Poliisi tavoitti lentokentältä kaksi miestä, joilla oli ”Puolustus­voimien kanssa hommat hoitamatta”

Poisjäänti armeijan kutsunnasta ilman laillista estettä, kuten vakavaa sairautta, on asevelvollisuus­lain mukaan rangaistava teko. Poliisi antoi Helsinki-Vantaalla tavoitetuille kutsunnat väliin jättäneille miehille sakot.

Puolustusvoimien kutsunnat järjestetään vuosittain elo-joulukuussa. Kuva Mänttä-Vilppulassa pidetystä kutsunnasta elokuulta 2022.

10.1. 12:12 | Päivitetty 10.1. 12:29

Itä-Uudenmaan poliisi tavoitti maanantai-iltana Helsinki-Vantaan lento­asemalta kaksi nuorta miestä, jotka olivat jättäneet osallistumatta Puolustus­voimien kutsuntoihin.

Ylikomisario Jussi Huhtela kertoo, että kyseiset henkilöt oli etsintä­kuulutettu kutsunnoista pois jäämisen takia.

”Kahdelta eri saapuvalta lennolta löytyi matkustajien joukosta kaksi henkilöä, joilla oli Puolustus­voimien kanssa hommat hoitamatta”, Huhtela sanoo.

Molemmille miehille annettiin sakko ja Puolustus­voimien määräys osallistua kutsuntoihin.

Kutsunnat pidetään vuosittain elo–joulukuussa. Jokainen mies­puolinen Suomen kansalainen on velvollinen osallistumaan niihin sinä vuonna, jolloin hän täyttää 18 vuotta.

Poisjäänti kutsunnasta ilman laillista estettä, kuten vakavaa sairautta, on asevelvollisuus­lain mukaan rangaistava teko. Luvan kutsunnoista pois­jäämiseen voi antaa vain Puolustus­voimien aluetoimisto.

Jos velvollinen jättää osallistumatta kutsuntoihin, Puolustus­voimat pyrkii ensin oma­toimisesti tavoittamaan kyseisen henkilön. Jos häntä ei tavoiteta, hänestä tehdään etsintä­kuulutus, Huhtela selittää.

Poliisipartion tavoittaessa etsintä­kuulutetun henkilön esimerkiksi lennolle lähdön yhteydessä tilanne hoidetaan sakkomenettelyllä.

”Partio selvittää olo­suhteet ja sen, miksi henkilö on jäänyt pois kutsunnasta. Jos sille ei ole hyväksyttävää syytä, kirjoitetaan sakko­vaatimus ja lisäksi annetaan Puolustus­voimien määräys ilmoittautua kutsuntaan”, Huhtela sanoo.

”Siinä saattaa mennä puolitoista tai kaksi tuntia. Huonossa lykyssä käy niin, että lento ehtii lähteä”

Huhtelan mukaan poliisi pyrkii arvioimaan tilannetta tapaus­kohtaisesti vähimmän haitan perusteella. Esimerkiksi toinen maanantai-iltana tavoitetuista henkilöistä oli jäänyt kiinni jo muutamaa päivää aiemmin lentoasemalla, kun hänen lentonsa oli lähdössä.

”Hänen kanssaan oltiin sovittu, että koska paluupäivä on tiedossa, niin poliisi on vastassa ja asia hoidetaan sitten kuntoon”, Huhtela sanoo.

Jos kutsunnoista pois jäänyt ei vieläkään noudata määräystä ilmoittautua kutsuntaan, hänestä tehdään uusi etsintä­kuulutuspyyntö.

”Kun poliisi sitten tapaa henkilön, meillä on oikeus ottaa hänet kiinni kutsunta­kuulutuksen hoitamiseksi.”

Huhtela ei osaa arvioida, kuinka paljon poliisille tulee vastaan kutsunnoista pois jääneitä henkilöitä.

”Poliisi on läsnä myös kutsunta­tilaisuuksissa ja siellä on melko hyvin paikalla se ikäluokka, jonka pitää olla edustettuna. Siellä kun sotilaiden kanssa keskustelee, saattaa saada vastauksia, että yksi tai kaksi ihmistä puuttuu.”

Huhtelan mukaan kuitenkin vain murto-osa poisjääneistä etsintä­kuulutetaan. Hänen mukaansa kyse on usein tilanteista, joissa etsintä­kuulutetulla ei ole vakituista osoitetta, puhelin­numeroa tai muuta vastaavaa yhteys­tietoa, jonka kautta Puolustus­voimat saisi kyseisen henkilön kiinni.

”Yleensä kyse on huolimattomuudesta ja sellaisista nuorista miehistä, jotka eivät ole viitsineet osallistua tai on ollut muuta tekemistä”, Huhtela sanoo.

”Lähtökohtaisesti pyrimme vain saamaan sen ihmisen Puolustus­voimien hoteisiin. Sakko on sivutuote siinä, kun rikkomus on tapahtunut.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat