Lehmä putosi kuljetus­kärrystä ja raahautui satoja metrejä pitkin hiekkatietä

Hartolassa elokuussa sattunut tilanne sai alkunsa, kun kaksi paikallista miestä lähti siirtämään toisen miehen omistamaa hiehoa vanhalla hevoskuljetuskärryllä.

Kuva hevoskuljetuskärryn sisältä. Oikealla näkyy ovi, josta hieho tippui tielle.

19.1. 15:59

Poliisi epäilee kahta miestä eläinsuojelurikoksesta ja eläinkuljetusrikkomuksesta Hartolassa sattuneesta tapauksesta, jossa hevoskuljetuskärryssä ollut hieho tippui kärrystä tielle ja raahautui kärryn perässä satoja metrejä.

Viime elokuussa Hartolassa sattunut tilanne sai alkunsa, kun paikalliset noin 50- ja 60-vuotiaat miehet lähtivät siirtämään toisen miehen omistamaa hiehoa noin 20 kilometrin päässä olevalle maatilalle, Hämeen poliisilaitoksen tiedotteessa kerrotaan.

Miesten oli tarkoitus saada tuolta tilalta vaihdossa uusi nauta noin kahdeksankuukautisen ja noin 250-kiloiden hiehon tilalle.

Toisella miehistä oli käytössään vanha hevoskuljetuskärry, jonka hän oli saanut lainaan vuosia aiemmin kolmannelta mieheltä. Tämän mukaan kärry oli annettu lainaan noin kymmenen vuotta sitten eikä se ollut enää silloinkaan tieliikennekelpoinen.

Poliisin tiedotteen mukaan kärry oli poistettu liikennekäytöstä. Se oli katsastettu viimeksi vuonna 2008 ja se olisi tullut katsastaa vuonna 2010.

Kaksikko oli matkannut noin 15 kilometrin päähän kohti hiehon uutta kotitilaa, kun kärryn sivulla oleva kapea kulkuovi oli jostain syystä auennut ja hieho oli pudonnut siitä tielle.

Hieho oli sidottu päästään kiinni kärryn sisään riimulla. Koska kärryn sisälle sidottu riimun toinen pää oli jykevässä solmussa, hieho jäi raahautumaan sen varassa hiekkatielle kärryn perään.

Poliisin tiedotteen mukaan hieho ehtiä raahautua hiekkatiellä kärryn perässä arviolta muutamia satoja metrejä.

Miehet eivät kuitenkaan havainneet hiehon putoamista. He pysäyttivät ajoneuvon vasta, kun sivullinen henkilö havaitsi tilanteen ja meni keskelle tietä pysäyttämään kuljetuksen.

Tämän jälkeen miehet saivat hiehon tieltä jaloilleen ja punnersivat sen takaisin kärryn sisään. Sitten matka jatkui kohti hiehon uutta kotitilaa.

Perillä tilan isäntäväki huomasi hieholla olevat vammat ja kieltäytyivät ottamasta sitä vastaan.

Kun kauppoja ei syntynyt, miehet lähtivät kuljettamaan hiehoa takaisin lähtöpaikkaansa. Paluumatkakaan ei sujunut ongelmitta, sillä kuljetuskärryn rengas puhkesi muutama kilometri ennen määränpäätä. Miehet ajoivat loppumatkan ensin tyhjällä renkaalla ja lopulta pelkällä vanteella.

Poliisin tiedotteen mukaan miehet teurastivat hiehon kotitilalla. Kun poliisi tuli paikalle paria päivää myöhemmin, teurasjätteet oli hävitetty ja lihat paloiteltu ja ripoteltu eri pakastimiin.

Tapauksessa ei voida varmuudella sanoa, olisiko kärryn katsastus estänyt tapahtuman, poliisin tiedotteessa todetaan.

Poliisi on tutkinut tapahtumaa nimikkeillä eläinsuojelurikos ja eläinkuljetusrikkomus. Asia siirtyy poliisilta lähiaikoina syyttäjälle syyteharkintaan.

Tällaisessa kunnossa kuljetuskärryn rengas oli loppumatkan ajan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat