Tullin haaviin jäi 81 500 litraa alkoholia – Näin verkosta tilatun alkoholin valvonta on sujunut

Tulli ja Verohallinto aloittivat marraskuun alussa tehovalvonnan, jonka tarkoituksena on saada valmisteverot Suomeen. Vain ani harva nimittäin maksaa verot.

Suomen ulkopuolelta tilattuja alkoholituotteita Tullin varastossa Helsingissä 11. marraskuuta 2022. Tulli on sumentanut kuvasta tuotemerkkejä ja tunnistetietoja.

12.1. 7:15 | Päivitetty 12.1. 9:17

Vastuu verkkokaupasta ostetun alkoholin veroista on siirtynyt aiempaa enemmän myyjältä ostajalle, tiedottavat Tulli ja Verohallinto. Taustalla on todennäköisesti Tullin ja Verohallinnon syksyllä aloittama alkoholin nettikaupan tehovalvonta.

”Moni alkoholia Suomeen myyvä ulkomainen verkkokauppa on muuttanut toiminta­tapaansa syksyn aikana. Siinä missä moni alkoholin verkkokauppa aikaisemmin suositteli asiakkaalle tilauksen yhteydessä tiettyä kuljetusliikettä, nyt viittaukset tiettyyn kuljetusliikkeeseen on poistettu tilausprosessista”, Tulli ja Verohallinto kertovat tiedotteessa havainnoistaan.

Jos myyjä saattaa asiakkaan ja alkoholia kuljettavan yrityksen yhteen, myyjä vastaa verkko­kaupasta ostetun alkoholituotteen valmisteveroista. Muussa tapauksessa verovastuu on asiakkaalla.

Tulli ja Verohallinto aloittivat marraskuun alussa tehovalvonnan, jonka tarkoituksena on saada valmisteverot Suomeen. Verohallinnon mukaan esimerkiksi vuonna 2021 ulkomaisista nettikaupoista tilattiin alkoholia Suomeen 33 miljoonaa litraa, mutta valmisteveroa maksettiin vain prosentista tilatuista juomista. Verohallinto arvioi Suomen menettävän vuosittain arviolta 80–100 miljoonaa euron verotulot sen takia.

Tehovalvonnan vuoksi osa tilauksista pysähtyy Tulliin, ja niistä selvitetään, onko tilauksesta esimerkiksi tehty ennakkoilmoitusta.

Kaikkiaan Tulli kertoo pidättäneensä tehovalvonnan aikana marras–joulukuussa 81 500 litraa alkoholia.

Valtaosa pidätetyistä juomista kuitenkin jatkoi Verohallinnon selvitysten jälkeen ostajille. Verohallinto ottaa kuitenkin tehovalvonnan aikana haltuun alkoholilähetyksiä, joiden valmisteveron maksaminen kuuluu viranomaistietojen mukaan myyjäyritykselle ja joista ei ole tehty vaadittua ilmoitusta ja maksettu vakuutta. Marras–joulukuussa Verohallinto teki haltuunottopäätöksen yhteensä 18 400 litrasta alkoholijuomia.

Tullin havaintojen mukaan osassa marras–joulukuussa saapuneista alkoholi­lähetyksistä tiedot tilauksen lähettäjistä ja vastaanottajista ovat olleet aiempaa epäselvemmät. Tämä on vaatinut lisäselvityksiä joko paikan päällä tai myöhemmin Verohallinnossa.

Ennen tehovalvonnan alkamista Tulli havaitsi, että alkoholilähetysten määrä kasvoi hieman.

Tehovalvonnan aikana määrä on kuitenkin vähentynyt, Aamulehden mukaan jopa ”romahtanut”.

Tullin valvontaosaston johtaja Sami Rakshit pitää kuitenkin mahdollisena, että alkoholi on löytänyt uusia reittejä kulkea maahan.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat