STT:n tiedot: Ennakko­testivaatimus Kiinasta tuleville jumissa ministeriöissä

Euroopan tautienehkäisy- ja -valvontakeskus ECDC on pitänyt pakollisten koronatestien käyttöönottoa Kiinasta tuleville matkustajille tarpeettomana.

Ennakkotestivaatimusta peräänkuuluttanut perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru sosiaali- ja terveysministeriön mediatilaisuudessa Helsingissä 20. joulukuuta 2022.

16.1. 17:53

Suomi alkoi aiemmin tässä kuussa valmistella rajoituksia Kiinasta tuleville matkustajille koronavirus­muunnosten leviämisen pelossa. Tuolloin päätettiin muun muassa vaatia ennakkoon tehtyä negatiivista koronavirus­testiä.

Taustalla oli Kiinan ilmoitus höllentää matkustus­rajoituksiaan sekä sen väestön alhainen suoja koronaviruksen aiheuttamaa tautia vastaan.

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) ja sisäministeriö ovat yrittäneet valmistella yhdessä tapaa, jolla tämä voitaisiin toteuttaa. STT:n tietojen mukaan helposti toteutettavaa oikeudellista tapaa on kuitenkin ollut vaikeaa löytää.

Lue lisää: Korona­viruksen ”kraken­varianttia” on havaittu ensimmäisen kerran Suomessa – Paikkakuntaa ei kerrota

Koronapandemian aikana maahantuloa on rajoitettu ja terveys­turvallisuus­toimia edellytetty maan rajoilla. Niitä on pantu voimaan käytännössä kahden lainsäädännön pohjalta.

STM:n vastuulla on ollut tartunta­tautilaki, johon säädettiin määräaikaisia korona­pykäliä. Pykälät eivät ole kuitenkaan enää voimassa, eikä STM ole esittänyt niiden palauttamista voimaan. Erään hallituslähteen mukaan syynä on, että eduskunnassa on jo muutenkin ruuhkaa. Pykälien voimaantulo vaatisi eduskunnan käsittelyn.

Rajanylitysliikennettä taas on rajoitettu sisäministeriön vastuulla olevan rajavartiolain kautta. Matkailun ja liikkumisen rajoittaminen puuttuu ihmisten perusoikeuksiin, joten kynnys sen käyttämiseen on korkealla. STT:n tietojen mukaan sisäministeriössä olisi arvioitu, että kynnys ei terveys­viranomaisten arvioiden valossa ole ainakaan vielä ylittynyt.

Lue lisää: THL: Korona­rokotuksilla estettiin Suomessa yli 7 000 kuolemaa maaliskuun 2022 loppuun mennessä

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ei ole suositellut matkustus­rajoituksia. Syynä on se, että korona­pandemian aikana on nähty, että herkästi tarttuvien virusmuunnosten pysäyttäminen maiden rajoille ei käytännössä onnistu. Kiinassa esiintyy samoja korona­virus­muunnoksia, joita kiertää jo Euroopan alueella.

EU-maita on voimakkaasti suositeltu muun muassa vaatimaan Kiinasta saapuvilta matkustajilta negatiivista koronatestiä. Suosituksesta päätettiin EU-maiden kokouksessa 4. tammikuuta.

Pari päivää sen jälkeen perhe- ja perus­palvelu­ministeri Krista Kiuru (sd) sanoi, että myös Suomi aikoo vaatia ennakko­testejä Kiinasta saapuvilta. Hän sanoi, että on olennaista saada ratkaisuja aikaan ”mahdollisimman nopeasti ensi viikolla”. Kiurun kabinetista ei maanantaina vastattu STT:n haastattelu­pyyntöön.

EU:n alainen Euroopan tautienehkäisy- ja -valvontakeskus (ECDC) on pitänyt pakollisten koronatestien käyttöönottoa Kiinasta tuleville matkustajille tarpeettomana.

STM:n osastopäällikkö Taneli Puumalainen puolusti Kiinasta tulevien ennakko­testaus­vaatimusta vielä viime viikolla Ylen A-studiossa sanomalla, että se todennäköisesti ehkäisee koronaa sairastavia lähtemään lennolle. Hän ei maanantaina ehtinyt kommentoida valmistelua STT:lle.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat