Harmaaniityn hoivakoti sijaitsee pienen laakson pohjalla espoolaisen asuinalueen keskellä. Alakerrassa on kaksi ryhmäkotia ja yläkerrassa kaksi.
Paikkoja hoivakodissa on kuusikymmentä. Yhtätoista niistä ei ole täytetty, sillä henkilöstömitoituksen edellyttämiä hoitajia ei ole saatu palkattua riittävästi.
Kello on yksitoista perjantaina aamupäivällä ja hoitajat pukevat asukkaille takkeja, pipoja ja hansikkaita. On ulkoilun aika.
Eräs iäkäs mies ei millään haluaisi lähteä tammikuiseen koleuteen. Hän ottaa kädellään kiinni kaiteesta ja jarruttaa pyörätuolia kaikin voimin. ”En edes kahdeksi minuutiksi”.
Lähihoitaja Mylene Cafay kiertää miehen eteen, houkuttelee vähän. ”No mennään sitten”, mies myöntyy.
Lähihoitaja Mylene Cafay (vas.) sekä hoiva-avustajat Shellee Rose Echave ja Salmini Saidi veivät asukkaat haukkaamaan happea Attendo Harmaaniityn pihalle Espoossa.
Vajaa vuosi sitten, maaliskuussa 2022 Attendo Harmaaniitty sai sitä valvoneelta Espoon kaupungilta reklamaation asukkaiden haavanhoidosta ja puutteista henkilöstön rakenteessa.
Vuosien mittaan Espoo on antanut vuonna 2017 aloittaneelle hoivakodille neljä muistutusta.
Aluehallintovirasto tiivistää kaupungin havainnot haavanhoidon tasosta lokakuun 2021 ennalta ilmoittamattomalta tarkastuskäynniltä näin:
“Asiakkaalla on todettu hoitoa vaativa haava, mutta päivittäiskirjausten perusteella haavaa ei ole hoidettu sairaanhoitajan antamien ohjeiden mukaisesti”, avin raportissa sanotaan.
Hoivakodin vuoden 2021 RAI-arvioinnin tulokset herättivät avissa huolta. RAI on hoivakodin asukkaiden vointia mittaava järjestelmä.
Arvioinnin mukaan aliravitsemusriskissä olevien ja edelleen laihtuvien asiakkaiden osuus on vuoden 2021 aikana noussut. Suurta huolta herättää myös se, että vanhuksia lääkittiin yhä enemmän psykoosilääkkeillä, vaikka heillä ei ollut psykoosioireita.
Aluehallintovirasto totesi valvontapäätöksessään kesäkuussa 2022, että hoivakodissa ei ole kaikkina aikoina ollut riittävästi alalle koulutettua henkilökuntaa. Se piti sitä myös syynä puutteelliseen haavojen hoitoon.
Viraston mukaan puutteet olivat niin vakavia, että asukkaiden turvallisuus vaarantui. Avin mukaan puutteellinen haavanhoito voi aiheuttaa tarpeetonta kärsimystä sekä heikentää ikäihmisen toimintakykyä.
Neljännen reklamaationsa jälkeen maaliskuussa 2022 Espoon kaupunki määräsi Harmaaniitylle sopimussakon, kun kun toistuvista huomautuksista huolimatta puutteita ei ollut korjattu.
Huhtikuussa 2022 Harmaaniityn johtajana aloittanut Suvi Liimatainen pitää painehaavoja vakavana asiana.
”Painehaava on merkki puutteista hoidossa. Niitä syntyy kun vanhojen hauraiden ihmisten ihoon, esimerkiksi ristiselkään tai kantapäihin tulee sängyssä ollessa paljon painetta”, Liimatainen sanoo.
Tällä hetkellä painehaavoja on muutamalla asukkaalla. Tavoite on Liimataisen mukaan, että niitä ei olisi lainkaan.
Attendo vastasi Espoon ja avin esiin nostamiin puutteisiin siten, että koko henkilökunta koulutettiin haavanhoidossa ja haavojen hoidon vaiheita alettiin kirjata omaseurantajärjestelmään paremmin. Sinne alettiin lisätä myös kuvia haavojen paranemisen vaiheista, jotta tieto hoitajien välillä kulkisi paremmin.
Espoon kaupungin tarkastajien maaliskuussa 2022 tekemän raportin mukaan toinen toistuva ongelma hoivakodissa oli se, että osa vanhuksista oli liian pitkiä aikoja sängyssä. Raportin mukaan asukkaita nostettiin ylös vuoteesta 2–4 päivänä viikossa.
”Tämä on muuttunut. Jokainen asukas nostetaan ylös sängystä joka päivä. Hänet tuodaan yhteiseen tilaan muiden kanssa”, Suvi Liimatainen sanoo.
Hän kiittelee sitä, että nyt henkilökunta on saanut kaikki asukkaat motivoitumaan siihen, että he nousevat ylös päivittäin ja osallistuvat puuhailuun ja ulkoiluun kukin voimiensa mukaan.
Tilanteen parantuminen todettiin myös Espoon kaupungin raportissa lokakuulta 2022. Sen mukaan Harmaaniityn tilanne on kehittynyt osittain parempaan suuntaan. Kaupungin ennalta ilmoittamattoman tarkastuskäynnin raportin mukaan parannukset koskevat muun muassa hoivakodin vuoden 2022 RAI-tuloksia, joissa painehaavat ja suun kipuun liittyvät tilanteet sekä laihtuvien asiakkaiden määrät ovat vähentyneet.
Liimatainen ja Attendon aluepäällikkö Anu Räikkönen toivovat, että asukkaiden läheiset ottaisivat mahdollisia mielen päällä olevia ongelmia esiin suoraan hoitajien ja johtajan kanssa.
”Silloin niihin voidaan tarttua nopeasti”, Räikkönen sanoo.