Poliisi vapautti Aalistunturilla kiinni­otetut mielen­osoittajat – yrittivät estää hakkuut teltalla

Metsäliikkeen mielenosoittajat vaativat Metsähallitusta luopumaan kaikista hakkuista kansallispuistoesityksen alueella.

18.1. 0:03 | Päivitetty 18.1. 17:51

Lapin poliisi kertoo tiedotteessaan, että se keskeytti tiistaina Kolarissa Aalistunturilla järjestetyn mielenosoituksen.

Poliisi sai tiistaina iltakymmeneltä tiedon, että mielenosoittajat ovat estäneet Metsähallituksen hakkuut Aalistunturilla Kolarissa. Poliisin mukaan mielenosoittajat estivät liikenteen hakkuualueelle häiriten Metsähallituksen toimintaa.

”Poliisi saapui paikalle iltapäivällä ja määräsi mielenosoituksen siirtymään pois tiealueelta. Mielenosoittajat eivät siirtäneet liikenteen esteenä ollutta telttaa ja poliisi määräsi henkilöt poistumaan paikalta”, Lapin poliisilaitos kertoo tiedotteessaan.

"Mielenosoittajat eivät totelleet poliisin antamia käskyjä ja heitä epäillään tässä vaiheessa hallinnan loukkauksesta ja niskoittelusta poliisia vastaan. Tämän vuoksi poliisi keskeytti mielenosoituksen klo 21 aikaan ja otti paikalla olleet mielenosoittajat kiinni. Heidät kuljetettiin pois alueelta kiinniotettuina.”

Lapin poliisilaitos ei kerro kiinniotettujen määrää. Tapauksen tutkinnanjohtaja tiedottaa myöhemmin lisää asiasta.

Ympäristöliike Elokapina tiedotti keskiviikkona illalla, että mielenosoittajat on vapautettu. Liikkeen mukaan kiinniotettuja oli seitsemän, minkä lisäksi poliisi otti liikkeen mukaan kiinni myös yhden sivullisen.

”Kiinniotetut vapautuivat Rovaniemen poliisilaitokselta iltapäivällä puoli kolmen jälkeen. Osa mielenosoittajista oli poliisin hallussa yli 19 tuntia”, liike kertoo.

Myös poliisi vahvisti keskiviikkona vapauttaneensa kiinniotetut. Lapin poliisi tutkii asioita nimikkeillä hallinnan loukkaus ja niskoittelu.

Metsähallituksen mukaan se aloitti Aalistunturin eteläpuolella harvennus­painotteiset hakkuut noin viikko sitten. Maanantaina aamuyöllä paikalle saapui Metsähallituksen tiedotteen mukaan ulkopuolisia henkilöitä, jotka estivät yrittäjien pääsyn työmaalle pystyttämällä teltan tielle.

Metsähallituksen mukaan asiasta yritettiin aluksi keskustella.

”Metsähallituksen hallinnassa olevia alueita sekä valtion alueilla tapahtuvaa luonnon käyttöä ja sen laillisuutta valvova erätarkastaja kertoi ryhmälle, että tie on pidettävä auki turvallisen työskentelyn takaamiseksi”, Metsähallitus kertoo tiedotteessaan.

Lopulta Metsähallitus pyysi apua poliisilta, kun teltta pysyi ajoväylällä.

Metsähallituksen mukaan Aalistunturin eteläpuolella suoritetaan metsänhoidollista ja harvennuspainotteista metsänkäsittelyä 400 hehtaarin alueella. Se kertoo tiedotteessaan, että hakkuu suoritetaan Metsähallituksen ympäristöoppaan ohjeiden mukaisesti ja luonnon monimuotoisuus huomioiden.

Metsäliike kertoo koostuvansa Elokapinan Metsäkapinan, Luonto-Liiton metsäryhmän ja Greenpeacen aktiiveista. Elokapina julkaisi maanantaina Twitterissä kuvia tapahtumapaikalta. Kuvissa näkyy kymmenen mielenosoittajaa kylttien kanssa.

”Olemme paikalla osana Metsäliikettä osoittamassa mieltä ilmastolle ja luonnolle tuhoisia hakkuita vastaan ja puolustamassa tulevaa kansallispuistoa”, ryhmä viestitti.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat