.

Ilmavoimien havainnekuvassa on tuleva Suomen F-35. Merkintöjen lopullinen koko ja tarkat sijainnit määräytyvät maalauskaavioiden suunnittelussa. Tässä yksilössä on erikoisuutena Ilves sivuvakaimessa.

9.1. 17:25

Ilmavoimat julkisti maanantaina uusien hävittäjiensä maalauskuvion ja tyyppitunnuksen, josta tulee JF.

Se tulee sanoista Joint Fighter, jolla korostetaan sitä, että kone tuo iskukykyä kaikille puolustushaaroille.

Suomi hankkii kaikkiaan 64 kappaletta F-35A Lightning II -häivehävittäjiä, jotka nimetään nyt siis merkinnällä JF. Numerointi alkaa numerosta 501.

Ensimmäinen Ilmavoimien F-35 on siten JF-501. Viimeinen on JF-564.

Lue lisää: Tätä F-35-lentäjiltä vaaditaan

Nykyiset Hornet-hävittäjät kantavat tyyppitunnusta HN, joka tulee sanasta Hornet. Sitä edeltäneen Saab Drakenin typpitunnus oli DK. Yhä käytössä olevan Hawk-kaluston tunnus on HW.

Ilmavoimien mukaan merkintä JF poikkeaa sen aiemmasta perinteestä, jonka mukaan tyyppitunnus johdettiin nimenomaan koneen nimessä esiintyneistä kirjaimista.

”Joulukuussa 2021 saimme päätöksen seuraavasta hävittäjästä F-35. Pitkän harkinnan jälkeen nimesimme tyyppitunnukseksi JF, Joint Fighter, ja kaluston numerointi alkaa 501:stä”, Ilmavoimien komentaja kenraalimajuri Juha-Pekka Keränen kertoo Ilmavoimien tiedotteessa.

Keräsen mukaan nimi Lightning II ei ole yleisessä käytössä, vaan kaikki puhuvat F-35:stä.

Samalla Ilmavoimat kertoi, että kaksi koneyksilöä tulevat saamaan erityisen tunnuksen: laivuetunnukset Visentti ja Ilves merkitään koneyksilöiden JF-511 ja JF-531 sivuvakaajien ulkopintoihin. Sillä kunnioitetaan Hävittäjälento­laivueiden 11 ja 31 perinteitä.

Lue lisää: 2030-luvulla Pohjoismaissa on valtavat F-35-ilmavoimat – Tällainen on mekanismi, joka tekee Pohjolasta sotilas­mahdin

Suomen F-35-kalustoa ei merkitä niin sinivalkoisin värein kuin aiemmin vielä Hornetit merkittiin. Uusissa koneissa merkinnät ovat matalaherätteisiä, eli esimerkiksi kansallisuus­tunnuksen sinivalkoisen merkkikuvion värejä häivytetään, kuten ovat tehneet monien muiden maidenkin ilmavoimat.

Ilmavoimien mukaan merkintöjen lopullinen koko ja tarkat sijainnit määräytyvät maalauskaavioiden yksityiskohtaisessa suunnittelussa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat