Päätön tulitaistelu repesi keskellä Vallilaa – Suomi oli veritekojen maa, yhtäkkiä kaikki muuttui

Suomessa tapahtui aiemmin henkirikos keskimäärin lähes joka toinen päivä. Nykyisin tilanne on täysin toinen.

Sivullinen henkilö kuoli ammuskelussa ravintola Jortsumestarissa Sturenkatu 27:ssä Helsingin Vallilassa varhain aamuyöllä 1. tammikuuta 1996.

15.2. 2:00 | Päivitetty 15.2. 8:44

Tanssiravintola Jortsumestariin Helsingin Vallilan Sturenkadulle oli saapunut yli kaksisataa ihmistä juhlistamaan uuttavuotta. Oli alkamassa vuosi 1996.

Tuosta vuodesta tuli henkirikosten määrällä mitattuna yksi Suomen nykyhistorian verisimmistä. Sen jälkeen henkirikollisuus kääntyi laskuun.

Kun ulkona ammuttiin raketteja vuoden vaihtumisen kunniaksi, kukaan Jortsumestarin asiakkaista ei tiennyt luonnollisestikaan alkavan vuoden henkirikoksista vielä mitään.

Yhtä tietämättömiä he olivat siitä, että pian heidän juhlapaikkansa muuttuisi rikospaikaksi.

Jortsumestari oli houkutellut paikalle asiakkaita julkaisemalla uudenvuodenaaton Helsingin Sanomissa ilmoituksen.

Lehti-ilmoituksessa kerrottiin, että ravintolassa esiintyy iskelmälaulaja Arja Havakka ja että ravintola on auki poikkeuksellisesti aamuneljään. Pääsylippu maksoi 30 markkaa (nykyrahassa noin seitsemän euroa).

Samana iltana Tavastialla esiintyivät The Cool Sheiks, Suburban Tribe ja Candy Darling, Semifinalissa Lemonator ja Vanhassa Maestrossa Meiju Suvas.

Edelleen keikkaileva 78-vuotias Arja Havakka muistaa hyvin 27 vuoden takaisen uudenvuodenyön Jortsumestarissa. Nykyisin samalla paikalla sijaitsee trooppinen eläintalo Tropicario.

”Se oli siihen aikaan erittäin suosittu tanssipaikka”, hän sanoo.

Havakka muistelee lopettaneensa keikan hieman ennen aamukolmea Lokki-kappaleeseen.

Taustayhtye jäi sovitusti vielä soittamaan joksikin aikaa ilman Havakkaa. Soiton jatkuessa laulaja haki päällysvaatteensa ja lähti ravintolasta majapaikkaansa nukkumaan.

Ravintola Jortsumestarin ilmoitus Helsingin Sanomissa 31.12.1995.

Pian Havakan lähdön jälkeen aamukolmen aikaan ravintolassa kuului ensimmäinen laukaus. Sitä seurasi lisää ammuntaa.

Eräs 55-vuotias mies ampui tuntemaansa 32-vuotiasta miestä kohti kahdesti lähietäisyydeltä ja sen jälkeen vielä pari kertaa kauempaa.

Nuorempi mies kaivoi oman aseensa taskustaan ja alkoi tulittaa takaisin.

Hän ampui kuusi kertaa. Neljä laukausta osui baaritiskin ääressä istuneeseen sivulliseen 27-vuotiaaseen mieheen.

Sivullinen kuoli saamiinsa vammoihin. Molemmat ampujat säilyivät hengissä.

Tuolloin alkaneena vuonna 1996 henkirikokset olivat valtavan yleisiä verrattuna nykytilanteeseen Suomessa. Keskimäärin lähes joka toinen päivä joku kuoli henkirikoksen tai muun väkivallan uhrina Suomessa.

1990-luvulla tapahtui muutenkin enemmän henkirikoksia kuin muutamana sitä edeltäneenä ja sen jälkeisenä vuosikymmenenä.

Heti vuoden 1996 jälkeen henkirikoksissa kuolleiden määrä alkoi laskea. 2010-luvulla uhrien määrä jäi puoleen 1990-luvun tasosta.

Henkirikosten määrä on edelleen selvästi pienempi kuin 1990-luvulla, vaikka viime vuosina niiden määrä ei ole enää vähentynyt entiseen tapaan.

Miksi henkirikokset alkoivat vähentyä 1990-luvun puolivälin jälkeen?

Tähän kysymykseen ei ole yhtä varmaa vastausta, sanoo Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutin tutkijatohtori Karoliina Suonpää.

Yksi selitys henkirikosten vähenemiselle on väestön vanheneminen. Väkivaltainen käyttäytyminen on yleisempää nuoruudessa, joten nuorten miesten määrän väheneminen vähentää myös henkirikoksia.

Tämä ei kuitenkaan selitä ilmiötä kokonaan, koska nykyiset työikäiset miehet tekevät aikaisempia sukupolvia vähemmän henkirikoksia myös ikäryhmän kokoon suhteutettuna.

Toinen mahdollinen selitys on se, että ihmiset juovat alkoholia vähemmän humalahakuisesti kuin vielä 1990-luvulla. Kolmannen selityksen mukaan yhteiskunnallinen ilmapiiri tuomitsee väkivallan jyrkemmin kuin aiemmin.

On myös mahdollista, että aikaisempaa pienempi osa väkivaltatapauksista johtaa kuolemaan. Se voi johtua esimerkiksi ensihoidon parantumisesta tai siitä, että kännyköiden myötä avun hälyttäminen on helpompaa.

”On olemassa monenlaisia näkemyksiä siitä, mistä henkirikosten väheneminen johtuu. Tutkijat eivät ole yksimielisiä”, Suonpää sanoo.

Hän huomauttaa, että henkirikokset ovat vähentyneet samoihin aikoihin myös useissa muissa länsimaissa.

Poliisi tutki paikkoja ravintola Jortsumestarissa ampumistapauksen jälkeen vuonna 1996.

Iskelmälaulaja Arja Havakka sai tietää ampumistapauksesta Jortsumestarissa vasta seuraavana päivänä, kun hän meni hakemaan tavaroita ravintolasta.

”Pojat [Havakan taustabändi] kertoivat, että oli ollut aika kovaa melskaamista ja meteliä. Tuntui, että sydän lähtee irti”, hän kuvailee tuntojaan kuultuaan ampumisesta.

Havakka on varma, että hän olisi ollut hengenvaarassa, jos ampuminen olisi tapahtunut hetkeä aikaisemmin hänen ollessaan vielä esiintymässä.

Yksi laukauksista oli Havakan mukaan osunut laulukaappiin, jonka edessä hän oli laulanut Lokkia vain hetkeä ennen ampumisen alkamista.

”Aika hurjalta tuntuu, kun sitä rupeaa ajattelemaan.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat