Yhdeksän hyvinvointi­aluetta luovuttaa korona­rokotteita yksityisille yrityksille – mutta ei Helsinki

Kolme aluetta on ilmoittanut, ettei ota rokotteita vastaan. Näistä kaksi suhtautuu varauksella rokotteiden toimittamiseen vastoin THL:n suositusta.

Koronarokotteita Jätkäsaaren rokotuspisteellä Helsingissä 25. helmikuuta 2022.

11.1. 18:27 | Päivitetty 11.1. 20:14

Yhdeksän hyvinvointialuetta on ilmoittanut ottavansa vastaan koronarokotteita luovutettavaksi yksityisille terveydenhuoltoyrityksille, Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) kerrotaan STT:lle. Kaksi aluetta on ilmoittanut, ettei ota rokotteita vastaan, koska suhtautuu varauksellisesti rokotteiden toimittamiseen riskiryhmiin kuulumattomille, kertoo johtava asiantuntija Mia Kontio THL:ltä.

Valtioneuvosto päätti ennen joulua, että tehosterokotusten laajentamiseksi koronarokotteita aletaan tarjota terveydenhuoltoyrityksille. Rokotteet luovutetaan hyvinvointialueille, jotka antavat ne eteenpäin yrityksille.

Rokotteita ovat ilmoittaneet ottavansa Varsinais-Suomen, Pirkanmaan, Päijät-Hämeen, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin hyvinvointialueet sekä Hus-yhtymä.

Rokotteita eivät ota Kanta-Hämeen ja Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueet sekä Helsinki.

”Helsinki ja Länsi-Uusimaa ilmoittivat, että suhtautuvat varauksellisesti rokotteiden toimittamiseen riskiryhmiin kuulumattomille”, Kontio kertoo.

THL:n Mia Kontio.

Kanta-Häme ei ollut ilmoituksessaan kertonut kieltäytymisensä syytä.

Kontio toteaa, että vaikka jokin alue jättäisi ottamatta rokotteita vastaan, se ei silti tarkoita, ettei rokotteita voisi olla saatavilla alueen yksityisillä terveydenhoitoalan yrityksillä.

”Yksityisillä yrityksillä on toimipaikkoja ympäri maan. Ne voivat ottaa rokotteita vastaan joltakin alueelta ja jakaa niitä toimipisteisiinsä”, Kontio arvioi.

THL pyysi hyvinvointialueilta tietoa rokotteiden vastaanottamisesta 10. tammikuuta mennessä. Kuusi aluetta kertoi ilmoittavansa kantansa myöhemmin, ja kuudelta THL ei ole saanut vastausta.

STT kysyi tammikuun alussa terveydenhuoltoyritysten kantaa rokotusten aloittamiseen. Terveystalo ja Pihlajalinna kertoivat tarvitsevansa selkeämpää lääketieteellistä linjausta rokotusten antamiselle ja kertoivat aikovansa keskustella vielä THL:n kanssa. Mia Kontio kertoo, että keskusteluja käydään vielä tämän viikon aikana.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat