Professori hävisi pitkän kiistan potkuistaan: Käteen jäi jättilasku oikeudesta

Professoriliitto lupaa hoitaa irtisanotun professorin mittavat oikeudenkäyntikulut. Hän joutuu maksamaan yli 100 000 euroa omia ja entisen työnantajansa oikeuskuluja.

Helsingin yliopisto irtisanoi kasviekologian professori Heikki Hännisen vuonna 2016.

10.1. 15:36

Helsingin yliopiston irtisanoma kasviekologian professori Heikki Hänninen hävisi vuosia jatkuneen irtisanomisriitansa korkeimmassa oikeudessa (KKO) tiistaina.

Hän vaati oikeudessa entiseltä työnantajaltaan Helsingin yliopistolta korvauksia perusteettomasta työsopimuksen päättämisestä.

Lopputuloksena oli se, että miehen maksettavaksi tuli kolmesta oikeusasteesta yhteensä yli 100 000 euroa omia ja entisen työnantajan oikeudenkäyntikuluja.

Hänninen ei joudu maksamaan itse summaa. Professoriliitto on luvannut korvata jäsenensä oikeudenkäyntikulut kokonaisuudessaan tapauksen periaatteellisen luonteen vuoksi, kertoo liiton toiminnanjohtaja Tarja Niemelä.

Helsingin yliopisto päätti irtisanoi Hännisen ja lähes neljäsataa muuta henkilöä yhteistoimintaneuvottelujen jälkeen vuonna 2016.

Hänninen kertoi Helsingin Sanomien laajassa haastattelussa potkuistaan toukokuussa 2016.

”Kyllä se sattuu, että yhtäkkiä menettää varman työpaikan, hyvän toimeentulon ja arvostetun yhteiskunnallisen aseman. Silti tiedemiestä voi satuttaa vielä enemmän, että koko elämäntyö yritetään mitätöidä”, hän sanoi haastattelussa.

Hänninen oli toiminut yliopiston palveluksessa vuodesta 1997 alkaen ensin kasvitieteen apulaisprofessorina ja vuodesta 1998 lähtien kasviekologian professorina.

Hänninen vei irtisanomisensa käräjille.

Hän vetosi kanteessaan muun muassa siihen, että työtehtävät eivät vähentyneet eikä kasviekologian tutkimusta tai opetusta lopetettu. Lisäksi samoihin tehtäviin oli hänen mukaansa palkattu irtisanomisen jälkeen tenure track -apulaisprofessori.

Helsingin yliopisto vaati Hännisen korvauskanteen hylkäämistä.

Yliopisto perusteli irtisanomista sillä, että valtio oli leikannut sen perusrahoitusta merkittävästi. Myös muu rahoitus oli samaan aikaan vähentynyt.

Taloudellisten syiden ohella yliopisto perusteli Hännisen irtisanomista tuotannollisilla ja toiminnan uudelleen järjestelyistä johtuneilla perusteilla.

Yliopiston mukaan Hännisen toimenkuva ja työtehtävät tiedekunnassa lakkautettiin, ja vähäiset jäljelle jääneet tehtävät jaettiin muiden hoidettaviksi säästöjen saamiseksi.

Hänninen hävisi ensin jutun käräjillä mutta voitti hovioikeudessa mutta hävisi uudelleen tiistaina korkeimmassa oikeudessa.

Korkein oikeus päätyi arviossaan siihen, että irtisanomiselle oli lailliset perusteet rahoitusleikkausten myötä.

KKO:n mukaan apulaisprofessoriksi palkattu henkilö ei tullut hoitamaan samanlaisia tehtäviä, joita irtisanottu professori oli tehnyt.

Kyse ei siten ollut siitä, että työnantaja olisi ensin irtisanonut yhden työntekijän ja sen jälkeen palkannut toisen henkilön samoihin tai samankaltaisiin tehtäviin.

Professoriliiton mielestä korkeimman oikeuden ratkaisu osoittaa, ettei professorien irtisanomissuoja ole riittävä. Esimerkiksi Saksassa ja Yhdysvalloissa on liiton mukaan parempi suoja kuin Suomessa.

Professoriliiton valtuusto on linjannut, ettei professoreita saisi irtisanoa tuotannollisilla ja taloudellisilla perusteilla.

”Korkeimman oikeuden antamasta ratkaisusta seuraa, että professorikunnan irtisanomissuoja ei ole tällä hetkellä riittävä, ja sitä tulee parantaa lainsäädäntömuutoksin”, vaatii Professoriliiton toiminnanjohtaja Tarja Niemelä tiedotteessa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat