Ukrainalais­pakolaisilla teetettiin kuusi­päiväistä työ­viikkoa polku­palkalla Tampereella, sanoo Rakennusliitto

Rakennusliiton mukaan Sulkavuoren jätevedenpuhdistamon työmaalla on käytetty törkeästi hyväksi ukrainalaisia työntekijöitä.

Sulkavuoren jätevedenpuhdistamon rakennustyömaa huhtikuussa vuonna 2021.

18.1. 15:18 | Päivitetty 18.1. 17:16

Tampereen jättimäisellä työmaalla on paljastunut laaja työperäinen hyväksikäyttö Rakennusliiton työmaatarkastuksessa. Asiasta tiedotti keskiviikkona Rakennusliitto.

Liiton varapuheenjohtajan Kimmo Palosen mukaan kyse on harmaasta taloudesta ja ihmisten hyväksikäytöstä.

Kyseessä on Sulkavuoren jätevedenpuhdistamon työmaa. Työmaasta tuli useita vinkkejä liitolle, kertoo liiton sopimusalavastaava Toni Malmström.

Malmströmin mukaan työmaalla työskentelee huomattava määrä ukrainalaisia sotapakolaisia, mahdollisesti jopa sata. Osa on työskennellyt työmaalla kesästä asti.

Malmström oli mukana tarkastamassa työoloja työmaalla. Tarkastuksessa ilmeni, että Ukrainan sotapakolaisia oli siirretty niin sanotuiksi kevytyrittäjiksi. Kokeneillekin raudoittajille on maksettu liiton mukaan alle puolet asianmukaisesta laskutuksesta.

Liiton mukaan ukrainalaiset työntekijät tiesivät olevansa yrittäjäroolissa, mutta eivät tienneet, mitä se käytännössä tarkoittaa.

”Kun kerroimme heille tästä, he olivat hyvin vihaisia ja sanoivat, että heitä on kusetettu tässä hommassa.”

Työmaan johdon mukaan ukrainalaiset on Suomeen välittänyt ”latvialainen hyväntekeväisyys­järjestö”. Liiton mukaan todellisuudessa välittäjä on työvoimaa vuokraava latvialainen yritys SIA UNA R.

”Ulkomaisen työvoiman, tässä tapauksessa ukrainalaisten sotapakolaisten, riiston naamioiminen hyväntekeväisyydeksi ylittää kaikki rajat”, Palonen sanoo tiedotteessa.

Liiton mukaan työmaan johdolla ja työntekijöillä oli eri tieto siitä, kuka maksaa työntekijöiden palkat. Malmströmin mukaan tämä on yhä epäselvää.

Työmaan pääurakoitsijoina toimii työyhteenliittymä Kreate ja rakennusyhtiö Aki Hyrkkönen oy. Näiden aliurakoitsijana toimii AKR Betoni oy.

”Siitä alaspäin alkavat epäselvyydet, joihin liittyy SIA UNA R ja osuuskunta Brutto”, Malmström kertoo.

Hänen mukaansa näyttää siltä, ettei kolmesta viimeksi mainitusta yksikään saa toiminnastaan puhtaita papereita.

Liitolle esitettyjen dokumenttien mukaan ukrainalaiset ovat olleet työsuhteessa osuuskunta Bruttoon. Toisaalta työntekijät ovat tehneet toimeksiantosopimukset latvialaisen yrityksen kanssa.

”Olen tutkinut kevytyrittäjyyttä liitossa viisi vuotta, ja näin sekavaa tapausta en ole aiemmin nähnyt.”

Liiton tarkastuskäynnillä ilmeni ongelmia myös muiden ulkomaalaisten työntekijöiden työluvissa.

”Kun kerroimme heille tästä, he olivat hyvin vihaisia.”

Palkkalaskelmien mukaan työntekijöille on maksettu tunnilta noin 14 euron palkkaa, josta vähennetään muun muassa palvelumaksua 5 prosenttia. Lisäksi kevytyrittäjiltä peritään työnantajan 1,34 prosentin sairasvakuutusmaksu ja tilikaudessa 45 euroa tapaturma­vakuutusmaksua.

Lisäksi yrittäjästatuksella toimivilta on peritty myös yrittäjän eläkemaksuja (yel), vaikka heidän ansionsa eivät ole ylittäneet yel-rajaa.

Liiton mukaan kokeneilla työntekijöillä nettopalkka on jäänyt kymmenen euron tuntumaan tunnilta. Ukrainalaiset ovat työskennelleet arkipäivisin kymmenen tuntia ja lauantaisin kuusi tuntia. Jos työsopimukset olisivat kunnolliset, 1,5-kertaista ylityökorvausta saisi kahdeksan tuntia ylittävältä työajalta ja lauantailta.

Malmströmin mukaan on selvää, että järjestelyllä on haluttu veivata työntekijöiden palkkaa alas. Kevytyrittäjille ei tarvitse maksaa samalla tavalla ylitöistä eikä sairasajasta.

”Tässä säästetään huima summa rahaa työsuorituksesta. Tämä aiheuttaa todella epäreilua kilpailuetua sille, joka tällaista harrastaa.”

Kevytyrittäjille ei tarvitse maksaa samalla tavalla ylitöistä eikä sairasajasta.

Tarkastuksella selvisi myös, että ukrainalaisten palkanmaksussakin on ollut viiveitä. Tammikuun puolessavälissä työntekijöille oli maksettu vasta marraskuun palkkoja. Liitto pyrkii siihen, että ukrainalaisille maksettaisiin korvaus tehdystä työstä.

Liiton tietoon on tullut, että tarkastuskäynnin jälkeen työmaalla on uhkailtu ukrainalaisia.

”Joku taho on uhkaillut ukrainalaisia maastapoistamisella ja [Maahanmuuttovirasto] Migrille ilmoittamisesta.”

”Se on ihan perinteistä toimintaa, että kun jäädään kiinni, uhkaillaan.”

Malmström toivoo pääurakoitsijan turvaavan työskentelyn työmaalla.

Sulkavuoren seudullinen jätevedenpuhdistamo on kuuden Pirkanmaan kunnan yhteinen jättihanke Tampereen Sulkavuoressa. Puhdistamon pitäisi valmistua vuonna 2025.

Kreaten ja Aki Hyrkkönen oy:n muodostama työ­yhteenliittymä kertoo tiedotteessaan, ettei kumpikaan osapuoli hyväksy lainsäädännön tai työehtosopimusten vastaista toimintaa. Yhteenliittymä kertoo odottavansa Rakennusliiton alihankkijoilta pyytämien lisäselvitysten valmistumista ennen mahdollisiin toimenpiteisiin ryhtymistä.

Liitto on ilmoittanut tietonsa aluehallintovirastolle, Maahanmuuttovirastolle ja poliisille.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat