Lasten uutiset uudistui – lasten ääni kuuluu entistä paremmin

Lasten omassa sanomalehdessä kerrotaan maailman menosta visuaalisuuden keinoin hauskalla tavalla.

Tänään ilmestyi ensimmäinen uudistettu HS Lasten uutiset.

11.1. 2:00 | Päivitetty 11.1. 7:00

Hyviä uutisia! Ja toki ikäviäkin ja kaikkea siltä väliltä. Näitä lapsille tarjoaa uudistettu HS Lasten uutiset, jota on kehitetty lukijoiden palautteen ja toiveiden pohjalta. Tuloksena on aiempaakin lapsilähtöisempi uutispaketti maailman tapahtumista.

”Viikoittain ilmestyvän lehden tavoitteena on tarjota lapsille kiinnostavaa, luotettavaa ja ajankohtaista tietoa. Nyt olemme pyrkineet tekemään lehdestä vielä innostavamman”, sanoo Lasten uutisten esihenkilö Fanny Fröman.

Uutiset ja niiden taustat kerrotaan helposti ymmärrettävällä tavalla muun muassa karttojen, aikajanojen ja muun infografiikan avulla. Lisäksi lukukokemusta elävöittävät kuvakoosteet ja piirrokset.

Uudistuneen ulkoasun ideoi ja toteutti Lasten uutisten graafikko Sanna Kallio.

”Lasten uutisissa kuvan ja ulkoasun tehtävä korostuu. Vaikeastakin asiasta tulee ymmärrettävä, kun se selitetään kuvien avulla ja pilkotaan helposti luettaviin paloihin. Yksi lehtiuudistuksen tavoitteista oli lisätä kuvien määrää, taiton selkeyttä ja tekstien selkokielisyyttä. Olennaista on myös se, että ulkoasu on houkutteleva ja lapsi viihtyy lehden parissa. Siksi hassuttelu ja tekemisen tarjoaminen ovat tärkeitä.”

Alakoululaisille suunnattu Lasten uutiset tarjoileekin tekemistä muun muassa visojen, puuhaohjeiden ja reseptien muodossa. Toiveiden mukaan lukijoita hemmotellaan jatkossa yhä useammin toiminnallisilla artikkeleilla: esimerkiksi eduskuntavaaleihin liittyvällä kertomuksella ehdokkaan ja äänestäjän matkasta kohti äänestyspäivää. Historia-aiheet taustoittavat ajankohtaisia uutisaiheita tai ilmiöitä, kuten pelaamisen evoluutiota luotaava juttu.

Uudistetussa lehdessä lapset pääsevät ääneen entistä enemmän.

”Jotta lehti herättää lukuinnon, sen tulee tarjota juuri sitä sisältöä, jota lapset haluavat lukea. Siksi on tärkeää, että emme vain selitä aikuisten asioita lapsille vaan annamme lasten itse kertoa omia asioitaan toisille lapsille. Lapset ovat lehdessä sekä haastateltavina että haastattelijoina jatkossakin”, Kallio kertoo.

Erikseen tilattava Lasten uutiset ilmestyi ensimmäisen kerran elokuussa 2020. Suomen ensimmäisen lapsille tehdyn sanomalehden taustalla on alusta asti ollut halu edistää lasten lukemista ja lukutaitoa. Tabloidikokoinen lehti on lasten oma Hesari, joka tarjoaa sekä ajankohtaisia uutisia että syventäviä juttuja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat