Pappi vaimensi hälisevät nuoret pussaamalla – Selvisi varoituksella

”Papin ammatti kuuluu niihin ammatteihin, jotka tavallisesti arvioidaan erityisen luottamusta herättäviksi”, tuomiokapituli perusteli kirjallista varoitusta.

Tuomiokapituli huomautti, että papilla oli etukäteen tiedossaan helsinkiläisen seurakunnan fyysisiä kontakteja koskeva ohjeistus, joten hänen on tullut ymmärtää käyttäytymisensä sopimattomuus.

12.1. 9:52

Helsingin hiippakunnan tuomiokapituli on antanut kirjallisen varoituksen 62-vuotiaalle miespapille, joka antoi rippileirillä poskipusut kahdelle 15–16-vuotiaalle nuorelle.

Molemmat pusut liittyivät tilanteeseen, jossa pappi halusi hiljentää hälisevän nuorisojoukon. Hän ilmoitti, että jos joku vielä puhuu, hän tulee ja pussaa. Näin oli tapahtunut.

Tuomiokapituli käsitteli kurinpitoasiaa, joka juontui tapahtumiin Kirkkonummella heinäkuussa 2018.

Tuomiokapituli perusteli varoitusta sillä, että pappi ei suorittanut virkasuhteeseen kuuluvia velvoitteitaan asianmukaisesti eikä käyttäytynyt asiassa asemansa ja tehtävänsä edellyttämällä tavalla.

Tuomiokapitulin mukaan papin käytös ”on nykymittapuun mukaan ylittänyt sen, mitä voidaan pitää sopivana”, vaikka pahaa tarkoitusta ei ollut.

Erityisen vakavan tilanteesta tekee se, että papin teot ovat kohdistuneet alaikäisiin nuoriin, vaikkei käräjäoikeuden tuomion mukaan kysymys ollutkaan seksuaalisesta ahdistelusta, Helsingin tuomiokapituli katsoo lokakuussa 2022 antamassaan päätöksessään.

Helsingin hovioikeus päätti toukokuussa 2021, että pappi syyllistyi virkavelvollisuuden rikkomiseen. Sen sijaan papin syyte seksuaalisesta ahdistelusta meni nurin jo Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa, eikä kukaan valittanut siitä hovioikeuteen.

Hovioikeus ei kuitenkaan tuominnut papille rikoksesta rangaistusta, koska tämä oli saanut muita seuraamuksia. Hän oli ollut virasta pidätettynä ilman palkkaa asian selvittämisen ajan, yhdeksän kuukautta.

Tuomiokapituli huomauttaa, että papilla oli etukäteen tiedossaan helsinkiläisen seurakunnan fyysisiä kontakteja koskeva ohjeistus, joten hänen on tullut ymmärtää käyttäytymisensä sopimattomuus.

Tuomiokapituli perusteli varoitusta myös sillä, että pappi edustaa työssään sekä seurakuntaa että laajemmin koko kirkkoa.

”Papin ammatti kuuluu niihin ammatteihin, jotka tavallisesti arvioidaan erityisen luottamusta herättäviksi. Papilla on siten erityisen suuri vastuu käyttäytyä virassaan asianmukaisesti”, tuomiokapituli kirjoittaa.

Kirkkolaki määrää, että tuomiokapituli voi antaa papille kirjallisen varoituksen, jos hän toimii vastoin pappisviran velvollisuuksia ja pappislupausta tai laiminlyö niitä taikka käyttäytyy papille sopimattomalla tavalla. Tuomiokapituli voi myös pidättää papin pappisvirasta vähintään yhdeksi ja enintään kuudeksi kuukaudeksi.

Ankarin seuraamus on pappisviran menettäminen. Tuomiokapituli voi määrätä papin menettämään pappisvirkansa, jos pappi ”on tuomittu rikoksesta sellaiseen rangaistukseen, joka osoittaa hänet ilmeisen sopimattomaksi olemaan pappina”.

Osa tuomiokapituleista alkoi selvittää pappien rikoksia Helsingin Sanomien selvityksen jälkeen.

HS uutisoi joulukuussa, että Helsingin tuomiokapituli erotti 55-vuotiaan pastorin pappisvirasta pysyvästi.

Tuomiokapituli teki päätöksen sillä perusteella, että nainen oli syyllistynyt useisiin vakaviin rikoksiin. Rikoksista kuusi oli pahoinpitelyjä ja yksi törkeä pahoinpitely.

Nainen sai vuoden ja kahden kuukauden ehdottoman vankeusrangaistuksen törkeästä pahoinpitelystä, koska hän oli lyönyt kadulla vastaan tullutta naista fileerausveitsellä poskeen.

Pastorin rikostaustat tulivat tuomiokapitulin tietoon Helsingin Sanomien kesällä 2020 julkaiseman selvityksen kautta. HS kertoi tuolloin, että pappien raskaitakin rikoksia on jäänyt käsittelemättä kirkon tuomio­kapituleissa.

Lue lisää: Pappien raskaitakin rikoksia jäänyt käsittelemättä kirkon tuomio­kapituleissa – HS:n selvitys kertoo 125 rikoksesta, joihin papit ja kirkon lehtorit ovat syyllistyneet

Oikaisu 12.2.2023 kello 10.35: Kirjoituksessa kerrottiin aiemmin virheellisesti, että tuomiokapituli antoi päätöksensä viime viikolla. Tuomiokapituli antoi päätöksensä 5.10.2022.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat