Ruotsissa poliisi­raportti varoitti makuulle viennin vaaroista jo vuosi­kymmen sitten

Ruotsissa on jo vuosien ajan kehotettu välttämään kiinniottotilanteissa ihmisen asettamista makuulle.

13.1. 16:17

Ruotsissa poliisi ja vankeinhoitoviranomaiset ovat jo vuosien ajan kehottaneet välttämään ihmisen asettamista makuulle kiinniottotilanteissa.

Espoolaisnainen kuoli kauppakeskus Isossa Omenassa viime lauantaina vartijoiden voimankäyttötilanteen yhteydessä, jossa nainen vietiin makuulle vatsalleen.

Lue lisää: Näin Ison Omenan tapahtumat etenivät: Nainen ei ollut väkivaltainen

Ruotsin poliisikorkeakoulu julkaisi vuonna 2011 raportin, jossa käsiteltiin kiinniottotilanteissa tapahtuneita äkkikuolemia. Raportin mukaan kuolemantapauksiin johtaneissa tilanteissa on yleensä ollut yhtäläisyytenä kiihtyneessä tilassa olevan ihmisen käsiraudoittaminen ja asettaminen makuulle.

Myös rintakehään tai vatsaan kohdistuva paine on nostettu esiin esimerkkinä vakavaa hapenpuutetta aiheuttavasta tilanteesta.

Raportissa suositellaankin, että välttämättömänä rajoituskeinona käytettäessä makuulle pakottaminen on pidettävä kestoltaan mahdollisimman lyhyenä.

Vankeinhoitokoordinaattori Jonas Lexell puolestaan kertoi Sveriges Radiolle vuonna 2015, että kaikki olkapäiden, selkärangan ja lantion alueelle kohdistuva painaminen on ehdottomasti kielletty. Lexell sanoi haastattelussa, että jo pienikin paine mainituilla alueilla estää hengittämistä.

Yksityisen turva-alan kouluttajien voimankäyttökoulutuksen järjestämisestä Poliisiammattikorkeakoulussa (Polamk) vastaava ylikonstaapeli Jani Niemi sanoi STT:lle, ettei hän ollut tietoinen äkkikuoleman riskin kasvamisesta tällaisessa tilanteessa ja että asia oli hänelle yllätys.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat