Suomesta lähti taas erä lahjoitusbusseja Ukrainaan

Koiviston Auto: Tämä on ollut meille luonteva tapa auttaa Ukrainaa.

Lahjabussit Helsingin Ilmalassa aamuvarhain keskiviikkona ennen lähtöä satamaan.

11.1. 16:04

Helsingistä lähti jälleen keskiviikkoaamuna erä suomalaisia lahjoitusbusseja, jotka menevät Ukrainaan koulubusseiksi.

Länsisatamassa Viron-laivaan ajoi aamulla viisi bussia. Edellisen kerran saman verran busseja lähti joulukuun alussa ja seuraava viiden bussin erä lähtee ensi viikolla. Yhteisluku on siis viisitoista bussia.

Bussit ovat peräisin Suomen suurimmalta linja-autoyhtiöltä Koiviston Autolta, joka on lahjoittanut ne kaikki. Ne ovat aiemmin kulkeneet ainakin Jyväskylän ja Helsingin liikenteessä.

Koiviston Auton kuljettajat ajavat bussit Baltian maiden kautta Puolan Lubliniin, jossa ne luovutetaan ensin EU-komission kokoamiskeskukseen. Sieltä ne sitten siirretään useisiin kaupunkeihin Etelä-Ukrainan seudulla.

”Ne ovat käytettyjä, mutta hyväkuntoisia. Näin ensimmäisen erän bussit ja ne näyttivät erittäin hyviltä”, kertoo erikoissuunnittelija Heikki Honkanen Sisäministeriön pelastusosastolta, joka koordinoi lahjoitustavaran välittämistä Ukrainaan osana EU:n pelastuspalvelumekanismia.

Nyt lähteneen erän busseihin oli pakattu myös laatikoittain lahjoituksena saatuja urheiluvarusteita. Busseihin oli teipattu Suomen tuesta Ukrainalle kertovia tarroja.

Lue lisää: Vanhat tamperelais­bussit auttavat nyt sähkö­katkoista kärsiviä kiovalaisia

Saattueiden kuljettajat ovat muun muassa tamperelaisia, porilaisia, kuopiolaisia ja turkulaisia bussinkuljettajia. Mukana matkustaa myös yhtiön asentajia ja mekaanikkoja sekä varaosia.

Koiviston Auton toimitusjohtaja Jyrki Vainionpää kertoo, että bussien lahjoitus on luonteva tapa auttaa, sillä vanhat dieselbussit väistyvät tulevien sähköbussien tieltä.

”Ukrainassa on myös selkeä tarve koulubusseille, koska siellä on valtava määrä kouluja tuhottu”, Vainionpää sanoo.

Se tarkoittaa pidempiä koulumatkoja. Lahjoitusbusseille koululaisia voidaan siten kuljettaa kouluihin, jotka ovat vielä käytössä.

Busseilla on matkamittarissaan lukemia miljoonan molemmin puolin, mutta yhtiön mukaan niillä on vielä oikein huollettuina useita käyttövuosia edessään.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat