Loskainen kurjuus jatkuu niin pitkälle kuin uskaltaa ennustaa

Suomessa on tällä hetkellä selvästi tavanomaista lämpimämpää, eikä näköpiirissä ole kylmenemistä.

Ainakin eteläisimpään Suomeen on luvassa loskakelejä lauhan sään ja sateiden vuoksi. Kuva Porin Kirjurinluodosta joulukuussa 2022.

11.1. 8:59 | Päivitetty 11.1. 9:08

Talvipakkaset ovat vaihtuneet Etelä- ja Keski-Suomessa loskakeleihin vetisten sateiden ja sään lauhenemisen myötä.

Nollaraja kulkee tällä hetkellä suurin piirtein Kokkolasta kohti Joensuuta kulkevalla linjalla, mutta se liikkuu yhä pohjoisemmaksi keskiviikon ja torstain aikana.

”Ensi yönä ollaan Etelä-Lappia ja Koillismaata myöten plussan puolella. Keski-Lapissa mennään plussalle varmaan huomenissa”, sanoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Hannu Valta.

Tavanomaista lauhempi sää jatkuu Suomessa ”niin pitkälle kuin uskaltaa ennustaa”, Valta sanoo.

”Ainakin viikonlopulle ollaan pääosin plussalla. Näyttää siltä, että lauhat ilmavirtaukset jatkuvat ja ainakin seuraava viikko on lauhaa. Näköpiirissä ei ole kylmenemistä, mutta ennustettavuus heikkenee päivä päivältä.”

Kaikkein lämpimintä on etelässä ja lounaisrannikolla, jossa lämpötila on todennäköisesti nollan yläpuolella yötä päivää. Maan keski- ja pohjoisosissa lämpötila voi loppuviikosta paikoin käydä pakkasen puolella.

Myös sateet jatkuvat ja ainakin eteläisimpään Suomeen on odotettavissa loskakelejä.

Runsaimmat sateet ovat luvassa seuraavan vuorokauden aikana, kun lounaasta saapuu laaja sadealue, joka liikkuu Suomen yli koilliseen. Se tuo Varsinais-Suomeen ja Satakuntaan mukanaan vesi- ja räntäsateita. Idempänä taas voi sataa hyvin märkää lunta.

”Sateen olomuoto on aika herkkä. Rannikolla voi tulla vesiräntää, mutta kun maasto nousee Kehä III:n ulkopuolella, voi sataa lunta”, Valta sanoo.

”Etelässä ja lounaassa maassa olevan lumen määrä vähenee, mutta sisämaassa määrä voi kasvaakin.”

Ilmatieteen laitos onkin varoittanut ajokelin olevan ajoittain huono lähes koko maassa sateiden ja sään lauhtumisen takia.

Perjantain tienoilla luvassa on jälleen uusi sadealue, joka tuo maan länsiosiin vesi- ja räntäsateita. Idässä voi sataa lunta.

Koko maassa on tällä hetkellä selvästi tavanomaista lämpimämpää, Valta kertoo.

Siinä missä Etelä-Suomessa on tähän aikaan vuodesta keskimäärin kahdesta neljään astetta pakkasta, ollaan nyt pari astetta plussan puolella.

Maan keski- ja pohjoisosissakin lämpötilat ovat useita asteita normaalia lauhempia.

”Esimerkiksi Oulussa keskimääräinen lämpötila tähän aikaan on noin kahdeksan ja Sodankylässä 12 pakkasastetta. Sielläkin ollaan tällä hetkellä noin miinus kolmessa tai viidessä. Onhan se selvästi tavanomaista lauhempaa”, Valta sanoo.

Myös Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen (ECMWF) tuoreen kuukausiennusteen mukaan sää on Suomessa tammikuussa laajalti ajankohdan keskimääräisiä lukemia lämpimämpää.

Kuluvan viikon keskilämpötila on jopa 4–6 astetta keskimääräistä korkeampi. 16- tammikuuta alkavalla viikolla poikkeama tavanomaista lämpimämpään suuntaan on ennusteen mukaan nelisen astetta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat