Iäkkään miehen taposta Varkaudessa kymmenen vuoden tuomio

Oikeudessa miehet syyttivät veriteosta toisiaan, mutta vain toisen dna:ta löytyi tekovälineistä ja peitosta, jolla ruumis oli peitetty.

13.1. 16:48

Pohjois-Savon käräjäoikeus tuomitsi perjantaina nelikymppisen miehen vankeuteen iäkkään miehen taposta. Toisen taposta syytetyn miehen syytteen käräjäoikeus hylkäsi.

Kyse oli tapahtumista uhrin asunnolla Varkaudessa viime vuoden maaliskuussa. Miehet ja uhri istuivat iltaa yhdessä, kun uhrille ja nelikymppiselle miehelle tuli riitaa.

Tämän jälkeisistä tapahtumista miesten kertomukset erosivat toisistaan. Syytteestä vapautettu mies kertoi sammuneensa jossain vaiheessa olohuoneen sohvalle ja heränneensä siihen, kun tuomittu puukotti lattialla maannutta uhria. Mies kertoi tönäisseensä tuomitun pois uhrin kimpusta ja ehdottaneensa avun soittamista, jolloin tuomittu sanoi, että silloin hänelle kävisi samoin kuin uhrille.

Tuomittu myönsi, että oli lyönyt uhria nyrkillä pään ja yläruumiin alueelle niin että tämä kaatui lattialle, missä hän oli jatkanut uhrin lyömistä. Tuomittu kertoi, että tämän jälkeen hänellä oli pimennyt päässä. Seuraava muistikuva miehellä kertomansa mukaan oli siitä, kun hän lähti asunnosta yhdessä toisen miehen kanssa ja uhri jäi lattialle makaamaan ja hengitti.

Tuomittu sanoi, ettei ollut soittanut uhrille apua, koska ei halunnut viettää yötä putkassa. Hän sanoi olleensa käsityksessä, että uhri oli vain pahoinpidelty, ja syytti toista miestä lavastamisestaan henkirikoksen tekijäksi.

Oikeuden mukaan miesten kertomukset olivat ristiriitaisia paitsi keskenään, myös osin asiassa saadun muun näytön kanssa. Jutussa korostuikin teknisen näytön merkitys.

Oikeuden mukaan uhriin oli kohdistettu väkivaltaa käyttäen veistä ja kaksia saksia. Toisen miehen dna:ta ei löytynyt mistään niistä. Tuomitun miehen dna:ta sen sijaan löytyi useammasta välineestä sekä peitosta, jolla ruumis oli peitetty.

Käräjäoikeus katsoi, ettei miehen syyllisyydestä jäänyt varteenotettavaa näyttöä ja tuomitsi Lasse Tapani Pekosen, 45, kymmenen vuoden vankeuteen taposta.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat