”Sala-auraaja” nosti pikkukunnan valtakunnan julkisuuteen – ”Toimintamme on ollut huonoa”

Janakkalan Kauriinmaalla salaa auraamisesta kiinni jäänyt Antti Vau ei usko, että aurauskohu saa kunnan huonoon valoon. Pikemminkin Janakkalaa saadaan Suomen kartalle, ehkä tittelillä Suomen auratuin kunta.

Antti Vau muutti Janakkalaan kuusi vuotta sitten. Hän on ollut tyytyväinen kotikuntaansa.

12.1. 11:41 | Päivitetty 12.1. 15:31

Nopeasti eskaloitunut aurauskohu johti torstaina Janakkalan kunnanjohtaja Reijo Siltalan julkiseen anteeksipyyntöön. Kyse on tapauksesta, jossa Janakkalan Kauriinmaalla asuva Antti Vau jäi tiistaina verekseltään kiinni auratessaan kevyen liikenteen väylää mönkijällään. Paikalle sattunut virkamies haukkui Vaun pystyyn, koska tällä ei ollut virallista lupaa kunnossapitoon vaan kyse oli kunnan näkökulmasta salaa auraamisesta.

Keskiviikkona aiheeseen oli tarttunut myös valtakunnallinen media. Asiasta kertoi ensin Hämeen Sanomat. Sen jälkeen asiaan tarttuivat muun muassa Ilta-Sanomat ja Yle. Varhain torstaiaamuna kunnanjohtaja julkaisi Facebook-sivullaan ja Twitterissä julkisen pahoittelun koskien kunnan toimintaa.

Torstaina aamupäivästä työpaikaltaan tavoitettu Antti Vau kertoo olevansa yllättynyt tapauksen saamasta laajasta huomiosta. Hänen mielestään keskustelussa on kuitenkin käyty läpi tärkeitä teemoja.

”Onko elämämme liian säännösteltyä? On outoa, että ihminen joutuu miettimään, voiko vapaaehtoisesti enää tehdä mitään toisten hyväksi. Kunnan virkamieskoneiston ja ihmisten vastakkainasettelu lisää vain sitä ajatusta, että kukin hoitaa omat asiansa, eikä yhtään enempää”, Vau pohtii.

Vau toteaa, että ei selvittänyt etukäteen, voiko hän kulkureittiä aurata, eikä ole muutenkaan tehnyt asiasta numeroa. Vau on aurannut polkua useampana talvena aina sen mukaan, miten on omilta kiireiltään ehtinyt.

”En itse käytä sitä reittiä juurikaan, mutta tiedän, että se on monelle tarpeellinen”, Vau sanoo.

Muilta kuntalaisilta on tullut auraustyöstä lähes pelkästään hyvää palautetta.

Vau ei usko, että asiasta uutisointi saa Janakkalaa huonoon valoon: Pikemminkin Janakkalaa saadaan Suomen kartalle, ehkä tittelillä Suomen auratuin kunta. Hän arvostaa kunnanjohtajan anteeksipyyntöä.

”On hienoa, että hän katsoo kokonaisuutta ja osallistuu keskusteluun. Annetaan synninpäästö, en jää kantamaan kaunaa.”

Kunnan työntekijät ovat kuitenkin palvelutehtävässä. Pölyn laskeuduttua Vaulta löytyy ymmärrystä myös kiivastuneelle virkamiehelle.

”Jos syyllistä auraukseen on yritetty löytää jo pitkään, ja siinä minä istun mönkijän päällä ja olisin voinut lähteä vaikka karkuun”, Vau miettii.

Kunnanjohtaja oli myös henkilökohtaisesti yhteydessä Vauhun torstaina aamupäivän aikana. Facebookissa kunta kertoi jo keskiviikkona, ettei kuvattu tilanne ollut kunnan asiakaskohtaamisiin liittyvän ohjeen mukainen. Kunta selitti kieltoa muun muassa sillä, että auraaminen saa asukkaat luulemaan, että reitti kuuluu kunnan kunnossapitoalueeseen. Silloin myös vastuu reitin turvallisuudesta olisi kunnalla.

Oikaisu 12.1.2023 kello 12.38: Toisin kuin artikkelissa alun perin sanottiin, kunnanjohtaja oli myös henkilökohtaisesti yhteydessä Antti Vauhun.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat